Göm menyn

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitets  publiceras på Newsdesk.

Två dagar om smarta material (Linköpings universitet, Mon Aug 13 08:58:08 CEST 2018)

De senaste genombrotten inom materialforskningen presenteras under en internationell tvådagarskonferens, AFM2018, på Vildmarkshotellet, Kolmården, 22-23 augusti 2018. Forskare inom regeringens strategiska forskningssatsning på Avancerade funktionella material, AFM, vid Linköpings universitet, bjuder in till en internationell konferens där de senaste rönen inom materialforskningen presenteras.

WASP får extra kraft från NTU i Singapore (Linköpings universitet, Tue Jul 03 10:00:20 CEST 2018)

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse donerar 50 miljoner kronor till programmet The Wallenberg-NTU Presidential Postdoctoral Fellowships, där unga lovande forskare från hela världen får finansiering i ett år vid Nanyang Technological University, NTU, i Singapore och ett år vid något av de fem svenska universitet som är engagerade i Wallenberg AI, Autonomous System and Software program, WASP.

Belöning och olust tätt kopplat i hjärnan (Linköpings universitet, Mon Jul 02 08:45:00 CEST 2018)

Möss som saknar en viss mottagarstruktur på celler i hjärnan söker sig till saker som är förknippade med obehag, som inflammation och illamående, enligt en ny studie från Linköpings universitet. Fynden publiceras i tidskriften Journal of Clinical Investigation.

Upptäckten av ett metodfel kan förbättra epigenetisk forskning (Linköpings universitet, Wed Jun 27 08:45:00 CEST 2018)

En svaghet i en av de mest använda metoderna inom forskning om epigenetik kan leda till missvisande resultat, visar forskare vid Linköpings universitet. Upptäckten kan få stor betydelse för forskningsfältet, där ”big data” och avancerade DNA-analysmetoder används för att studera mycket stora mängder epigenetisk information. Fynden publiceras i tidskriften Nature Methods.

Mekanism bakom varför vissa väljer alkohol framför friska belöningar hittad (Linköpings universitet, Mon Jun 25 11:47:04 CEST 2018)

Förändringar i ett signalsystem i hjärnan bidrar till utveckling av alkoholberoende hos råttor, enligt en ny studie ledd av forskare vid Linköpings universitet. Fynden, som publiceras i Science, pekar mot att det fungerar på liknande sätt även i människor.

Sommartips från LiU 2018 (Linköpings universitet, Thu Jun 21 09:51:58 CEST 2018)

Vi listar ett axplock av Linköpings universitets spännande forskare som inspiration under sommaren. Pressjouren är bemannad hela sommaren. Välkommen att ringa växeln 013-281000 för kontakt!

Två nya böcker om urbanisering och digitalisering (Linköpings universitet, Wed Jun 20 15:22:00 CEST 2018)

Linköpings universitets medverkan i årets Almedalsvecka inleds med ett dubbelt boksläpp. Det är två böcker som tar upp konsekvenserna av två av vår tids mest genomgripande förändringar; urbaniseringen och digitaliseringen.

Logistikkunskap kan korta väntan på vård (Linköpings universitet, Wed Jun 20 10:32:30 CEST 2018)

"Vårdköerna kan kortas, men det finns inga snabba och enkla lösningar. Det handlar om hårt arbete av vårdens ledare och chefer i kombination med logistikkompetens" Det säger Malin Wiger, nybliven doktor inom vårdlogistik vid Linköpings universitet. I sin doktorsavhandling visar hon hur vården kan effektiviseras genom att fokusera på flödet av patienter och korta ledtiderna.

Digitalt spelbaserat läromedel ska höja matematikkunskaper (Linköpings universitet, Thu Jun 14 17:10:07 CEST 2018)

Ett nytt spelbaserat läromedel med verklighetsbaserade problem och 3D-modeller ska hjälpa till att öka engagemanget och motivationen för matematik i skolan. Startup-bolaget Visedu, som drivs av studenter från Linköpings universitet, får nu stöd av Visual Sweden för fortsatt utveckling. Till hösten släpps en alfa-version av läromedlet.

Förskollärarutbildning startar i Västervik, Hultsfred och Vimmerby (Linköpings universitet, Thu Jun 14 08:00:00 CEST 2018)

Hösten 2019 startar förskollärarutbildning i Västervik, Hultsfred och Vimmerby genom ett samarbete mellan Linköpings universitet och Campus i Småland. Ambitionen är att årligen anta minst 60 studenter. Utbildningen ska ges på lokala campus i de berörda kommunerna.

Fler pressmeddelande på Newsdesk


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Aug 26 13:45:53 CEST 2010