Göm menyn
Ludwig Zackrisson vid verktygsmonter
Jeansklädd Karl Johan-soffa
Jeansklädd Karl Johan-soffa
Tovad matta och stoppade långpallar, inspirerat av landskap och fält. Frida Haugbak
Cirkusinspirerad monter
Takmobil
Caroline Kellys monter
Ida Thurell på stege under taket för att montera sitt tygtryck Snäckan
Snidad skål
Ludwig Zachrisson har samlat sitt hantverk i en bok
Izak Örntorp framför sitt återbruk
Sofie Malm vid monter
silverskålar

Kreativ mångfald på examensutställning

Nytt av skrot, experimentellt silversmide, perfektionistiska träverktyg, het kläddesign, tygtryck, keramik och textil. Sistaårsstudenterna i slöjd, hantverk och design visar en kreativ mångfald på Östergötlands länsmuseum.

Affisch i form av en märklappMer än något annat visar årets examensutställning Made in Linköping (Ting & tankar 8 på Östergötlands länsmuseum) bredden på LiU:s kandidatutbildning Slöjd, hantverk och design.

– Det är den enda högre utbildningen i konsthantverk och design vi har i Östergötland. En utställning med studenternas examensarbeten har därför en given plats här på museet, sade Marietta Douglas, verksamhetschef för den publika verksamheten på pressvisningen några dagar innan vernissaget den 17 maj.

För arton studenter innebär utställningen, som pågår till den 12 september, ett avslut. Nu väntar framtiden.
För några har kandidatutbildningen på LiU blivit en språngbräda till vidareutbildning på Konstfack eller HDK, men de flesta är redan på gång att starta eget. Om de inte redan gjort det under studietiden, vill säga.

De sjutton montrarna speglar en mångfald av formspråk, materialval och tekniker. Därtill deras tankar om tingen – så har också överrubriken på de åtta årens examensutställningar varit just Ting & tankar.

Slöjd och hantverk, varsamt brukande och återbrukande ligger i tiden och studenterna är optimistiska.

Rakt ut i hetluften kommer Randa Al Sahli, som redan innan studierna tänkt sig satsa på kläddesign och täckt mode. Nu ska hon starta egen webbshop.

– Muslimskt mode har fått ett riktigt uppsving på senare tid. Inget kunde passa mig bättre, säger hon glatt medan hon fixar det sista i sin monter.

Hon kombinerar sitt ursprung i Mellanöstern med sin svenska uppväxt under devisen Lagom är bäst och vill att hennes kläder ska kunna användas av många, oavsett religion.
Men en klänning som ingått i examensarbetet är inte till salu. I den finns hennes liv insytt:
– Framsidan står för framtiden och alla idéer jag har. Baksidan visar min historia som flykting från Libyen, med inslag av militärkläder och rosa småflicksklänningar.

Kandidatutbildningen har gett mycket mer än väntat, säger Randa Al Sahli.
– Det har varit jättebra att få lära sig hur man driver företag och hur man ska tänka för att omsätta idéerna till något som går kommersiellt. Vi måste kunna leva på det vi gör.

Ett tjugotal snickarverktyg, gjorda med total precision ligger i en glasmonter i en annan del av utställningen. Ludwig Zackrisson har gjort allt från grunden. Svarvat stål och mässing i metalldelarna till passaren, yxan och olika skärverktyg, handtag i exklusiva träslag han passat på att ta hem från andra sidan jordklotet. Cocobolo, amarant, rosewood får samsas med svensk björk.

– Jag har tagit chansen att testa nytt. Att vi får arbeta i så många olika material är unikt för utbildningen på LiU. Jag upptäckte till exempel hur kul det är att arbeta i metall. Och även keramik, säger han annars har sin utgångspunkt i allmogesnideriet – men i nutida tappning.

För Ludwig Zackrisson har utbildningen framför allt tillfört djupare insikter om formgivningsprocessen.
– Mycket har handlat om reflektion. De underliggande idéerna, olika aspekter på kvalité, estetik, funktion. Slöjdat har jag alltid gjort, men idag ser jag skapandet från ett annat håll.

