Göm menyn

Därför brast säkerhetskulturen på Forsmark

De senaste dagarnas avslöjanden om kärnkraftverket i Forsmark handlar i grunden om brister i säkerhetskulturen. I en nyinsatt programpunkt under Kvalitetsdagen 2007, som arrangeras på tisdag, redovisar professor Björn Karlsson, ordförande i Reaktorsäkerhetsnämnden, sin syn på de missförhållanden som ledde fram till den allvarliga incidenten sommaren 2006.

Nu tvingas ledningen för Vattenfall och Forsmark till en brandkårsutryckning för att rädda förtroendet för verksamheten.

Temat på Kvalitetsdagen är just ”Beyond Firefighting”. I dagens Sverige är det fullt möjligt att leverera produkter och tjänster med noll fel – förutsatt att man tar itu med de två huvudorsakerna till dålig kvalitet och säkerhet: 1) bristande information och 2) bristande uppmärksamhet. Både inom offentlig och privat sektor finns behov av att skärpa uppmärksamheten och återupprätta respekten för kvalitet.

Kvalitetsdagen 2007 arrangeras av Linköpings universitet och Svenska förbundet för kvalitet (SFK) region Östergötland. Vi får möjlighet att lyssna till världsnamn inom området och bli inspirerade av praktiker som har lyckats med att skapa en kvalitetskultur där ledarskap för ”noll fel” eller ”sex sigma kvalitet” visar vägen.

Tid: Tisdag 6 februari kl 8.30-16.30

Plats: Collegium, Mjärdevi Science Park, Linköping

Program och övrig information: http://www.ikp.liu.se/q/kvalitetsdagen

Mediarepresentanter är välkomna till pressmöte kl 13.

Kontakt: Jens Jörn Dahlgaard, professor i kvalitetsteknik, 0705-891786, jens.jorn.dahlgaard@liu.se


Åke Hjelm 2007-02-02
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2009-10-14