Göm menyn

Upptäckarvecka för ungdomar

Spännande experiment och upplevelser utlovas när ett hundratal ungdomar deltar i en upptäckarvecka på Linköpings universitet den 13-17 augusti. På ett lekfullt sätt ska intresset för naturvetenskap och teknik stimuleras.

Under veckan får ungdomarna bland annat pröva på att bygga en egen raket, orientera sig i rymden, analysera bevis från en brottsplats, experimentera med mikrovågor (vad händer exempelvis med en glödlampa i mikron?) och mycket annat. Ungdomarna delas in i smågrupper – pojkar för sig och flickor för sig – som får göra laborationer i biologi, kemi, fysik och teknik under fem halvdagspass.

I år genomförs upptäckarveckan i samarbete med Holavedsgymnasiet i Tranås. Aktiviteterna är förlagda både till Linköping och Tranås med studenter och gymnasielärare som handledare. För laborationerna ansvarar forskare och lärare vid Linköpings universitet och Holavedsgymnasiet.

Upptäckarveckan vänder sig till ungdomar som ska börja årskurs 7 eller 8 i grundskolan. Ett 60-tal av deltagarna kommer från Linköping och ett 40-tal från Tranås.

Mer information finns på www.lith.liu.se/samverkan/sommarveckan.

Projektansvariga är Fredrik Jeppsson, tel 011-363291, e-post fredrik.jeppsson@liu.se, och Lars Wilzén, 013-281875, e-post lawil@ifm.liu.se, på Institutionen för fysik, biologi och kemi vid Linköpings universitet.


Lennart Falklöf 2007-08-14
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2009-10-14