Göm menyn

"Ny LiU-utbildning återupprättar hacker-kulturen"

I höst börjar en ny 3-årig utbildning i Innovativ programmering (IP) vid Linköpings universitet.

- IP är en ny typ av utbildning som ger hacker-kulturen och fri/öppen källkod återupprättelse i den akademiska världen, säger Lars Degerstedt, ansvarig för det nya programmet.

Utbildningen söker upp nya rekryteringsgrupper med kreativt och tekniskt intresse och svarar på de nya krav som dagens programvaruvärld ställer.

Utbildningen ser programmeraren som en kombination av kreatör, hantverkare och innovativt proffs. Utbildningsformen är projektdriven med egen studentportfolio, likt en hantverks- och designutbildning. I takt med utvecklingsmodellen för programvara med Internet och öppen källkod måste utbildningarna följa efter, vilket IP har tagit fasta på.

Pedagogiken kretsar kring online-communities och open-source, begrepp som Internetgenerationen har tagit till sig. Fri/öppen programvara har tidigare ibland betraktats som nördigt och inåtvänt.

- Detta vill vi ändra på och vidga dessa rörelsers idéstoff till en bredare grupp av nya programutvecklare, säger Lars Degerstedt.

Communities som Lunarstorm har en enorm genomslagskraft. Filosofin bakom open-source programvara ligger nära fildelningsrörelsen. Det handlar om att vara öppen och dela med sig och skapa tillsammans med andra - på ett lagligt och rättvist sätt. För unga människor idag är detta en del av vardagen. Inom öppen källkod har både nya licenser, arbetsmetoder och affärsmodeller växt fram.

Det mest kända exemplet är GNU/Linux men många andra programvaror och spel finns som open-source, och licensformen kommer starkt även för litterära verk och andra former av kreativa verk som film och musik. Skaparna av open-source tjänar pengar på att bland annat supporta programvaror och göra kundanpassningar samt flat-rate-betalningsmodeller för åtkomst till distributionskanalerna.

Innovativ Programmering startar hösten 2007 på Linköpings universitet.

Sista anmälningsdag är 15 april. Intitiativet till utbildningen kommer från forskare på Institutionen för datavetenskap vid LiU i samråd med olika företagsrepresentanter.

Kontakt:

Lars Degerstedt, larde@ida.liu.se, 08-50025522, 013-282757, 013-281000/vx


2007-03-26
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2009-10-14