Göm menyn

Uppdateringar från IT-avdelningen 3-2019

Nytt licensavtal för Adobe

(2019-06-12) Om du har behov av något program i Creative Cloud får du nu tillgång till fler program än tidigare – och till ett lägre pris. Fler kan också använda Acrobat utan särskilt inköp.

Ny rutin vid IT-supportärende

(2019-06-11) Den 4 juni går IT-avdelningen in i LiU:s gemensamma ärendehanteringssystem LiUdesk. Det innebär ett nytt utseende på informationsmejl när man kontaktar LiU Kundcenter. Följ länken i mejlet för att få överblick och svara på dina IT-supportärenden i servicewebben. Se en kort film om hur det ser ut.

Stöld eller förlust av IT-utrustning

(2019-05-27) Stulen eller förlorad IT-utrustning ska alltid rapporteras till IT-avdelningen via helpdesk@liu.se eller 013-28 28 28. Beroende på vilken utrustning du har kan IT-avdelningen genomföra exempelvis en låsning av enheten eller spärra SIM-kortet i telefonen för att förhindra missbruk.

Plötsliga omstarter av Windowsdatorer

(2019-05-23) IT-avdelningen har fått in flera fall där medarbetares Windows-datorer startar om plötsligt och oannonserat, ibland upprepade gånger. Detta beteende följer inte de inställningar och konfigurationer LiU har på sina datorer och är därför felanmält till Microsoft. IT beklagar de störningar och den irritation detta skapat i verksamheten och hoppas på snabb åtgärd från Microsoft. Uppdateringar om ärendet läggs i driftinfo.

Stora mängder spam spritt via universitetets nätverk

(2019-05-27) Ett stort antal datorer är för tillfället blockerade från att använda Eduroam vid LiU efter att de utnyttjats för att sprida en stor mängd spam.

Uppgradera från Windows 7

(2019-05-27) Microsofts säkerhetsuppdateringar och buggfixar för Windows 7 kommer att upphöra i januari vilket innebär att datorer med det operativsystemet kommer anses vara en säkerhetsrisk. Om du har Windows 7 på din dator, kontakta IT-avdelningen redan nu för att uppgradera den eller få hjälp med avveckling.

Ett besök hos IT-utbildningars drop-in

(2019-05-03) Det är onsdag eftermiddag, klockan har precis slagit 15.00. I ett rum i G-huset på Campus Valla sitter tre IT-utbildare redo med sina datorer. Mellan sig har de kunskaper om många av de datorprogram som används dagligen på LiU. De finns på plats för att hjälpa anställda som har frågor eller problem med program de jobbar i.

Se över din besöksadress och aktiva enheter

(2019-05-27) Kom ihåg att fylla i din besöksadress och aktiva enheter i MinIT. Det kan bidra till att Kundcenter och IT-teknikerna​ kan ge snabbare och effektivare service.​ Besöksadressen uppdateras inte automatiskt. Påminn gärna dina kollegor!

LiUdesk kopplar ihop LiU

(2019-04-25) LiUdesk är ett ärendehanteringssystem som ger förutsättningar att på ett gemensamt, förutsägbart och säkert sätt hantera ärenden genom hela LiU. Det börjar användas i samband med Infocenters öppnande den 2 maj.

Utvecklade app för yoga på distans

(2019-04-15) Ett samarbete mellan IT-avdelningen och forskare på IMH resulterade i utveckling av en yoga-app som har använts i ett projekt kring hälsoeffekter av yoga på distans. Det resulterade även i ett givande samarbete internt.
– Det kändes tryggt att det fanns resurser inom LiU, säger Anna Strömberg.

Teams ersatte Skype den 15 maj

(2019-05-27) Tidplan för vad som sker i övergången och hur du ska göra med chatt och onlinemöten hädanefter. Skype för företag har slutade fungera för chatt och samtal med LiU-kontakter efter 15/5. Redan inbokade onlinemöten som du eller någon på LiU har skapat i Skype för företag kommer att fungera till och med 2/9.

Utforska Teams

(2019-06-12) Se korta videoguider för chatt och videomöten. Du hittar även information om fler funktioner som du kan använda dig av.

