Göm menyn

Uppdateringar från IT-avdelningen, 4-2019

Mindre stress och bättre struktur – IT-utbildarna tipsar!

(2019-08-19) Den 4 september, under invigningsveckan av Studenthuset, bjuder IT-utbildningar på sina bästa tips för att du ska bli vän med tekniken, bli mindre stressad och få bättre struktur i ditt arbete. Kl 13.00 – 14.30 i Kuben, Didacticum, Studenthuset, Campus Valla. Ingen anmälan krävs. Välkommen!

Nytt i Teams

(2019-08-30) Stort som smått händer i appen Microsoft Teams. Bland annat har Microsoft aviserat att chatt och videosamtal mellan användare i Teams och användare i konsumentversionen av Skype är under utveckling.

Se höstens IT-utbildningar

(2019-08-19) Nu finns höstens schema för IT-utbildningar tillgängligt! Bland annat finns kurser i presentationsteknik, Lisam, enkätverktyg samt kalkylblad och datahantering. Utbildningarna hålls nu i Didacticums nya lokaler i Studenthuset på plan 5.

Känner du igen nätfiske?

(2019-08-19) Mail med försök till olika typer av nästfiske är ibland lätta att känna igen och avfärda, men ibland är de mer välformulerade och svåra att genomskåda. Eller så råkar du klicka på något för att du är morgontrött eller har bråttom. Se några exempel som kommit in till LiU och få tips om några olika varningstecken.

Microsoft-programvaror för anställda

(2019-08-14) Har du koll på vilka program som finns tillgängliga för dig som anställd att använda för att förenkla jobbet? Ta en titt på den här sidan för information om olika programvaror som du kanske inte använder dig av idag.

Beställningsformulär har flyttat

(2019-06-18) I samband med att IT-avdelningen började använda LiUdesk i början av juni flyttades även beställningsformulär för bland annat datorer, telefoner och mjukvara över till LiUdesk. Följ denna länk och uppdatera dina eventuella bokmärken.

Utvecklade app för yoga på distans

(2019-07-02) Ett samarbete mellan IT-avdelningen och forskare på IMH resulterade i utveckling av en yoga-app som har använts i ett projekt kring hälsoeffekter av yoga på distans. Det resulterade även i ett givande samarbete internt.
– Det kändes tryggt att det fanns resurser inom LiU, säger Anna Strömberg.

Ny rutin vid IT-supportärende

(2019-06-18) Den 4 juni gick IT-avdelningen in i LiU:s gemensamma ärendehanteringssystem LiUdesk. Det medför ett nytt utseende på informationsmejl när man kontaktar LiU Kundcenter. Följ länken i mejlet för att få överblick och svara på dina IT-supportärenden i servicewebben. Se en kort film om hur det ser ut.

Uppgradera från Windows 7

(2019-08-20) Microsofts säkerhetsuppdateringar och buggfixar för Windows 7 kommer att upphöra i januari vilket innebär att datorer med det operativsystemet kommer anses vara en säkerhetsrisk. Om du har Windows 7 på din dator, kontakta IT-avdelningen redan nu för att uppgradera den eller få hjälp med avveckling.

E-POSTLISTOR TILL STUDENTER
- Information om e-postlistor till studenter - vad som ändrats efter vårens uppdatering.
- Sök en e-postlista - information om vilka listor att använda och hur du använder dem.

LIUDESK
- Ärendehanteringssystemet LiUdesk används av bland annat Infocenter och IT:s Kundcenter. Kan din verksamhet också dra nytta av och använda ärendehanteringssystemet? Läs mer här.

ANVÄNDBARA TIPS
- Föredragshållarvyn i PowerPoint (video)
- Skapa en inzoomningseffekt i PowerPoint (video)
- Kom igång med Zoom - ett verktyg för distansundervisning
- Inkorgsregler i Outlook
- Frånvarohänvisa din telefon

OM IT-SÄKERHET PÅ UNIVERSITETET
- Enkla IT-säkerhetstips
- Filvalvet – krypterad fillagring med högre säkerhet för att lagra personuppgifter och känsliga data på en högre säkerhetsnivå

DROP-IN FÖR HJÄLP I PROGRAM
Har du kört fast i något program? IT-utbildningar kan hjälpa dig! Onsdagar (11 september –18 december) kl. 15:00-16:30 via länk eller på plats. Du kan även beställa drop-in till din avdelning. Se mer information här.


2019-09-05
Sidansvarig: john.a.karlsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-05