Göm menyn

Starkt sug efter supermaterial

Industriföretag står nu i kö för att börja exploatera det nya supermaterialet MAX-fas, som står i fokus för den största satsningen hittills på materialforskning vid Linköpings universitet.

Starkt, segt, värmetåligt, billigt, elektriskt ledande – och miljövänligt. Alla dessa egenskaper samsas i MAX-materialen, som började utforskas vid LiU i början av 2000-talet och nu introduceras för industriellt bruk.

Onsdag 28 mars går startskottet för FunMat, ett VINN Excellence Center finansierat av statliga VINNOVA, Linköpings universitet och tolv industriföretag. Bland grundarna märks tunga jättar som ABB, Volvo och Sandvik men också forskningsintensiva avknoppningsföretag som Impact Coatings i Linköping och Norstel i Norrköping.

I samband med kick-offen ges en presskonferens där forskare, företagsledare och finansiärer ger sin syn på framtidens material och deras betydelse för svenskt näringsliv. Det blir också tillfälle till enskilda intervjuer.

VÄLKOMMEN till Fysikhuset (sal Planck) vid Campus Valla i Linköping 28 mars kl 11.15. Efter presskonferensen serveras en lunchbuffé.

Kontakt:

Lars Hultman, professor, 013-281284, larhu@ifm.liu.se

Anita Lloyd Spetz, professor, 013-281710, spetz@ifm.liu.se

Therese Dannetun, centrumkoordinator, 013-282944, theda@ifm.liu.se


Åke Hjelm 2007-03-23
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2009-10-14