Göm menyn

Uppdrag: granskning av utpressarvirus

tangentbord med hänglås på

Plötsligt meddelande på skärmen: betala – annars förstörs alla dina filer. Jonathan Jogenfors, doktorand på ISY, fick ett uppdrag från media att spåra bitcoinflöden till utpressare.

I början av juni publicerade DN en artikelserie om attacker av utpressningsvirus, ransomware. Genom bluffmejl lurar kriminella nätverk tusentals privatpersoner, företag, myndigheter och organisationer runt om i världen att betala alltifrån några tusenlappar till sexsiffriga belopp för att få tillbaka sina kapade filer.

Jonathan JogenforsJonathan Jogenfors, forskare på it-säkerhet och expert på bitcoinspårning, var behjälplig med spårning av kapitalflöden och faktagranskning av researchen.

Hur kändes det att se halva förstasidan på DN 9 juni och rubriken ”Utpressarna håller datorer som gisslan”?
– Väldigt bra. Det är på tiden att människor blir varse problemen med utpressningsvirus. Bland oss som jobbar med it-säkerhet har det här varit känt i flera år, men kunskapen har väl inte nått ut så här brett tidigare. Det är många som drabbas, säger han.

– Men jag måste på en gång säga att min del i jobbet var inte så stort. DN-journalisterna hade klarat det mesta på egen hand när jag kom in i bilden.

Och varför kom just du in i bilden?
– It-säkerhet och virtuella valutor tillhör min forskningsintressen och jag får nog kalla mig expert på bitcoin. Jag har följt utvecklingen länge och efter hajpen 2013, när handeln tog fart och växelkurserna rusade, blev virtuella valutor också en del av mitt forskningsarbete här på LiU. Det är en teknik med fantastiska möjligheter - men det finns som alltid en baksida. I det här fallet blev bitcoin en möjlighet för utpressare att få in stora summor till sina konton, det handlar om mångmiljonbelopp.

Att spåra kriminella penningflöden - det låter som rena rama detektivarbetet?
– Nja, det var mest som en vanlig dag på jobbet … spårat bitcoinflöden har jag gjort förr, det är ju en del i min forskning. Jag har verktygen och vet vad jag ska titta efter.

– Det är förstås alltid spännande när man börjar upptäcka mönster. Och jag tycker det är viktigt att vi kan spåra, kartlägga och lagföra de individer som missbrukar systemen.

Resultatet, då – vart gick pengarna i det här fallet med gisslantagna dator?
– När det gäller bitcoinflödena ligger de publikt, så vem som helst kan faktiskt följa dem. Men det här är kriminella närverk som vet hur de ska göra för att sopa igen spåren. Vad man kunde se ledde de bland annat till ip-adresser i östra Ukraina. Men de är också kunniga nog att se till att spåren helt rinner ut och inte går att följa alls.

När det gäller fuskmejl är det inte många som vill erkänna att de gått på en nit. I de här fallet har folk hellre betalt sina tusenlappar än gjort en polisanmälan.

– Så har de också utsatts för en slags gisslansituation. Plötsligt får du upp ett meddelande på skärmen att allt innehåll är låst med en krypteringsnyckel och går förlorat om du inte inom 72 timmar om du inte betalar lösen i bitcoin.

Hur vet den som drabbats hur det ska gå till?
– Det kommer upp en utförlig beskrivning på skärmen. Dessutom är angriparna smarta nog att lägga lösensummorna på en nivå som inte är omöjlig att få fram, för privatpersoner handlar det om tre-fyra tusen kronor. För företag betydligt större summor.

– Känslomässigt är det inte ett dugg bättre än om du skulle ha utsatts för ett fysiskt inbrott, men att ha lurats in i något sätter dessutom en skamstämpel över det hela.

En artikelserie som denna sätter sökarljuset på ett ganska vanligt fenomen. Bluffmejl med kapade adresser från Telia, Postnord, banker eller som varnar för överfulla mejlboxar finns det nog ingen som inte känner igen. Till och med i LiU-mejlen.

– Fast LiU har bra koll på mejlen och sätter stopp. Men i den här aktuella vågen av utpressningsvirus är det många på stora företag, myndigheter, kommuner och organisationer som aningslöst klickat sig in på falska sajter.

– Det blir också allt svårare att upptäcka bluffar. Angriparna har förstått hur viktigt det är att till exempel skriva god svenska. Det gjorde de inte för några år sedan och då gick det lättare att avslöja bluffarna.

Det gäller alltså att tänka it-säkert hela tiden. Hur skyddar man sig bäst?
– Back-up! Och då inte genom att ha back-upsystem som är ständigt uppkopplade mot datorn, då infekteras förstås även det.

– Det finns egentligen bara ett riktigt säkert sätt. Skaffa ett kraftfullt usb-minne! Lägg över bilder och annat värdefullt – och låt inte minnet sitta i datorn. Förvara det på ett helt annat ställe än där datorn står. Då går man säker också om det skulle blir inbrott eller om huset skulle brinna ned, säger Jonathan Jogenfors.

Text och bild: Gunilla Pravitz samt IStock

2016-06-22

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Kandidat till rektor för Linköpings universitet presenteras för samråd

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp har beslutat att för samråd om ny rektor föra fram professor Jan-Ingvar Jönsson, Linköpings universitet.

Ämneslärarprogrammen vid LiU bland de bästa i landet

Vid Universitetskanslersämbetets granskning av landets ämneslärarutbildningar får Linköpings universitet fortsatt toppbetyg. Statistiken visar att LiU är det enda lärosätet som fått godkänt för sin ämneslärarutbildning i matematik, åk 7-9.

Fem framtida forskningsledare vid LiU

Stiftelsen för Strategisk Forskning har utsett 20 unga forskare till Framtidens forskningsledare. Fem av dem finns vid Linköpings universitet. Alla får de 12 miljoner kronor under fem år samt möjlighet att delta i ett ledarskapsprogram.

Föräldrars användning av digitala media leder till långsammare språkutveckling

Språket hos barn vars föräldrar ofta använder digitala media utvecklas långsammare visar ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet.

Gymnasister i närkontakt med forskare på LiU

Hur tillverkar man nanopartiklar för att rena vatten? Går det verkligen att styra växters fotosyntes? Ett avancerat kemilabb – vad gör man där? Kanske man skulle bli ingenjör i nanoteknik...

Flera olika faktorer påverkar företags revisionskostnader

Kostnaderna för revision varierar stort mellan olika företag, både beroende på ägarform och bolagets resultat. Vid framtagandet av årsredovisningar kan enskilda personer sätta stor prägel på arbetet med årsredovisningen och dess innehåll. Det visar ny forskning vid LiU.

Artificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade gener

Ett artificiellt neuralt nätverk kan hitta mönster i stora mängder genuttrycksdata och upptäcka grupper av sjukdomsrelaterade gener. Detta enligt en ny studie ledd av LiU-forskare. Forskarna hoppas att deras tillvägagångssätt på sikt ska kunna tillämpas inom precisionsmedicin och individanpassad behandling.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-21