Göm menyn

Unik kulturbok ges ut av SweCult

Den hittills mest omfattande svenska forsknings- och statistikrapporten på det kulturpolitiska området presenteras i nästa vecka på det första stora nationella mötet mellan kulturbranschen och kulturpolitiskt inriktad forskning.

Boken heter ”KulturSverige 2009 – Problemanalys och statistik under redaktion av Svante Beckman och Sten Månsson”. 30 av landets ledande forskare och experter på kulturområdet medverkar.

- Det är den första kulturstatistiska årsboken som utgivits i Sverige sedan 2002, säger Svante Beckman, professor vid Tema Q och föreståndare för SweCult, ett nationellt kunskapscentrum för kulturpolitiskt relevant forskning.

Den 24-25 november står SweCult värd för konferensen, ”KulturSverige nu. Kulturens och kulturpolitikens nya förutsättningar”. Då kommer också boken KulturSverige att presenteras.

- Med både boken och konferensen vill vi spegla den forskning som pågår om kulturpolitiken och kulturens villkor, säger Svante Beckman.

Kulturens kommersialisering och kultur som utvecklingsmotor är några av många infallsvinklar som belyses. Med hjälp av statistiska indikatorer fångas långsiktiga trender upp, liksom det grova mönstret i dagens situation. I några avsnitt belyses hur ekonomin ser ut på kulturområdet och i ett kapitel presenteras material om svenska folkets kulturvanor.

Internet är det mest expansiva området inom kultur- och mediesektorn, både mätt i de pengar och den tid som hushållen satsar. I åldersgruppen 15-24 år har Internetanvändandet gått förbi TV-tittandet som daglig aktivitet; i genomsnitt ägnar man 110 minuter åt TV-tittande medan Internetanvändning står för hela 128 minuter en genomsnittlig dag.

I boken får man också veta att 93 procent av svenska folket det senaste året spelat musikinstrument, sjungit i kör eller målat, 87 procent har ägnat sig åt bokläsning och 72 procent varit på bio. Det här är mer än i något annat av de 27 EU-länderna.

I ett avslutande kapitel presenteras ett antal topplistor som vill ge en bild av kommuner som satsar mest på kultur, de mest besökta teatrarna, museerna, mest populära böcker i bokdiskarna, mest sedda filmer…

För mer information kontakta Svante Beckman 011-363094, 0706-950733. Recensionsexemplar kan beställas på swecult@isak.liu.se.


2008-11-19
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2009-10-14