Göm menyn

Anders prisades med gyllene handen

Anders Kald prisades nyligen av läkarstudenterna på termin 7. Han fick den gyllene handen, ett pris som har en nära 30-årig historia.

Kald-anders-gyllene-handen

 

- För mig är det väldigt märkvärdigt, säger Anders Kald. Att studenterna visar sådan uppskattning mitt under coronakrisen när utbildningarna måste anpassas så mycket efter de nya förutsättningarna med inställd VFU-praktik och distansundervisning, det känns extra speciellt.

- Men det här är lika mycket ett pris till all personal på läkarprogrammet. Det här är inget man gör själv. Jag har massor av hjälp från alla andra.

Priset instiftades redan 1991 och kommer från studenterna på läkarprogrammets sjunde termin. Det hette från början ”Goldfinger”, men har efter några år i träda utvecklats till en gyllene hand. Och passande nog går priset till den bästa handledaren. Anders Kald handleder studenterna och är både kursansvarig på termin sju och kurskoordinator på Läkarprogrammet.

 

Vad tror du är förklaringen till att du får det här priset av studenterna?

- Det är alltid svårt att prata om sig själv på det sättet, men jag tror att jag är pragmatisk, återkopplar snabbt och lyssnar på deras problem och frågeställningar. Min ledstjärna är att du har bara chans att göra ett gott intryck. Och jag tycker också att det är viktigt att se kollegan i studenten.
 

Kan du utveckla det?

- Ja, det är lätt att tappa fotfästet i karriären och drabbas av ett ”von oben”-perspektiv där man ser studenterna som just studenter. Men jag tycker att det är viktigt att bolla frågor med dem som jämlika. Egentligen är det bara en fråga om tid innan de här studenterna kommer att ge oss andra vård.

kald-anders

Hur påverkas studenterna av ditt perspektiv?

- Jag märker att de växer av att man lyfter fram läkaren hos dem och pratar med dem som kollegor.

 

Och hur har det varit att undervisa den här våren, med covid-19 hängande över oss?

- Det har varit många utmaningar för studenterna, mycket oro och en del orättvisa eftersom alla inte har kunnat genomföra sin VFU-praktik. Men jag är också imponerad över hur universitetet har visat sin bästa sida. Vi har lärt oss mycket om hur vi kan jobba och jag tror att vi är bättre rustade för framtiden efter det här. Väldigt mycket är på rätt väg.


Vad tar du med dig från den här perioden?

- Vi har sett ett engagemang och en stark vilja att lösa saker. Alla varit på tårna och velat hjälpa till, kommit med bra förslag på lösningar. Jag hoppas att vi kan behålla den andan även när det inte är krisläge.

 

Ulrik Svedin

 

2020-06-05
Sidansvarig: john.a.karlsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-07-24