Hantera e-postlistor i nya GM

(2019-04-10) Group Manager (GM) har uppdaterats med ny design och fler funktioner för att underlätta hantering av e-postlistor och grupper som finns på LiU. Hanteringen av e-postlistor som tidigare skötts i account.liu.se flyttas nu till gm.liu.se.

CONTENT IN ENGLISH
- Lost or stolen IT equipment
- Sudden restarts of Windows computers
- Large volumes of spam spread through the university network
- Upgrade from Windows 7
- Keep office location and IT equipment updated in MinIT
- Teams replaced Skype on 15 May
- Borrow IT equipment
- Explore Microsoft Teams

ANVÄNDBARA TIPS / USEFUL TIPS
- Chatta i Teams, video / Chat in Teams, video with english subtitles
- Schemalägg och håll möten i Teams, video / Schedule and hold meetings in Teams, video with english subtitles
- Sladdskolan - nyttigt kunskap för videokonferens eller föreläsning.
- Frånvarohänvisa din telefon / Redirect your telephone

DROP-IN FÖR HJÄLP I PROGRAM
Har du kört fast i något program? Vi på IT-utbildningar kan hjälpa dig!
12 juni kl 15.00-16.30, PC10, G-huset, Campus Valla
19 juni kl 15.00-16.30, PC10, G-huset, Campus Valla
Se mer information här.


2019-06-13 

 

Illumina comes to Medfak on 7/11

NGS Seminar at LiU on November 7th with the title "Optimize your NGS workflow". Discover what the right library prep kit and instruments can do for your research. Read more by clicking the title.

Laura Damschroder föreläser på LiU

Den 27 november har LiU i samverkan med forskare på Karolinska Institutet bjudit in en berömd implementeringsforskare från USA, Laura Damschroder. Föreläsningens innehåll kan på engelska sammanfattas som följer: "Applying the Consolidated Framework for Implementation Research (CFIR): Building Implementation Science Theory and Practical Recommendations."

Workshop om konstruktion av scenarier/vinjetter i PBL

Medicinska fakulteten har sedan länge haft ett system för vinjetter, EDIT, och det har nu uppdaterats och förts in i en Lisamliknande miljö. Därför vill Didacticum slå ett slag för vinjettkonstruktion.

Collaboration Agreement between LiU and FAPESP (Brazil)

Last week LiU signed a collaboration agreement with FAPESP (São Paulo Research Foundation). Through this cooperation agreement, both LiU and FAPESP will implement scientific and technological cooperation between researchers from LiU and from the state of São Paulo, Brazil. The first call will be opened by FAPESP on October 29th (deadline January 27th, 2020). More information to come.

Att tänka på om du har forskningsmedel på både LiU och RÖ

För dig som har forskningsmedel på både Linköpings universitet och Region Östergötland är det bra att redan nu planera inför årsskiftet. Speciellt viktigt är detta om du har medel på RÖ som måste vara förbrukade senast 2019-12-31. Ta gärna kontakt med ansvarig ekonom på RÖ för att kontrollera vad som gäller för dina medel. Skulle det finnas medel som måste förbrukas innan årsskiftet kan man exempelvis göra beställningar direkt från RÖ så att fakturor skickas dit istället för till LiU.

Tänk också på att det bara går att skicka fakturor från Linköpings universitet till RÖ avseende kostnader i år, inte för eventuellt framtida kostnader.

Sök resebidrag för ESOF2020

Vetenskapsrådet utlyser resebidrag för konferensen EuroScience Open Forum 2020, som äger rum i Trieste, Italien, 5-9 juli 2020. Utlysningen riktar sig till unga forskare (doktorander eller postdoks) verksamma i Sverige och svenska forskare som studerar eller jobbar i ett Europeiskt land. Sista ansökningsdag är 31 oktober.

Forskningspolitiska dagen 2019

Hur organiserar vi forskningssystemet på bästa sätt för att möta dagens stora samhällsutmaningar som flyktingströmmar, antibiotikaresistens och klimatförändringar? Och vad krävs för att Sverige ska kunna möta det ökade behovet av avancerad forskningsinfrastruktur? Det är några av de frågor som kommer att diskuteras på Forskningspolitiska dagen 20 november i Stockholm. Anmäl dig senast 31 oktober!

