Göm menyn

”Strålande insatser under våren – njut av sommarledigheten!”

fridberger anders distans

Det har varit en omvälvande vår på väldigt många sätt. Prefekt Anders Fridberger berättar om hur imponerad han är av alla medarbetares insatser under våren. Och institutionen står inför en satsning på fler lärare.

Själv hade han hoppats på en lugnare vårtermin, med tanke på förra årets stora omorganisation och institutionsomvandlingen som krävde mycket arbete, framför allt inom administrationen.

- Och så kom pandemin, det har krävt väldigt stora arbetsinsatser på mycket kort tid. Att ställa om till distans på bara några dagar var en komplicerad process. Men samtidigt är jag imponerad över allas strålande insatser.

Är det något du vill säga till medarbetarna?

- Njut av ledigheten! Vi har gjort oss förtjänta av en skön semester nu. 

Vilken var din första tanke när beslutet om distansläge kom?

- Det var en kris, och i sådana brukar första stadiet vara förnekande. Jag tänkte: ”Är det här verkligen nödvändigt?” Men den funderingen kunde man ju inte ha kvar så länge. Det blev väldigt många teamsmöten för att fundera ut hur vi ska genomföra distansläget. Hur bedriver man basgrupper, föreläsningar examinationer och forskningsprojekt? Det finns en förståelse för situationen från alla inblandade, men det blir också många komplicerade avvägningar.

Vad är utmaningen?

- Att vi inte åstadkommer det vi skulle ha kunnat göra. De som betalar för forskningen vill naturligtvis se resultat. Och studenterna har rättmätiga krav på att få undervisning. Men det blir svårare att upprätthålla kvaliteten om man inte kan träffas.

Något annat?

- Det har varit många utmaningar. Jag har svårt att välja ut någon enskild händelse. Det handlar om de praktiska. Hur har våra medarbetare det? Det ska vara rimliga arbetsförhållanden för lärare, forskare och alla våra medarbetare.

Hur menar du?

- För många är frågan hur man håller arbetsmängden på en rimlig nivå? Distansläget har inneburit väldigt mycket mer jobb för många, men för andra kan arbetsuppgifterna ”ta slut”. En del analys går att utföra hemifrån. Men de kan ta slut. Då behöver man komma in och jobba ett tag, vilket inte är så lätt när våra labb till stor del är nedstängda.

Hur har du själv jobbat?

- Jag bor i närheten och har en kort promenad till jobbet. Det har varit nästan tomt i korridorerna så jag har kunnat vara på kontoret en del och ändå hållit distans.

Vad ser du fram emot i höst?

- Jag hoppas att den gradvisa återgången ska fungera och att vi inte får någon andra våg av smitta. Och att vi kan fortsätta att utveckla verksamheten. Alla vill tillbaka. Många tycker att det känns lite ensamt och trist att jobba och längtar efter lite mer sociala interaktioner. Elektroniska möten i all sin ära, men alla de vardagliga samtalen medverkar ofta till att lösa problem snabbt och enkelt.

Är det något särskilt vi står inför?

- Gradvis återgång till normalläge. Men med distansering. Utgångspunkten är två meter mellan medarbetarna. Och att utnyttja lokalerna till 50 procent. Det finns inte tillräckligt med lokaler för det vilket kan innebära mer schemaläggning och ny utrustning som plexiglas mellan arbetsplatser på labben, skärmar och liknande.

- Många vill komma i gång, men det gäller att göra det med förnuft. Experimenten måste startas upp. Terminen behöver planeras, mycket av föreläsandet blir elektroniskt. Det finns inte lokaler om vi bara får använda hälften. Det kommer att kräva en hel del flexibilitet.

Hur ska man tänka som enskild för att göra rätt?

- Många vill komma igång igen. Det gäller att göra det med förnuft så att man tänker på distansering. Följ instruktionerna från universitetsledningen och närmaste chef.

Hur ser den närmaste tiden ut för institutionen?

- Faktum är att vi har en rätt spännande period framför oss. Vi har höga lokalkostnader, men på forskningssidan har den ekonomiska utvecklingen vänt något. Vi har fattat beslut om utökning av antalet lärare. Det kommer att ge våra lärare utrymme för forskning och kompetensutveckling. Totalt handlar det om åtta lärare, inom neurologi, pediatrik, logopedi, obstetrik och gynekologi, oftalmologi och medicinsk genetik. Alla är inte nya tjänster, några ersätter avgångar. Men det har vi inte gjort sedan 2015.

Vad beror den här vändningen på?

- Vi har varit framgångsrika med att ta in externa medel till forskningsverksamheten. Vi har gjort stora ansträngningar för att effektivisera och vi har ett gott samarbete med Medicinska fakulteten.

Vad händer mer i höst?

- Vi får ett nytt dekanat. Johan D. Söderholm och övriga dekaner har gjort ett fantastiskt arbete under sina år. Nu finns ett förslag från valberedningen men jag vet inte mer själv. Det bör vara klart före oktober.

Och även du närmar dig slutet av din period som prefekt?

- Ja, och det är samma där. Vi vet inte mer om någon efterträdare just nu.fridberger forskning

Du har noga hållit fast vid din forskning under din tid som prefekt, hur har det varit?

- Jag vill fortsätta att forska. Det har tagit lång tid att bygga upp forskningen. Men jag har duktiga medarbetare i min grupp som kan jobba mycket självständigt, utan dem hade det inte gått.

Nu är sommaren här, hur tillbringar du semestern?

- Vi åker till stugan, norr om Finspång. Det blir spela kubb, grilla och bada om det är tillräckligt varmt. Och en del snickeri, kanske.

Är du flink med hammaren?

- Någorlunda. Det handlar mest om att hålla stugan i trim. Den ligger 25 minuter från närmaste järnaffär. Och så upptäcker man att man saknar något … och då går halva dagen!

Ha-ha, det där känner nog många igen. Nu önskar vi dig en skön sommar!

- Tack, och jag önskar alla på institutionen detsamma. Njut av semestern!

 

Ulrik Svedin, John Karlsson


2020-06-16
Sidansvarig: john.a.karlsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18