Göm menyn

”Det går att få en gruppkänsla”

nyanstalld-anna-tornloof-bkvSamordnaren Anna Törnlööf är nyanställd på Barnafrid mitt under coronakrisen. Hon har jobbat i distansläge från första dagen.

Eller nåja, första dagen träffade hon faktiskt sin företrädare Emma Widarsson och fick dator, passerkort och introduktion på nya jobbet. Det har blivit några sådana möten till. Men den största delen av sin arbetstid tillbringar hon hemma, vid köksbordet.

- Det fungerar faktiskt bra. Fördelen med Zoom och Teams är att det blir lite lättare att få en bild av alla kollegor både till ansikte och namn. Det går faktiskt att få en gruppkänsla och lära känna flera i gruppen ändå.

Hur har det varit att introduceras i det här läget?

- Jag tycker att jag har fått jättebra stöd och kommit in i grupperna, på Barnafrid och i administrationen på väldigt kort tid. Det känns som att man vågar att vara sig själv i gruppen och att det är högt i tak.

Var har du jobbat tidigare?

- Inom hotellbranschen. Jag kommer från Scandic hotels där jag har jobbat i tjugo år med olika funktioner, i Stockholm och Linköping. Senast kommer jag från en tjänst som bokningschef på konferensavdelningen på Scandics tre hotell i Linköping.

Hur är det att jobba på universitetet?

- Jag trivs jättebra. Jag har väldigt varierade uppgifter och jag gillar att det är mycket under eget ansvar, man har möjlighet att påverka. Och jag älskar att jobba med människor!

Har du stött på några utmaningar i distansläget?

- Ja, det är lite svårare när något inte går bra med tekniken. Till exempel de gånger som något inte funkade under övningsuppgifterna på utbildningen i olika dataprogram via Zoom. Det blir ju heller inte så mycket spontanmöten, där man bara sticker in huvudet hos någon och ställer en fråga.

Vill dela med dig av något starkt Zoom- eller Teams-minne?

- Ha-ha! Ja, det skulle väl vara det allra första mötet. Som inte fungerade alls! Jag fick lite panik eftersom det var första gången jag skulle träffa alla! Och jag hann kontakta IT-supporten innan jag fick reda på att de andra i mötet hade samma problem.

Vilket är ditt bästa jobba hemma-tips?

- En extra stor datorskärm och en bra stol. Jag är väldigt glad för att jag tog med mig datorskärmen hem. 

Vad saknar du mest?

- De fysiska mötena. Det är skillnad att ses i fikarummet, man bygger upp en lite mera personlig relation med varandra i det sammanhanget. Men jag tycker som sagt att det har fungerat väldigt bra ändå.

Kaffe eller te?

Tekokaren går varm här hemma.

Har du någon favoritmugg?

- Inte egentligen. Men jag fick en av mina barn som jag gillar.

Vilken bok läste du senast?

- Det var något med Denise Rudberg. Jag gillar svenska deckarförfattare, som Camilla Läckberg.

Vad blir det första du ska göra när vi får gå tillbaka till våra arbetsplatser?

- Då skulle jag vilja krama alla jag har lärt känna på distans! Normalt har man kanske inte så mycket fysisk kontakt med sina arbetskamrater. Men jag kan sakna den där klappen på axeln och den sociala närheten som man ändå kan få när det inte är distansläge.


Ulrik Svedin


2020-06-02
Sidansvarig: john.a.karlsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-07-21