Göm menyn
Vid musikscenen, konfetti i luften
Väldigt lerigt lopp ...
Glada lag efter målgång
cykelsaucer
Två lag nästan jämsides i mål
Leriga deltagare bakifrån
Nedfart i effektfull rök
Glädjedans i backen
leriga däck i lerig backe
Glädjescener efter avslutat lopp

VSR 2016 – en studie i lera

Under lördagen avgjordes Valla Saucer Rennen 2016. Trots utebliven snö kunde Y-sektionens festeri genomföra tävlingen nedför Vallamassivet som planerat. Allt som behövdes var lera, kreativitet och en storslagen saucer.

Theo WestnyTheo Westny tar i hand och ler medan han försöker hitta ett mindre högljutt hörn av tävlingsområdet vid Vallamassivets fot. Han är sponsoransvarig i Teknisk Fysik-sektionens festeri Y6 och även tävlingsledare för dagen.

– Vi började bygga området tidigt i går morse. Det har varit ganska stressigt men roligt att ansvara över tävlingen. Jag började planeringen i november, så det är lite konstigt att det verkligen är dags nu, säger han.

Han berättar att mycket av planeringen har handlat om att samordna de företag som medverkar vid tävlingsområdet och att få dit rätt material i rätt tid.

– I dag har väl nästan inget gått som jag har tänkt, men vi håller ändå tidsschemat. Det är det här som gör att man orkar, säger han och tittar mot de flera hundra och synbart nöjda besökarna.

Lista på deltagarlagValla Saucer Rennen, ofta kallat VSR, har sedan starten 1979 lockat studenter från när och fjärran. Nära hälften av årets tävlande lag är utlandslag, det vill säga studenter från andra universitet i Sverige. VSR är enligt arrangören norra Europas största tävling i parallellsaucer. Och vad är då en saucer? Det korta svaret är att det ligger i de tävlandes öga. En mer objektiv beskrivning är att det är en farkost som ska ta minst en person nedför en backe i svårbestämt skick. Man bör också kunna putta på den nedför backen.

De 26 tävlande lagen har byggt sina tävlingsredskap på de mest varierande sätt. Ett lag har en skidförsedd tvåvåningsbuss i miniatyr. Ett annat har satt medar på ett gammalt mixerbord. Ett tredje lag tycks ha byggt sin saucer av material som de hittat på väg till tävlingen. De 16 bästa bidragen gallras ur genom tidtagning och därefter sker tävlingen genom direkt utslagning. Y6 har avstått all underlagspreparering och överlåtit den till de tävlande. Saucrarna rullar eller glider nedför backen i god fart, inte sällan med ett par besök i banstaketet längs vägen. Vintergräset i backen byts snabbt mot vattenrik lera till de tävlandes stora förtjusning.

M-verkstans fina bilsaucerStudentföreningen M-verkstan står för det sannolikt mest välbyggda ekipaget. De byggde en saucer i aluminium till Y6 i marknadsföringssyfte men beslöt sig sedan för att själva delta i tävlingen.

– Vi har nog lagt 300 timmar på den. Vi byggde det mesta på en vecka och kastade ihop hjulupphängnigen på några dagar. Vi svetsade det sista i morse, berättar Ivar Johansson i M-verkstan, som också försett bygget med hydrauliska skivbromsar.

Det blir dock skidföreningen 720 som vinner årets upplaga. De övriga lagen verkar snart ha glömt förlusten.

– Det viktigaste är att vara här och träffa nytt folk, inte att vinna, sammanfattar Robert Sjöwall som för andra året i rad rest från Chalmers för att delta i VSR.

Text: Adam Rindesjö, studentreporter
Foto: Cecilia Olsson, studentfotograf

2016-02-08


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14