Göm menyn

Vad blir det för mat - i framtiden?

Kanske proteinkorv med gräshoppa? Algsallad med myrägg? Sex KSM-studenter bjöd besökarna i ett köpcentrum på en framtidens nyårssupé.

Josefin Pikkarainen och Jessica Karlsson vidbordet i utställningenFram till den 25 januari kan förbipasserande i Lindens köpcentrum i Norrköping få uppleva framtidens mat som studenter på programmet Kultur, Samhälle och Mediegestalning tänker sig,  en nyårssupé á la 2030.

- Att vi valde just nyår som tema på utställningen är för att nyår symboliserar gränsen mellan det nya och det gamla, förklarar Jessica Karlsson Karlsson (th på bilden) som tillsammans med studiekamraterna Josefin Pikkarainen (tv i bild), Julia Nilsson, Erika Olsson, Frida Sölvell och Josefin Wictoréus gjort utställningen Framtidens mat.

Utställningen är en matresa femton år framåt i tiden, vad sägs om alger, balkongodlad potatis, 3D-utskriven cheesecake eller insekter? 

Och det är ingen tvekan om att utställningen väcker uppmärksamhet, tisdagens vernissage lockade många nyfikna besökare som gärna diskuterade framtidens mat.

Olika sorters insektsmat på fatMen det är inte bara allmänheten som visat intresse för utställningen. Norrköpings Magasinet, Dagens Nyheter och Östgöta Tidningen är några av de tidningar som uppmärksammat KSM-arnas arbete. Och på självaste premiärdagen blev de intervjuade av Sveriges Radio P4.

- Vi gjorde en reklamfilm, affischer, pressmeddelanden och ett facebookevent så mycket tid ägnades till just marknadsföring så det Odlad burgare på fatkänns jätteroligt att vi lyckats och faktiskt nått ut, säger Jessica Karlsson.

Nästan ett halvt år har studenterna arbetat med sitt projekt. Förutom en utställning har de skrivit uppsatser på temat och de har även gjort en reklamfilm till utställningen som finns på Youtube.

När de startade visste de att de vill fokusera på framtiden men inte på ett sätt som vi ofta ser på film:
- Nej, inte den där dystra framtiden med naturkatastrofer och världens undergång. Vi ville ta ned det till en vardaglig nivå så den vardagliga människan faktiskt kan relatera till ämnet och vara med i diskussionen.

Hela nyårsbordet uppdukatUtställningens huvudnummer är det dukade bordet som på håll kanske ser ut som vilket annat findukat bord som helst, men här bjuds det inte på skaldjur eller en bit entrecôte.
På menyn står algsallad med myrägg, odlad oxfilé och till dessert erbjuds bland annat en 3D-utskriven cheesecake eller en exotisk pillerbuffé, MUMS!

Även om det kan verka otänkbart så är inte utställningens meny tagen helt ur luften. Studenterna har kollat med forskare på området och frågat människor på stan om hur de tror att framtidens mat kommer att se ut.

- Först tyckte jag själv att det var ganska otänkbart att äta det här men under projektets gång så har jag absolut fått en ökad förståelse för varför maten kommer se ut såhär i framtiden. En stor faktor är just miljön, vår nuvarande mathållning är ohållbar. Men att äta insekter och alger är ju faktiskt inte så konstigt, en stor del av världens befolkning gör det ju redan, så där handlar det främst om kulturell acceptans tror jag. Den första labratorieodlade hamburgaren provsmakades ju dessutom 2013 så jag tror inte den här typen av mat kommer vara så konstig om 15 år, säger Jessica Karlsson.

Gästboken uppslagen med många kommentarerPå ett särskilt bord i utställningen finns en gästbok, i den kan man läsa citat från intervjuerna som gjorts och besökarna kan också skriva ned sina egna tankar om framtidens mat. Studenterna kommer även att finnas på plats under utställningen för att möta besökarna.

- Det roligaste med det här projektet är just att diskutera ämnet med besökarna men framförallt att se hur de reagerar när de ser vad som faktiskt finns på bordet, säger Jessica Karlsson.

Utställningen pågår fram till den 25 januari kl 17.00.

Studenternas reklamfilm 

Utställningen på Facebook

Text och bild: Marlén Karlsson, studentreporter
2015-01-22


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26