Göm menyn

Tävlar i robotik

- Det är mycket mer motiverande att ”plugga” till en tävling än till en tenta, säger Fredrik Löfgren, LiU-student och projektledaren för tävlingen i RoboCup Junior.

Fredrik Löfgren med robotarRoboCup Junior är en internationell tävling för konstruktion och programmering av robotar. Det är en del av det större initiativet RoboCup som är världens största robottävling med tusentals deltagare från över 40 länder.
Linköpings studenter arrangerar den svenska uttagningen till RoboCup Junior som brukar kallas för Junior-VM i robotik, där barn och ungdomar upp till 19 år kan delta. De som vinner får representera Sverige i den internationella finalen som 2015 arrangeras i Hefei, Kina.

Fredrik Löfgren, som studerar fjärde året på civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, är en av tidigare deltagare i tävlingen och nuvarande projektledaren för RoboCup Junior-finalen i Linköping. Han är den yngsta deltagaren någonsin i den tekniska kommittén, som främst består av framstående forskare och lärare.
- RoboCup Junior har arrangerats i Sverige sedan 2009. Jag var med som deltagare redan första året och vann tävlingen och fick representera Sverige på VM i Österrike.
Sedan dess har Fredrik Löfgren vunnit en mängd tävlingar där han bland annat har fått representera Sverige i Singapore och tävlat i VM i Istanbul.
- Jag blev därefter för gammal och 2012 var jag lagledare för ett lag och domare på den nationella tävlingen. Jag blev också invald i den internationella organisationskommittén för RoboCup Junior Rescue, och den tekniska kommittén.

Han har också varit engagerad internationellt, till exempel i Brasilien där han fick skriva reglerna till kommande års tävling. Han blev också lagledare på VM i Eindhoven. 2013 startade Fredrik Löfgren en studentförening med syfte att arrangera RoboCup Junior i Sverige. Studentföreningen FIA (Föreningen för Intelligenta Autonoma Systemet) växte och nu är RoboCup Junior bara ett av många arrangemang som föreningen anordnar under året.

Hur väljer ni deltagarna?
- Jag blev vald till projektledare för tävlingen av styrelsen för FIA, sedan utsåg jag en projektgrupp på fem personer som hjälper mig att planera och arrangera tävlingen i Linköping.
FIA arrangerar också en tävling för universitetsstuderande och allmänhet i samband med RoboCup Junior för att fler ska få chansen att tävla med robotar.
- Jag älskar att tävla och har tävlat i kunskap väldigt länge, säger Fredrik Löfgren.

Robotar runt matbordVad har ditt engagemang bidragit med i praktiken?
- Att jag har hållit på med robotar har gett mig ett stort försprång i mina studier här på universitetet. Jag har lärt mig väldigt mycket om elektronik, programmering och konstruktion, men även om ledarskap och andra kulturer på mina många resor och att samarbeta med andra i internationella projekt.

Det är häftigt hur äldre forskare och professor lyssnar på vad han har att säga, tycker Fredrik Löfgren och han ser fram emot nästa tävling i matlagning som arrangeras i Madrid i november. Den går ut på hur bra roboten klarar av att laga tomatsoppa, skriva inköpslista samt att hitta en påslagen spisplatta och stänga av den!

Fredrik har redan blivit erbjuden jobb men tackat nej, han vill avsluta sina studier först innan han ger sig ut på det ”riktiga” arbetslivet.
Utveckla robotar för rymden, robotar som utforskar andra planeter och robotar som kan arbeta i äldrevården genom att göra allt tungt arbete så att personal kan ägna tid åt det mänskliga mötet med de äldre, det är några av flera drömyrken.
- Jag vill utveckla framtidens teknik och är öppen för allting som har med teknikutveckling att göra. I och med att jag har jobbat med robotar i 15 år, ligger de mig varmt om hjärtat.
 

Text: Zen Dinha, studentreporter
Foto: Julius Jeuthe, studentfotograf

2014-11-04

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bygger datalabb för AI-utveckling på medicinska bilder från SCAPIS

Samma teknik som utnyttjas för att göra deepfake-videor ska användas av forskare till att skapa AI-genererade medicinska bilder. De syntetiserade bilderna ska representera data från SCAPIS-studien om hjärt- och lungsjukdom och kunna användas till forskning om AI-lösningar för vården.

AI- forskning i väntans tider

EU-kommissionen har nyligen stakat ut vägen för en gemensam satsning på artificiell intelligens. ”Detta ligger helt i linje med de tankar vi har framfört inom det Europeiska forskarnätverket CLAIRE”, säger LiU-forskaren Fredrik Heintz.

Hur ska vi bygga förtroende för robotarna?

Redan idag används artificiell intelligens på många områden för att underlätta människans jobb, exempelvis i produktion och vid beslutsfattande. Men framöver kan AI även komma att användas för att vårda människor, och då är det robotar som ska göra jobbet. Två forskare vid Linköpings universitet ska leda ett nytt projekt om förtroende och tillit i förhållandet mellan människa och robot.

LiU-studenter bäst i Sverige på företagsvärdering

Professionella aktieanalytiker sätter ”behåll” eller ”köp”, men studenterna
från LiU rekommenderar ”sälj” för bygghissföretaget Alimak. Med den analysen har de precis vunnit SM i företagsvärdering för ekonomistudenter.

Humanistdygnet vill få oss att tänka nya tankar

Nu är det dags igen. Lördag den 19 september kommer kårhuset Kollektivet i Linköping att fyllas med humanister. I tolv timmar kommer föreläsningar och panelsamtal kring vetenskap och kultur att varvas med musik, dans, konst och teater.

Kandidat till rektor för Linköpings universitet presenteras för samråd

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp har beslutat att för samråd om ny rektor föra fram professor Jan-Ingvar Jönsson, Linköpings universitet.

Ämneslärarprogrammen vid LiU bland de bästa i landet

Vid Universitetskanslersämbetets granskning av landets ämneslärarutbildningar får Linköpings universitet fortsatt toppbetyg. Statistiken visar att LiU är det enda lärosätet som fått godkänt för sin ämneslärarutbildning i matematik, åk 7-9.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-27