Göm menyn

Hon vill göra skillnad

Erfarenheten av att själv vara flykting har lett till att Suad Ali numera arbetar med flyktingfrågor på nationell och internationell nivå. För ett år sedan läste hon statsvetenskap på LiU.

Suad AliAtt få tag på Suad Ali för en intervju är inte enkelt. Uppdragen avlöser varandra. ”Nästa vecka är jag i Genève på tjänsteresa och veckan efter åker jag till Nairobi och till Dadaablägret i Kenya i två veckor” mailar hon från sin arbetsplats på Migrationsverket. Suad Ali har just börjat en ny anställning där hon både arbetar som utvecklingsledare för att stärka Sveriges mottagande av kvotflyktingar och medverkar i ett FN-uppdrag att hitta 30 000 nya platser i världen åt syriska kvotflyktingar. Sverige leder det arbetet.

När vi väl möts över en snabb lunch har hon just återvänt från flyktinglägret i Kenya där 500 000 människor lever, många sedan 90-talet. 150 kvotflyktingar därifrån har valts ut av FN:s flyktingorgan UNHCR och ska få ett nytt hemland i Sverige. Alla är från Somalia och hon har träffat dem på FN:s kontor i lägret.

– Det blev bra möten. De ställde många frågor och vi informerade dem om Sverige, som ett sätt att underlätta integrationen för dem.

För bara ett år sedan var Suad Ali fortfarande student vid Linköpings universitet där hon läste på pol.kand-programmet. Sedan dess har hon kommit en bra bit på väg i sin karriär, via en lång rad uppdrag under studietiden, engagemang i utrikespolitiska organisationer och sommarjobb på UNHCR för att uppmärksamma flyktingars situation i världen.

– Eftersom jag har mina rötter i Somalia kan jag relatera till frågorna, de känns nära för mig.

Dadaablägret översiktHäri ligger hennes drivkraft. Hon kan identifiera sig med människorna hon mötte till exempel i flyktinglägret i Kenya. Det hade kunnat vara hon och hennes familj som på 90-talet hamnat där istället för i Sverige.

– Jag vill göra något för andra, det är min främsta drivkraft. Om man så bara gör skillnad för en person så är det bra.

Under åren som student jobbade hon hela tiden med olika ideella projekt. Hon ledde grupper för skolflickor med rötter i andra länder för att peppa dem att våga tro på sig själva och genomföra sina drömmar. 2011 startade hon en insamling till förmån för svältande människor på Afrikas Horn.

– Det började i liten skala med att jag bakade bröd och sålde för att få in pengar. Sedan engagerade sig några fler, vi började knacka dörr, gjorde insamlingar på stan och spred budskapet i sociala medier. Det hela blev jättestort, en massa människor engagerade sig och ville verkligen hjälpa. Vi blev intervjuade i tidningar och teve. På tre veckor hade vi samlat in 60 000 kronor till Läkare utan gränser och hjälporganisationen Islamic relief.

Suad startade också informationskvällar för att få fler somaliska ungdomar att studera på universitet, efter att ha sett statistik som visade att somaliska grupper är underrepresenterade på universiteteten i Sverige.

– Både föräldrar och ungdomar kom, det var fullsatt varje gång. Vi diskuterade vad de låga siffrorna berodde på och ungdomarna fick träffa somalier som hade läst vidare, på så sätt fick de konkreta förebilder.

Studierna i statsvetenskap löpte parallellt med det ideella engagemanget. En bra kombination, tycker hon.

– Jag har stor nytta av min universitetsutbildning, men de ideella uppdragen har gett mig en konkret verklighetsförankring.

Målet är att bli diplomat för att på så vis försöka bekämpa fattigdom och orättvisor. Hon tror på diplomatins möjligheter att förändra världen, om så bara i en något lite bättre riktning.

– Det är ett sätt att påverka. Jag vill gärna bli Sveriges representant i internationella frågor.

FN-högkvarteret i New York är en drömarbetsplats. Eller svenska ambassaden i Kenya.

– De har en Somalia-sektion som arbetar med utvecklingsfrågor för Somalia. Jag är imponerad av arbetet de gör där.

DadaablägretMen det där är framtidsdrömmar som Suad Ali ännu inte vet om de kommer att gå i lås. Nu är det arbetet på Migrationsverket som gäller. 40 miljoner människor är på flykt i världen. Om hon via arbetet kan underlätta livet för några av dem är hon nöjd.

- Det är så himla viktigt att man gör det man kan, oavsett om det är litet eller stort. Jag vet att jag kan göra skillnad och det kan alla andra också.

Text: Eva Bergstedt
Foto: Vibeke Mathisen & UNHCR (från Dadaablägret)

2014-07-24

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bygger datalabb för AI-utveckling på medicinska bilder från SCAPIS

Samma teknik som utnyttjas för att göra deepfake-videor ska användas av forskare till att skapa AI-genererade medicinska bilder. De syntetiserade bilderna ska representera data från SCAPIS-studien om hjärt- och lungsjukdom och kunna användas till forskning om AI-lösningar för vården.

AI- forskning i väntans tider

EU-kommissionen har nyligen stakat ut vägen för en gemensam satsning på artificiell intelligens. ”Detta ligger helt i linje med de tankar vi har framfört inom det Europeiska forskarnätverket CLAIRE”, säger LiU-forskaren Fredrik Heintz.

Hur ska vi bygga förtroende för robotarna?

Redan idag används artificiell intelligens på många områden för att underlätta människans jobb, exempelvis i produktion och vid beslutsfattande. Men framöver kan AI även komma att användas för att vårda människor, och då är det robotar som ska göra jobbet. Två forskare vid Linköpings universitet ska leda ett nytt projekt om förtroende och tillit i förhållandet mellan människa och robot.

LiU-studenter bäst i Sverige på företagsvärdering

Professionella aktieanalytiker sätter ”behåll” eller ”köp”, men studenterna
från LiU rekommenderar ”sälj” för bygghissföretaget Alimak. Med den analysen har de precis vunnit SM i företagsvärdering för ekonomistudenter.

Humanistdygnet vill få oss att tänka nya tankar

Nu är det dags igen. Lördag den 19 september kommer kårhuset Kollektivet i Linköping att fyllas med humanister. I tolv timmar kommer föreläsningar och panelsamtal kring vetenskap och kultur att varvas med musik, dans, konst och teater.

Kandidat till rektor för Linköpings universitet presenteras för samråd

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp har beslutat att för samråd om ny rektor föra fram professor Jan-Ingvar Jönsson, Linköpings universitet.

Ämneslärarprogrammen vid LiU bland de bästa i landet

Vid Universitetskanslersämbetets granskning av landets ämneslärarutbildningar får Linköpings universitet fortsatt toppbetyg. Statistiken visar att LiU är det enda lärosätet som fått godkänt för sin ämneslärarutbildning i matematik, åk 7-9.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-27