Göm menyn

Kom och provkör Modulith!

Ett behändigt eldrivet fordon som snabbt kan förvandlas för olika ändamål har konstruerats av teknologer vid Linköpings universitet. ”Modulith” är i första hand avsett för utvecklingsländer, som en del i ett hållbart och billigt koncept för ökad livskvalitet.

Fjärdeårsstudenterna på maskinteknikprogrammet har flera år i rad fått till uppgift att konstruera och bygga motorcyklar med nydanande egenskaper, där miljö- och säkerhetstänkande stått i förgrunden. Årets projekt sponsras av Skyllermarks Pressar AB, som bland annat arbetar med småskalig vindkraftproduktion i några latinamerikanska länder.

Idén är att tillverka ett robust, modulärt uppbyggt fordon som blir helt oberoende av fossila bränslen. Prototypen från LiU är utrustad med elektriska navmotorer, drivna med batterier som kan laddas med vindkraft eller med ett portabelt, etanoldrivet elverk. Fordonet kan enkelt konverteras från tvåhjuling till tre- eller fyrhjuling, med varierande motorstyrka och lastkapacitet.

Måndag 4 juni visas ”Modulith” för medier och andra intresserade på Sviestads motorstadion i Linköping. Fordonet demonstreras av studenterna, projektledaren Henric Andersson och kursansvarige Petter Krus. Stefan Skyllermark, vd Skyllermarks Pressar AB berättar om helhetskonceptet med vindkraftverk. Dessutom kommer representanter från Perus regering och ambassad att närvara.

Tid: 4 juni kl 10.30

Plats: Sviestads motorstadion, Linköping

Kontakt och anmälan:

Petter Krus, professor i maskinkonstruktion

0708-281792 eller 013-281792, petter.krus@liu.se

Vägbeskrivning (se även http://www.lms.se):

E4 från Stockholm och Norrköping – ta av från motorvägen vid första avfarten skyltad Linköping Ö. Ta väg 35 mot Västervik. Åk förbi Saab på vänster sida. Vid änden av flygplatsens landningsbana sväng höger mot Motorstadion, därefter vänster.

E4 från Helsingborg och Mjölby – ta av från motorvägen vid tredje avfarten skyltad Linköping Ö. Vidare se ovan.


Åke Hjelm 2007-05-30
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2009-10-14