Göm menyn

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitets  publiceras på Newsdesk.

Tjejer med självskadebeteende påverkas starkare av sociala medier (Linköpings universitet, 2019-07-17)

Unga tjejer med självskadebeteende upplever i en simulering av sociala medier att de får mer negativ feedback än de faktiskt får. De tar också ogilla-markeringar hårdare. Det visar Irene Perini, forskare vid Center for Social and Affective Neuroscience, CSAN, Linköpings universitet, i en nyligen publicerad vetenskaplig artikel.

Styrketräning kan hjälpa mot klimakterieproblem (Linköpings universitet, 2019-07-10)

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan minska besvären med vallningar och svettningar i klimakteriet. Det visar en studie från Linköpings universitet. Studien är den första i världen som studerar sambandet mellan styrketräning och klimakteriebesvär.

Smärtsignalering hos människa snabbare än man trott (Linköpings universitet, 2019-07-05)

Smärta kan signaleras lika snabbt som beröring, enligt en ny studie av forskare vid Linköpings universitet, Liverpool John Moores University i Storbritannien och National Institutes of Health (NIH) i USA. Upptäckten att människan har ett snabbt smärtsignaleringssystem utmanar den rådande bilden av smärta. Studien publiceras i tidskriften Science Advances.

Pressinbjudan: Barnafrid bjuder in till seminarier på Barnrättstorget i Almedalen (Linköpings universitet, 2019-06-27)

Visste du att vart femte barn i Sverige någon gång utsatts för sexuella övergrepp? Var med och lyft de verkligt viktiga frågorna under Almedalen 2019. Under veckan sätter Barnafrid fokus på barnrättsfrågor tillsammans med de främsta på området.

Stor spridning av multiresistenta tarmbakterier på sjukhus i Vietnam (Linköpings universitet, 2019-06-25)

Runt hälften av patienterna som är inlagda på sjukhus i Vietnam är bärare av multiresistenta tarmbakterier, som är motståndskraftiga mot den brett verkande antibiotikagruppen karbapenemer. Studien av svenska och vietnamesiska forskare har letts av forskare vid Linköpings universitet och publicerats i Journal of Infection.

Mistra fortsätter finansiera övergången till en cirkulär ekonomi (Linköpings universitet, 2019-06-25)

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning beviljar forskningsprogrammet Mistra REES fortsatt finansiering med totalt 47 miljoner kronor under fyra år. Målet för programmet är att underlätta svensk tillverkningsindustris övergång till mer resurseffektiva lösningar och en cirkulär ekonomi. Totalt har programmet en budget på 76,5 miljoner kronor under fyra år.

​LiU-forskare i ny samhällspodd under Almedalsveckan (Linköpings universitet, 2019-06-24)

Flera forskare från Linköpings universitet är på plats under Almedalsveckan. Nytt för i år är en podd där LiU-forskare samtalar om viktiga samhällsfrågor som alla kan ta del av, digitalt och i sina hörlurar.

Konstgjorda muskler som drivs av glukos (Linköpings universitet, 2019-06-20)

Artificiella muskler av polymermaterial kan nu drivas med energi från sockerarten glukos och syre på liknande sätt som biologiska muskler. Utvecklingen kan vara ett steg mot möjliga framtida implanterbara konstgjorda muskler eller självgående mikrorobotar som kan drivas av biomolekyler i omgivningen. Studien av forskare vid Linköpings universitet presenteras i tidskriften Advanced Materials.

Sommartips från LiU 2019 (Linköpings universitet, 2019-06-20)

Vi listar ett axplock av Linköpings universitets spännande forskare som inspiration under sommaren. Pressjouren är bemannad hela sommaren. Välkommen att ringa växeln 013-28 10 00 för kontakt!

Ny vicerektor på Linköpings universitet (Linköpings universitet, 2019-06-18)

Per-Olof Brehmer är från 15 augusti ny vicerektor med ansvar för forskning vid Linköpings universitet.

Fler pressmeddelande på Newsdesk


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2010-08-26