Göm menyn

LiU-biolog får Göran Gustafssonpriset

Stefan Thor, professor i utvecklingsbiologi vid Linköpings universitet, får idag ta emot en av de allra främsta utmärkelser en svensk forskare kan få – Göran Gustafssonpriset på fyra och en halv miljon kronor. Det är tredje gången på fyra år som ett av dessa pris ges till en forskare vid LiU.

Liksom Nobelpriset delas Göran Gustafssonpriset ut i fem olika kategorier: molekylärbiologi, fysik, kemi, matematik och medicin. Stefan Thor, som forskar om nervsystemets uppbyggnad och funktion, får priset i molekylärbiologi. Större delen av prissumman är öronmärkt för forskning medan 100 000 kronor får användas för personligt bruk.

Prismotiveringen lyder: ”För hans eleganta studier av bananflugans nervsystem och dess utveckling som är innovativa, fokuserade och väcker stort intresse i forskarvärlden”.

- Det känns oerhört kul att få denna uppskattning för den forskning jag och mina medarbetare driver. Särskilt roligt är det att man stöder ren grundforskning, medan det finns en tendens både i Europa och USA att alltmer premiera den tillämpade forskningen, säger Stefan Thor.

Pristagaren är 43 år och uppväxt i Jämtland. Efter doktorsexamen i Umeå arbetade han i tio år som forskare i USA innan han 2004 kom till LiU som professor.

- Jag är tacksam för det kontinuerliga stöd jag sedan dess fått från vår rektor Mille Millnert. LiU satsade relativt sent på life sciences, men på senare år har den externa finansieringen ökat markant inom detta forskningsområde. Det stöd på 4,5 miljoner kronor vi nu får ger oss möjlighet att ta lite större grepp på några mycket lovande projekt vi driver i vårt laboratorium vid Hälsouniversitetet, säger Stefan Thor.

Göran Gustafssons stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning bildades 1989 genom en donation av Göran Gustafsson, som efter en enkel uppväxt i Norrbotten skapade en förmögenhet i fastighetsbranschen. Pristagarna utses av Kungl. Vetenskapsakademien. Bland tidigare pristagare finns fyra LiU-forskare: Bertil Andersson (kemi 1991), Olle Inganäs (fysik 1997), Magnus Berggren (kemi 2005) och Igor Abrikosov (fysik 2007).


Åke Hjelm 2008-03-31
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2009-10-14