Göm menyn

Vad blir det för mat - i framtiden?

Kanske proteinkorv med gräshoppa? Algsallad med myrägg? Sex KSM-studenter bjöd besökarna i ett köpcentrum på en framtidens nyårssupé.

Josefin Pikkarainen och Jessica Karlsson vidbordet i utställningenFram till den 25 januari kan förbipasserande i Lindens köpcentrum i Norrköping få uppleva framtidens mat som studenter på programmet Kultur, Samhälle och Mediegestalning tänker sig,  en nyårssupé á la 2030.

- Att vi valde just nyår som tema på utställningen är för att nyår symboliserar gränsen mellan det nya och det gamla, förklarar Jessica Karlsson Karlsson (th på bilden) som tillsammans med studiekamraterna Josefin Pikkarainen (tv i bild), Julia Nilsson, Erika Olsson, Frida Sölvell och Josefin Wictoréus gjort utställningen Framtidens mat.

Utställningen är en matresa femton år framåt i tiden, vad sägs om alger, balkongodlad potatis, 3D-utskriven cheesecake eller insekter? 

Och det är ingen tvekan om att utställningen väcker uppmärksamhet, tisdagens vernissage lockade många nyfikna besökare som gärna diskuterade framtidens mat.

Olika sorters insektsmat på fatMen det är inte bara allmänheten som visat intresse för utställningen. Norrköpings Magasinet, Dagens Nyheter och Östgöta Tidningen är några av de tidningar som uppmärksammat KSM-arnas arbete. Och på självaste premiärdagen blev de intervjuade av Sveriges Radio P4.

- Vi gjorde en reklamfilm, affischer, pressmeddelanden och ett facebookevent så mycket tid ägnades till just marknadsföring så det Odlad burgare på fatkänns jätteroligt att vi lyckats och faktiskt nått ut, säger Jessica Karlsson.

Nästan ett halvt år har studenterna arbetat med sitt projekt. Förutom en utställning har de skrivit uppsatser på temat och de har även gjort en reklamfilm till utställningen som finns på Youtube.

När de startade visste de att de vill fokusera på framtiden men inte på ett sätt som vi ofta ser på film:
- Nej, inte den där dystra framtiden med naturkatastrofer och världens undergång. Vi ville ta ned det till en vardaglig nivå så den vardagliga människan faktiskt kan relatera till ämnet och vara med i diskussionen.

Hela nyårsbordet uppdukatUtställningens huvudnummer är det dukade bordet som på håll kanske ser ut som vilket annat findukat bord som helst, men här bjuds det inte på skaldjur eller en bit entrecôte.
På menyn står algsallad med myrägg, odlad oxfilé och till dessert erbjuds bland annat en 3D-utskriven cheesecake eller en exotisk pillerbuffé, MUMS!

Även om det kan verka otänkbart så är inte utställningens meny tagen helt ur luften. Studenterna har kollat med forskare på området och frågat människor på stan om hur de tror att framtidens mat kommer att se ut.

- Först tyckte jag själv att det var ganska otänkbart att äta det här men under projektets gång så har jag absolut fått en ökad förståelse för varför maten kommer se ut såhär i framtiden. En stor faktor är just miljön, vår nuvarande mathållning är ohållbar. Men att äta insekter och alger är ju faktiskt inte så konstigt, en stor del av världens befolkning gör det ju redan, så där handlar det främst om kulturell acceptans tror jag. Den första labratorieodlade hamburgaren provsmakades ju dessutom 2013 så jag tror inte den här typen av mat kommer vara så konstig om 15 år, säger Jessica Karlsson.

Gästboken uppslagen med många kommentarerPå ett särskilt bord i utställningen finns en gästbok, i den kan man läsa citat från intervjuerna som gjorts och besökarna kan också skriva ned sina egna tankar om framtidens mat. Studenterna kommer även att finnas på plats under utställningen för att möta besökarna.

- Det roligaste med det här projektet är just att diskutera ämnet med besökarna men framförallt att se hur de reagerar när de ser vad som faktiskt finns på bordet, säger Jessica Karlsson.

Utställningen pågår fram till den 25 januari kl 17.00.

Studenternas reklamfilm 

Utställningen på Facebook

Text och bild: Marlén Karlsson, studentreporter
2015-01-22


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU startar ny internationell civilekonomutbildning

Medan andra lärosäten drar ned på sina internationella civilekonomutbildningar gör LiU tvärt om. Sedan flera år finns flera inriktningar mot moderna språk och höst startar en helt ny inriktning mot engelska. ”Det bästa av två världar”, säger den ansvarige.

Regeringen vill inrätta myndighet för utredningar av forskningsfusk

– Det är bra att man nu föreslår ändringar för att hanteringen av misstänkt oredlighet behandlas rättssäkert och lika oavsett lärosäte, säger rektor Helen Dannetun om regeringens förslag att inrätta en statlig myndighet som ska utreda forskningsfusk.

Sakkunniga migrationsforskare går samman om eget remissvar

Förlängningen av lagen om tillfälliga begränsningar av uppehållstillstånd bör stoppas. Det anser ett 60-tal forskare från elva lärosäten, varav tio från LiU, i ett remissyttrande.

Samverkan ska skapa hållbart boende

Hur löser man energiförsörjningen i en helt ny stadsdel med 3000 bostäder? Hur kan kommun, energibolag och fastighetsägare samarbeta på bästa sätt? Och hur samordnar man smarta lösningar på fastighetsnivå till en bra helhet? De frågorna ska forskare och studenter på LiU hjälpa till att besvara.

Första systemvetaren har jobbat klart

I år går Christer Klangeryd i pension efter ett långt yrkesliv. Sannolikt som den första pensionären i den första kullen studenter på den systemvetenskapliga utbildning som startades vid Linköpings universitet 1977.

Lantbruket en garant för fred och frihet

Det krävs en omvärdering av lantbrukets roll i samhällsdebatten. Nu behövs en storsatsning på innovationer, såväl för att mätta världens ökande befolkning som att undvika ännu fler krig och kriser, skriver LiU-forskaren Per Frankelius i tidskriften Lancet.

Han får fler att fatta matte

Det började med hjälp till klasskompisarna, fortsatte med vikariat som mattelärare och eget läxhjälpsföretag. Nu har LiU-studenten Björn Runow en egen Youtube-kanal där han i korta klipp förklarar matematikens mysterier.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Fri Mar 22 11:43:11 CET 2019