Göm menyn

Till minne av slukhålet

På fredag, den 27 november, är det dags för ett udda inslag i Linköpings studentliv. Det är minnesfest för det slukhål som uppstod på Campus Valla förra året. Intresset är minst lika stort som i fjol.

Marcus Odlander, arrangör av Sinkhole memorial party, på platsen för partyt.Sinkhole memorial party närmar sig med stormsteg. På fredag är det dags för evenemanget som uppmärksammar en av fjolårets största snackisar på Campus valla: En sprucken avloppsledning.

Vi tar det från början. En sen onsdagskväll i november i fjol såg några studenter hur ett hål bildats i marken utanför kårhuset. Kort därpå hade hålet vuxit i omfattning och tagit med sig både en lyktstolpe och en cykel ner i djupet. Tekniska verken åkte dit och inledde ett intensivt reparationsarbete. Hela Lambohovs sanitära framtid skulle räddas. Samtidigt fick IT-studenten Marcus Odlander (bilden överst) höra talas om slukhålet.
– Jag och en kompis satt och pluggade och passade på att gå dit. Det var vatten överallt. Då slogs vi av tanken att vi kanske skulle gå hit och dricka bärs på fredagen och kolla på hålet, berättar han.

Sagt och gjort. Marcus Odlander skapade ett evenemang på Facebook som från början bara var tänkt för honom och några enstaka kompisar. Festens beskrivning var kärnfull. ”Tanken är att vi hänger vid sinkholet och kanske tar en bärs eller så! Alla är välkomna!”
– Jag föreslog att vi skulle ha ett offentligt evenemang och vi bjöd in några fler kompisar. Sedan spårade det ur helt.

I samma takt som slukhålets diameter växte spreds evenemanget på internet. Över 2500 personer anmälde intresse och slukhålet fick till och med ett eget Twitterkonto. Även lokala medier och studenter på andra universitet uppmärksammade festen. Allt på mindre än två dygn. På den stora dagen samlades ett par hundra personer för att studera botten på såväl slukhål som ölflaskor. Tekniska verken stod välvilligt för underhållningen med hjälp av grävmaskiner och avloppspumpar.

- Det var verkligen en upplevelse. Vi är inte vana att ha publik när vi jobbar. För oss är det vardag med sådana jobb men för studenterna var det en jättegrej. Det var en rätt uppsluppen stämning bland kollegorna, berättar Stefan Candell, grävmaskinist på Tekniska verken som arbetade vid slukhålet.

Idag är nylagd asfalt och dito gräsmatta de enda tecknen på att ett slukhål har funnits bredvid Kårallen. Men det hindrar inte Marcus Odlander med vänner att ordna en minnesfest.
- Det kommer att bli en pub i amfiteatern och DJ-föreningen Forte kommer att spela. Men jag har ingen aning om vad folk förväntar sig. Allt är väldigt oklart.

Efter festen i fjol startade han och tre vänner festkommittén Sinkholeriet som också har tryckt upp overallsmärken till minne av slukhålet. De skänker överskottet från märkena till Musikhjälpen.
- Jag tror att det kommer bli bra drag på fredag. Det blir vad man gör det till. Förhoppningsvis kommer sinkhole party leva vidare och nya studenter kommer att gå på det utan att känna till vad det var som startade originalpartyt, säger Marcus Odlander.
Puben håller öppet mellan 15 och 19.

Bild: Sinkholeparty 2014. Foto: Hanna Söderquist

Bild: Sinkholeparty 2014. Foto: Hanna Söderquist

 

Text: Adam Rindeskär, studentreporter
Foto: Cecilia Olsson, studentfotograf
Foto från förra årets fest: Hanna Söderuist, studentfotograf
2015-11-20

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26