Göm menyn

Uppdateringar från IT-avdelningen 3-2019

Nytt licensavtal för Adobe

(2019-06-12) Om du har behov av något program i Creative Cloud får du nu tillgång till fler program än tidigare – och till ett lägre pris. Fler kan också använda Acrobat utan särskilt inköp.

Ny rutin vid IT-supportärende

(2019-06-11) Den 4 juni går IT-avdelningen in i LiU:s gemensamma ärendehanteringssystem LiUdesk. Det innebär ett nytt utseende på informationsmejl när man kontaktar LiU Kundcenter. Följ länken i mejlet för att få överblick och svara på dina IT-supportärenden i servicewebben. Se en kort film om hur det ser ut.

Stöld eller förlust av IT-utrustning

(2019-05-27) Stulen eller förlorad IT-utrustning ska alltid rapporteras till IT-avdelningen via helpdesk@liu.se eller 013-28 28 28. Beroende på vilken utrustning du har kan IT-avdelningen genomföra exempelvis en låsning av enheten eller spärra SIM-kortet i telefonen för att förhindra missbruk.

Plötsliga omstarter av Windowsdatorer

(2019-05-23) IT-avdelningen har fått in flera fall där medarbetares Windows-datorer startar om plötsligt och oannonserat, ibland upprepade gånger. Detta beteende följer inte de inställningar och konfigurationer LiU har på sina datorer och är därför felanmält till Microsoft. IT beklagar de störningar och den irritation detta skapat i verksamheten och hoppas på snabb åtgärd från Microsoft. Uppdateringar om ärendet läggs i driftinfo.

Stora mängder spam spritt via universitetets nätverk

(2019-05-27) Ett stort antal datorer är för tillfället blockerade från att använda Eduroam vid LiU efter att de utnyttjats för att sprida en stor mängd spam.

Uppgradera från Windows 7

(2019-05-27) Microsofts säkerhetsuppdateringar och buggfixar för Windows 7 kommer att upphöra i januari vilket innebär att datorer med det operativsystemet kommer anses vara en säkerhetsrisk. Om du har Windows 7 på din dator, kontakta IT-avdelningen redan nu för att uppgradera den eller få hjälp med avveckling.

Ett besök hos IT-utbildningars drop-in

(2019-05-03) Det är onsdag eftermiddag, klockan har precis slagit 15.00. I ett rum i G-huset på Campus Valla sitter tre IT-utbildare redo med sina datorer. Mellan sig har de kunskaper om många av de datorprogram som används dagligen på LiU. De finns på plats för att hjälpa anställda som har frågor eller problem med program de jobbar i.

Se över din besöksadress och aktiva enheter

(2019-05-27) Kom ihåg att fylla i din besöksadress och aktiva enheter i MinIT. Det kan bidra till att Kundcenter och IT-teknikerna​ kan ge snabbare och effektivare service.​ Besöksadressen uppdateras inte automatiskt. Påminn gärna dina kollegor!

LiUdesk kopplar ihop LiU

(2019-04-25) LiUdesk är ett ärendehanteringssystem som ger förutsättningar att på ett gemensamt, förutsägbart och säkert sätt hantera ärenden genom hela LiU. Det börjar användas i samband med Infocenters öppnande den 2 maj.

Utvecklade app för yoga på distans

(2019-04-15) Ett samarbete mellan IT-avdelningen och forskare på IMH resulterade i utveckling av en yoga-app som har använts i ett projekt kring hälsoeffekter av yoga på distans. Det resulterade även i ett givande samarbete internt.
– Det kändes tryggt att det fanns resurser inom LiU, säger Anna Strömberg.

Teams ersatte Skype den 15 maj

(2019-05-27) Tidplan för vad som sker i övergången och hur du ska göra med chatt och onlinemöten hädanefter. Skype för företag har slutade fungera för chatt och samtal med LiU-kontakter efter 15/5. Redan inbokade onlinemöten som du eller någon på LiU har skapat i Skype för företag kommer att fungera till och med 2/9.

Utforska Teams

(2019-06-12) Se korta videoguider för chatt och videomöten. Du hittar även information om fler funktioner som du kan använda dig av.

Hantera e-postlistor i nya GM

(2019-04-10) Group Manager (GM) har uppdaterats med ny design och fler funktioner för att underlätta hantering av e-postlistor och grupper som finns på LiU. Hanteringen av e-postlistor som tidigare skötts i account.liu.se flyttas nu till gm.liu.se.

CONTENT IN ENGLISH
- Lost or stolen IT equipment
- Sudden restarts of Windows computers
- Large volumes of spam spread through the university network
- Upgrade from Windows 7
- Keep office location and IT equipment updated in MinIT
- Teams replaced Skype on 15 May
- Borrow IT equipment
- Explore Microsoft Teams

ANVÄNDBARA TIPS / USEFUL TIPS
- Chatta i Teams, video / Chat in Teams, video with english subtitles
- Schemalägg och håll möten i Teams, video / Schedule and hold meetings in Teams, video with english subtitles
- Sladdskolan - nyttigt kunskap för videokonferens eller föreläsning.
- Frånvarohänvisa din telefon / Redirect your telephone

DROP-IN FÖR HJÄLP I PROGRAM
Har du kört fast i något program? Vi på IT-utbildningar kan hjälpa dig!
12 juni kl 15.00-16.30, PC10, G-huset, Campus Valla
19 juni kl 15.00-16.30, PC10, G-huset, Campus Valla
Se mer information här.


2019-06-13
Sidansvarig: john.a.karlsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-06-13