Göm menyn

Uppdateringar från IT-avdelningen, 2-2020

 

Onlinemöten och arbeta på distans

(2020-03-24) Här hittar du information om tillgängliga verktyg för möten och arbete på distans.

IT i undervisning

(2020-03-24) Här finns information samlad om verktyg att använda i distansläge och olika guider för hur du bland annat kan spela in material.

Drop-in med IT-utbildarna och Didacticums pedagoger

(2020-03-24) Vid ett flertal schemalagda tider kan du komma i kontakt med IT-utbildarna och Didacticums pedagoger för att få hjälp med frågor rörande samarbete och utbildning online. Koppla upp dig via Zoom och prata med oss! Vi svarar gärna på både frågor av teknisk och pedagogisk karaktär.

Didacticum och IT gör sitt bästa för att din digitala arbetsdag ska fungera

(2020-03-23) Tusentals medarbetare ställdes plötsligt inför fakta – nu ska all verksamhet skötas på distans. Behovet av att veta hur man ställer om sitt arbetssätt blev snabbt stort. Krisledningen gav uppdraget till Didacticum och LiU IT.

IT-säkerhet vid distansarbete

(2020-03-26) IT-säkerhetsgruppen (IRT) ger råd kring att arbeta säkert hemifrån under distansläget. Var extra vaksam på möjliga bedrägerier. Använd primärt LiU:s IT-utrustning när du arbetar.

Åtkomst till datorsalar på distans

(2020-03-26) Nu är det möjligt för studenter att ansluta till datorsalarnas datorer på distans för schemalagda laborationstillfällen. Det är viktigt att, precis som vid undervisning i datorsalarna, respektera inbokade tillfällen för kurser och logga ut när lektionstiden är slut. Studenterna kan med fördel använda egen dator vid laborationen om de har de programvaror som behövs.

Teams finns nu för Linux

(2020-03-27) Teams finns installerat på alla LiU:s managerade klienter för anställda. De som inte har managerad klient kan ladda hem klienten på egen hand på https://teams.microsoft.com/download. Teams stöds för: Ubuntu 16.04 LTS, 18.04 LTS, Fedora 30 Workstation, RHEL 8 Workstation, CentOS 7 och CentOS 8.

Tredjepartsappar i Teams inaktiveras

(2020-03-25) Många av de appar som idag går att lägga till som funktioner i Teams kommer att stängas av för att förhindra tredjepartsapplikationers åtkomst till våra användares information.

Inspelningsrum - varför då?

(2020-02-11) Inspelningsrummen är till för dig som behöver sitta ostört och exempelvis spela in en föreläsning. Vill du ha inspiration? Träffa Per och Karin, de har redan testat!

Minska distraktion från notiser

(2020-02-03) Blir du lätt distraherad eller stressad av notiser i telefonen? Då kan det vara läge att vara mer selektiv med dem. Gör aktiva val för hur du vill ta emot notiser så att det fungerar för dig i ditt arbete. Vi ger förslag och guidar.

NOTERAT
- Mac-användare: uppgradera från Office 2016 till Office365.
- Allmän information för Mac-användare
- Kommande Tips-tisdag från IT-utbildningar online.
- Inspelningsrummen; Anna F Söderström och Peter Dalenius från Didacitcum om universitetens fyra inspelningsrum.

NYTTIGA LÄNKAR I DISTANSLÄGE
- Arbeta på distans - checklista.
- Examinera online
- Undervisa online

ANVÄNDBARA TIPS
- Ladda ner PausIT från MinIT (PC-användare) eller Self Service (Mac-användare) och schemalägg rörlighetsövningar under dagen.
- Vad kan lärare göra i moderna kursrum? (video)
- Distansföreläsningar: utbildningsmaterial (video)
- Guide: se mängden mobildata du har kvar på ditt abonnemang.

- Sök efter en lösning på vanliga IT-problem i Kunskapsdatabasen i LiUdesk. IT-guider som tidigare fanns i Comaround har flyttats dit.


DROP-IN FÖR HJÄLP
Nu kan du regelbundet komma i kontakt med IT-utbildarna och Didacticums pedagoger för att få hjälp med samarbete och utbildning online. Se schemat här.


IT-SÄKERHET PÅ UNIVERSITETET
Har du tagit del av Riktlinjer för informationssäkerhet?
Det är viktigt att alla anställda tar till sig riktlinjerna och efterlever dem för att hålla en hög säkerhetsnivå på universitetet. Kapitel 1-2 är relevant för samtliga anställda, konsulter och andra uppdragstagare vid LiU att ta del av. Delar av dokumentet finns även på engelska.


OM DET HÄR NYHETSBREVET
Uppdateringar om IT-säkerhet, användbara tips och information om tjänster som IT-avdelningen tillhandahåller. Det är lite av innehållet i det här nyhetsbrevet, som skickas ut ungefär fyra gånger per termin.

Dela gärna med dig av innehållet till dina kollegor och prenumerera på nyhetsbrevet för att ta emot dessa nyheter direkt.

PRENUMERATION:

Dela gärna med dig av detta nyhetsbrev till kollegor som kan ha intresse av att prenumerera på denna information.

Klicka på länken nedan för att avsluta eller påbörja prenumeration.

Click on the link below to unsubscribe or subscribe.

Hantera prenumeration / manage subscription


Om nyhetsbrevet inte ser ut som det ska kan det hjälpa att lägga till avsändaren i din adressbok.

 

IT-support via Kundcenter
Tel: 013-28 28 28
Skapa ärende i LiUdesk
Kunskapsdatabasen i LiUdesk

IT-frågor på Insidan
Utlån och inköp av datorer och telefoner
IT-utbildningar
Driftinformation

Frågor eller kommentarer om nyhetsbrevet? Maila it-nyheter@liu.se

 

 


2020-04-01
Sidansvarig: john.a.karlsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-04-01