Göm menyn

Experter på flygtrafik utbildas i Norrköping

Ett unikt utbildningsprogram med inriktning på flygtrafik startar i höst vid Linköpings universitet i samarbete med Luftfartsverket (LFV). På torsdagen signerades avtalet om den nya utbildningen som får sin hemvist vid LiU Norrköping.

Kandidatprogrammet Flygtrafik och logistik får 60 platser varav 30 är avsedda för blivande flygledare.

- Det här är ett mycket spännande samarbete, där vi återigen bryter ny mark i utbildnings-Sverige. Framförallt innebär det att vi ger de nya flygledarna en betydligt bredare akademisk grund att stå på, säger universitetets rektor Mille Millnert.

LFV:s generaldirektör Thomas Allard välkomnar den nya utbildningsformen där akademisk teori kombineras med flygledningens praktik.

- Flygbranschen befinner sig i en mycket spännande utvecklingsfas där vi nu formar framtidens flygtrafiksystem tillsammans med övriga Europa. Flygledarnas kompetens är oerhört värdefull och efterfrågad av näringslivet. Genom samarbetet med Linköpings universitet tillför vi den dimension som saknats, säger Allard.

De som tas in till flygledarutbildningen måste först klara LFV:s tester. Dessa studenter går efter tre terminer över till LFV:s egen flygledarutbildning som omfattar ytterligare fem terminer. Parallellt studeras också kurser vid LiU på distans.

De övriga studerar vidare på kandidatprogrammet med inriktning mot logistik och planering inom flygsektorn. Tobias Andersson Granberg, universitetslektor och programkoordinator, bedömer att arbetsmarknaden för personer med den utbildningen är ljus.

- När nu en vecka återstår av ansökningsperioden ser vi att det finns ett stort intresse bland blivande studenter. Det blir en rolig utmaning för oss att ge dem ett program med hög klass, säger han.

Programmets tonvikt ligger på logistik, design, planering och ledning av framtidens flygtrafiksystem. Studenterna ska kunna förstå metoder och modeller som används inom flygledning, flygbolag, flygplatser, handlingbolag och andra företag inom branschen.

- Genom att bredda de tidigare utbildningarna öppnar vi nya karriärvägar inom industrin och tjänstesektorn, säger Thomas Allard.

Uppgörelsen mellan LiU och LFV har träffats inom ramen för kampanjen Forskning & Framtid, där universitetet söker samverkan med externa partner för att finansiera nya satsningar på utbildning och forskning i Norrköping.

Kontakt:

Tobias Andersson Granberg, LiU (frågor om utbildningsprogrammet)

011-363213 (mobil anknytning), tobias.andersson@liu.se

Inger Stern, LiU (frågor om kampanjen Forskning & Framtid)

011-363460 (mobil anknytning), inger.stern@liu.se

Marie-Louise Koskinen, personaldirektör LFV, 0732-092010

Per Ekelöf, chef LFV Training och Utbildning, 0708-268 366

Länkar:

Programmet Flygtrafik och logistik (LiU) http://www.liu.se/flygtrafik

Bli flygledare nu (LFV) http://www.bliflygledare.nu


Åke Hjelm 2010-04-08
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2010-04-09