Presentation på utställningen av alla studenternaBakom de flesta examensarbeten ligger en uttalad livsfilosofi.
Som Caroline Kelly, som valt att sy sin sparsmakade klädkollektion på en sekelgammal symaskin utifrån ett hållbarhetstänk. Eller Helene Langborgs Karl Johanssoffa, omklädd i gamla jeans.

Kanske tydligast genomfört hos Izak Örntorp, som använt gammalt skrot från soptippen Kisa i ett fränt nytänk.
– Bromsbelägg och expansionskärl, säger han om sina barstolar.
– Jag har alltid fascinerats av gamla grejer och gillar att experimentera, jag hoppas att kunna leva på återbruksdesign.

I en nyinförskaffad lokal i Skärblacka kommer snart firma Johannanas, Johannorna Höglind respektive Vildskog, att husera med sitt reggieinspirerade textilhantverk. Vävda kuddar och mattor, sjalar, pallar, smycken i naturmaterial eller återbrukat. De startade företag ihop under sista studieåret.

– Det var oväntat att hitta någon att jobba med, men så kul! En del av våra produkter, som hängstolen Feeling Irie, står vi för tillsammans. Annat gör vi var för sig, säger Johanna Höglind.

– Det är viktigt att satsa brett och ha en del enklare produkter som inte kostar alltför mycket, säger Johanna Vildskog som satsat på färgning med reservationstekniker.

Helt otippat för en examensutställning av studenter i slöjd, hantverk och design står en enkel gulmålad träkabin, klädd i plast och fylld med hundratals ballonger.
Sofie Malm får förklara.
– Jag sticker ut, eftersom jag riktat in mig på konstnärliga processer och scenografi. Jag har inga produkter att visa upp, utan har istället skapat projekt 1085, ett utrymme för ett händelseförlopp mellan objekt, känslor och tankar, som under utställningens tid kommer ändra skepnad likt känslor i verkliga livet. Och processen kommer jag att fortlöpande kommentera i en blogg, berättar hon.

Marknadsföring ingår som en del i utbildningen och för marknadsföringen och de flesta studenterna har egna hemsidor på nätet. För marknadsföringen av utställningen med pressvisning och invigning med landshövdingen på vernissagedagen har Frida Haugbak, som själv arbetar med tovad ull i olika former, ansvarat. Med positiv uppmärksamhet i media som resultat. 

– Bland annat nyhetsinslag i Östnytt och en fin recension i Corren. Den som vill kan läsa mer om utställningen på vår blogg på vår sektionssida, säger hon.

Studentsektionens blogg

Text och bild: Gunilla Pravitz
2015-05-19


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

77 nya doktorer på akademiska högtiden

På lördag, den 25 maj, är det dags för årets stora akademiska högtid på Linköpings universitet. 18 nya professorer, 77 doktorer och sju hedersdoktorer äras vid en ceremoni med åtföljande bankett i Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping.

Förtjänstmedalj till framgångsrik projektledare

Anders Berg, projektchef på Akademiska Hus, får universitetets förtjänstmedalj i samband med promotions- och installationshögtiden den 25 maj. Anders Berg har spelat en avgörande roll för byggandet av Studenthuset på Campus Valla, som invigs efter sommaren.

Stora mervärden när industrin sparar energi

Energieffektiviseringar i industrin ger ofta upphov till stora positiva bieffekter. Ibland är dessa väl så viktiga som energibesparingen i sig. Trots detta vägs dessa mervärden sällan in i besluten om att sänka energianvändningen.

Deras podcast vann kontrakt

Tre poddar tävlade om ett kontrakt på tio avsnitt i ett samarbete mellan Linköpings universitet och poddplattformen Radioplay. Nu är vinnaren korad.

Internationella studentutbyten ger värdefulla perspektiv

Kunskap om hiv och fascination över att lärarna lyssnar på studenterna. Svenska och kenyanska vårdstudenter lär för livet när de under några månader byter land med varandra.

Forskning hjälper aluminiumindustrin att spara energi

Support från ledning och ägare och att företaget har en långsiktig strategi för energieffektivisering står högt upp på önskelistan när aluminiumindustrin arbetar för att minska sin energianvändning. LiU-forskare har undersökt hinder och drivkrafter.

LiU-alumner på lista över supertalanger

LiU-alumnerna Kin-Bond Wu och Erik Gutwasser hamnar högt när Veckans Affärer presenterar sin årliga lista över 101 supertalanger.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-23