Göm menyn

Nyhetsbrev från IT-avdelningen

Uppdateringar från IT-avdelningen, 2-2019

Teams ersätter Skype den 15 maj

(2019-04-10) Se vad som kommer ske i övergången och hur du ska göra med chatt och onlinemöten hädanefter.

Ny typ av samarbetsrum på gång

(2019-04-09) En ny typ av samarbetsrum i Lisam är på gång, som har nytt utseende och fler funktioner. Befintliga samarbetsrum blir kvar oförändrade i sin nuvarande form. Förändringarna påverkar inte heller kurs- och programrum. I maj startar tekniska förberedelser i bakgrunden. Du kommer då märka av att prefixet ”Team_” blir en del av webadressen för nyskapade samarbetsrum i Lisam. Prefixet kommer även att läggas till i namnet bl.a. när du skapar nya team i Teams och planer i Planner. Mer detaljer kommer närmare införandet.

Låna utrustning

(2019-04-08) Visste du att det går att låna olika typer av utrustning av IT-avdelningen? Exempelvis datorer, telefoner, adaptrar, högtalare och röstförstärkare - med mera. Fler portabla kit för användning i distansundervisning införskaffas just nu för att kunna finnas till hands för utlåning.

Arbetet med LiUdesk påbörjas

(2019-03-27) Ärendehanteringssystemet LiUdesk kommer att tas i full drift i maj när Infocenter startar sin verksamhet. Redan under vecka 14 kommer vissa funktionsepostadresser att börja omdirigeras in till LiUdesk.

Hantera e-postlistor i nya GM

(2019-04-10) Group Manager (GM) har uppdaterats med ny design och fler funktioner för att underlätta hantering av e-postlistor och grupper som finns på LiU. Hanteringen av e-postlistor som tidigare skötts i account.liu.se flyttas nu till gm.liu.se.

Beställning av e-postutskick uppdaterad

(2019-03-25) Instruktionen har uppdaterats då regelverket för e-postutskick ändrades i samband med de nya Riktlinjerna för Informationssäkerhet kom till. Ladok3 innehåller heller inte längre garanterat studenternas LiU e-postadress, vilket man behöver vara medveten om i sin beställning.

Skärmlås efter 15 minuter

(2019-03-14) I februari infördes automatiskt skärmlås på LiU-datorer. Låsningstiden för skärmen har nu uppdaterats till 15 minuter, både för bärbara och stationära datorer.

Vårens IT-utbildningar ute nu

(2019-03-11) Nu finns alla IT-utbildningar fram till sommaren 2019 publicerade. Exempelvis har fler utbildningstillfällen lagts till för Microsoft Teams, Zoom, Lisam samarbetsrum och Excel.

Frånvarohänvisa din telefon

(2019-03-11) Underlätta för kollegor, kontakter och växeln att veta om du är upptagen eller frånvarande genom frånvarohänvisning. Du kan exempelvis lägga till frånvarokoder i din telefonbok för snabb uppringning, använda QR-koder eller automatisk telefonist.

 

TEKNIKTIPS
- Zoom för distansundervisning
- Chatt och onlinemöte i Teams (videoguider)
- Instruktion för LiU:s postermallar i PowerPoint (videoguide)
- Uppdatera till LiU:s profil i dina befintliga PowerPoint-presentationer
- Skapa en föreläsningsserie med test i Lisam (videoguide)

VIKTIGT OM IT-SÄKERHET PÅ UNIVERSITETET
- IT-säkerhetstips för din vardag
- 10 tips för säkra lösenord
- Organisera och förvara dina filer
- Förebyggande åtgärder mot virus
- Om du drabbas av virus – gör så här
- Genomskåda nätfiske och bedrägerier


Om det här nyhetsbrevet
Uppdateringar om IT-säkerhet, användbara tips och information om tjänster som IT-avdelningen tillhandahåller. Det är lite av innehållet i det här nyhetsbrevet, som skickas ut tre gånger per termin.

Dela med dig av innehållet till dina kollegor och prenumerera på nyhetsbrevet för att ta emot dessa nyheter direkt. Viss information finns även tillgänglig på engelska - klicka på rubriken och byt språkinställning i respektive artikel.


2019-04-10
Sidansvarig: john.a.karlsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-04-10