Göm menyn

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitets  publiceras på Newsdesk.

Sommartips från LiU 2018 (Linköpings universitet, Thu Jun 21 09:51:58 CEST 2018)

Vi listar ett axplock av Linköpings universitets spännande forskare som inspiration under sommaren. Pressjouren är bemannad hela sommaren. Välkommen att ringa växeln 013-281000 för kontakt!

Två nya böcker om urbanisering och digitalisering (Linköpings universitet, Wed Jun 20 15:22:00 CEST 2018)

Linköpings universitets medverkan i årets Almedalsvecka inleds med ett dubbelt boksläpp. Det är två böcker som tar upp konsekvenserna av två av vår tids mest genomgripande förändringar; urbaniseringen och digitaliseringen.

Logistikkunskap kan korta väntan på vård (Linköpings universitet, Wed Jun 20 10:32:30 CEST 2018)

"Vårdköerna kan kortas, men det finns inga snabba och enkla lösningar. Det handlar om hårt arbete av vårdens ledare och chefer i kombination med logistikkompetens" Det säger Malin Wiger, nybliven doktor inom vårdlogistik vid Linköpings universitet. I sin doktorsavhandling visar hon hur vården kan effektiviseras genom att fokusera på flödet av patienter och korta ledtiderna.

Digitalt spelbaserat läromedel ska höja matematikkunskaper (Linköpings universitet, Thu Jun 14 17:10:07 CEST 2018)

Ett nytt spelbaserat läromedel med verklighetsbaserade problem och 3D-modeller ska hjälpa till att öka engagemanget och motivationen för matematik i skolan. Startup-bolaget Visedu, som drivs av studenter från Linköpings universitet, får nu stöd av Visual Sweden för fortsatt utveckling. Till hösten släpps en alfa-version av läromedlet.

Förskollärarutbildning startar i Västervik, Hultsfred och Vimmerby (Linköpings universitet, Thu Jun 14 08:00:00 CEST 2018)

Hösten 2019 startar förskollärarutbildning i Västervik, Hultsfred och Vimmerby genom ett samarbete mellan Linköpings universitet och Campus i Småland. Ambitionen är att årligen anta minst 60 studenter. Utbildningen ska ges på lokala campus i de berörda kommunerna.

Ny spridningsväg för Alzheimers sjukdom upptäckt (Linköpings universitet, Wed Jun 13 14:35:00 CEST 2018)

Cellens skräphanteringssystem kan sprida skadliga klumpar av proteiner mellan nervceller i hjärnan vid Alzheimers sjukdom, enligt forskare vid Linköpings universitet. Spridningen kan bromsas i experiment med odlade celler. Upptäckten, som publiceras i den ansedda tidskriften Acta Neuropathologica, kan få betydelse för utveckling av ny diagnostik och på sikt även läkemedel som bromsar spridningen.

Intensiva dagar i Almedalen för Linköpings universitet (Linköpings universitet, Wed Jun 13 08:00:00 CEST 2018)

50-årsjubileum och valår talar för att årets politikervecka i Almedalen blir riktigt het. Linköpings universitet deltar med forskare i ämnen som demokrati i förorten, fördomsfullt killsnack och hur vi ska förhålla oss till våra nya arbetskamrater – robotarna.

Kraftsamling kring Nordens klimat – inbjudan till konferens 23-25 oktober i Norrköping (Linköpings universitet, Mon Jun 11 08:00:00 CEST 2018)

EU-politiker, toppforskare och näringsliv talar under en nordisk klimatanpassningskonferens om varför det är angeläget att snabba på klimatanpassningsarbetet. Alla som arbetar med, eller på annat sätt är intresserade av klimatanpassning, är välkomna att delta.

Risk att patienter inte bedöms efter samma kriterier (Linköpings universitet, Mon Jun 04 08:00:00 CEST 2018)

Den manual som många länder bedömer psykiska sjukdomar utifrån är etnocentrisk och utgår från ett västerländskt perspektiv. Trots att manualen reviderats med intention att ges ”en större kulturell känslighet”. Det visar Anna Bredström vid Linköpings universitet i tidskriften Journal of Medical Humanities.

Han är ny LiU-chef i Norrköping (Linköpings universitet, Thu May 31 15:43:54 CEST 2018)

Martin Rantzer är ny prefekt för Institutionen för teknik och naturvetenskap samt nytt campusråd för Campus Norrköping, Linköpings universitet.

Fler pressmeddelande på Newsdesk


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Aug 26 13:45:53 CEST 2010