Initiation Grants

Initiation Grants ges för genomförandet av kortvariga projekt som syftar till uppbyggnaden av nya och strategiskt intressanta internationella relationer. Sista ansökningsdag den 5 november 2019.

Felparkerade cyklar flyttas

Felparkerade cyklar flyttas numera till gamla helikopterplattan. Parkera alltid din cykel i cykelställ och blockera inte gång- och cykelbanor! Skyltar med information om hur du får tillbaka en borttransporterad cykel finns vid alla cykelparkeringar.

SLS på turné: Bakom kulisserna på CMIV

Linköpings läkaresällskap anordnar tillsammans med CMIV och Svenska läkaresällskapet en spännande em/kväll där man bjuds in bakom kulisserna på CMIV. Måndag 4 november kl 15-20.

Christopher Sjöwall får årets lokala Fernströmpris

Biträdande professor Christopher Sjöwall är årets lokala Fernström-pristagare. Han forskar om en reumatisk sjukdom som kan drabba många olika organ samtidigt. Forskningen är till stora delar baserad på en unik östgötsk biobank.

Marina Geijer tillförordnad administrativ direktör

Marina Geijer blir tillförordnad administrativ direktör när Ann Holmlid slutar på LiU för tjänsten som länsråd. Förordnandet gäller från 1 november.

Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer 2020

SWEA, Swedish Women’s Educational Association International, Inc., utlyser ett stipendium om USD 10,000 för studier av interkulturella relationer. Ansökan skall vara inskickad senast den 15 januari 2020. Läs hela utlysningen via rubriken.

Påminnelse gällande bemanning av de nya institutionerna

En påminnelse för er som har fått, men inte lämnat in, blanketten med erbjudande om ny placering vid LiU. Senast den 21 oktober måste blanketten vara HR-funktionen tillhanda. Det går bra att skicka via internpost till IKE kansli, HR eller lämna blanketten till avdelningschef eller samordnare. Har du frågor kring erbjudandet och/eller blanketten, vänd dig till din avdelningschef eller HR-partner (hr@ike.liu.se).

Om din nuvarande anställning löper ut senast den 31 december, eller om du har tillträtt din anställning efter 1 september, ska du inte skriva under en blankett.

Call for proposals WCMM Clinical Facilitation Grants

WCMM at Linköping University announces up to five grants for the development of translational research projects in the area of translational medicine. The applicants should be clinically active scientist who has the intention to develop research projects in collaboration with one of the WCMM-research fellows at Linköping University. The funding level will be in the range of 300 000-500 000 kronor for 2020. Deadline 31 October 2019.

Påminnelse - Uppgradera från Windows 7

Microsofts säkerhetsuppdateringar och buggfixar för Windows 7 kommer att upphöra i januari 2020 vilket innebär att datorer med det operativsystemet kommer anses vara en säkerhetsrisk. Om du har Windows 7 på din dator eller i labbmiljön, kontakta IT-avdelningen redan nu för att boka in en tid för att uppgradera den eller få hjälp med avveckling.

Bli forskare för Forskarhjälpen 2020

I Forskarhjälpen sammanför Nobel Prize Museum lärare, elever och forskare. Lärare och högstadieelever får delta i ett riktigt forskningsprojekt, forskare får hjälp i sitt arbete, och universitet och högskolor får möjlighet att samverka med skolor och skolungdomar. Anmäl ditt intresse senast den 22 november.

Kickoff för Medicinska fakulteten 14 januari

Alla medarbetare inom LiU:s medicinska fakultet och de nya institutionerna BKV och HMV hälsas välkomna till en gemensam Kickoff den 14 januari 2020.

MIIC SAP seminar on Oct 14th

Welcome to the next MIIC SAP seminar on Oct 14th (12.15h-13.00h) in Papaver (Entrance 78, floor 11).

AI Competence - Call for activities

Linköping University has received 2MSEK for activities within AI Competence during 2019. We now seek LiU employees who either have done or are willing to do relevant activities, and receive funding up to 200kSEK (with education OH) that has to be spent during 2019. Suggestions that are within the scope of the initiative and contributes to the overall LiU activities in the area are expected to be granted.

Äldre nyheter

Arkivet


Sidansvarig: john.a.karlsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-10-17