Göm menyn

Webbplats om diabetes vann Sjukvårdens IT-pris

Webbplatsen diabit.se tog hem Sjukvårdens IT-pris i kategorin digitala patienttjänster. Bakom webbplatsen, som innehåller diskussionsforum, bloggar och fakta, står forskare vid Linköpings universitet tillsammans med diabetesteamen vid barnklinikerna i Linköping och Jönköping.

- Fantastiskt roligt att den öppna webbplatsen diabit.se uppmärksammas så stort. Vi hoppas att priset kan inspirera både unga patienter, föräldrar och vårdteamen att fortsätta fylla portalen med innehåll, säger Kerstin Ramfelt, dietist och lokalredaktör vid Barn- och ungdomskliniken i Jönköping.

Priset delades ut på onsdagskvällens vårdgala på Nalen i Stockholm. Enligt juryns motivering är diabit.se "en genomtänkt och välfylld diabetessajt med starkt patientfokus. För den unga diabetespatienten innebär denna tjänst en tryggare vardag och möjligheter till ett mera normalt liv. Ett utmärkt exempel på verksamhetsutveckling med hjälp av IT, med direkta och positiva effekter för patienterna."

Webbplatsen som öppnades för alla på Världsdiabetesdagen den 14 november riktar sig till barn och ungdomar som har diabetes, deras familjer, vårdteam, skolpersonal och andra i den drabbades närhet som till exempel idrottstränare. Webbplatsen drivs av vårdpersonal i samverkan med patienter, utan kommersiella aktörer.

– Webben ger goda möjligheter att effektivisera patientinformation och utbildning. Syftet är att bidra till att barn och unga med diabetes och deras omgivning ska lyckas hantera sjukdomen på bästa sätt, säger Sam Nordfeldt, läkare och forskare och en av initiativtagarna till projektet.

Diabit.se utvecklades i ett forskningsprojekt och har funnits tillgänglig för en avgränsad grupp sedan 2006. Många har bidragit och ännu fler kommer att bidra till utvecklingen av portalen, som nu finns öppen för alla på Internet.

Sjukvårdens IT-pris delas ut av tidningarna Dagens Medicin och Computer Sweden.

Kontakt:

Kerstin Ramfelt, dietist, lokalredaktör barndiabetesteamet Ryhov, Jönköping, 070-9615648

Kerstin.Ramfelt@lj.se

Lena Hanberger sjuksköterska/doktorand, lokalredaktör barndiabetesteamet Universitetssjukhuset, Linköping, 070-9962609

lena.hanberger@lio.se

Projektledare Sam Nordfeldt, läkare/forskare, Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet, 073-0396435

sam.nordfeldt@liu.se


2008-12-04
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2009-10-14