Göm menyn

En vanlig statstjänsteman

Antalet människor på flykt i världen har aldrig varit så stort som nu och fler än någonsin har sökt skydd i Sverige. I detta läge har Suad Ali, expert på Sveriges flyktingkvot, enträget arbetat vidare för världens flyktingar. För sitt engagemang utses hon till årets alumn vid Linköpings universitet.

suad ali

– Titta på Malala och vad hon har uträttat. Hon visar att ålder inte betyder ett dugg, säger Suad Ali och går med raska steg genom Linköpings universitets campus.

Det är en för årstiden ljus fredagskväll i september och hennes enda lediga tid den här veckan.

– 90-talister får hela tiden höra att det är en generationsgrej att vi tar humanitärt ansvar. Som att det därför är mindre viktigt. Men, det behövs ju, säger hon och sicksackar vägen fram. De hemåtvändande studenterna cyklar vilt runt henne.

Suad Ali har precis avslutat ett sommarvikariat vid UD, där hon bland annat arbetat med förberedelserna av FN:s toppmöte om flyktingar och migranter. Sedan en och en halv vecka är hon tillbaka på sitt jobb på Migrationsverket.

Hon drar upp en dörr och går in i lokalerna där hon fyra år tidigare studerade statsvetenskap. ”Embassaden”, står det på en skylt på väggen. Ändra första bokstaven till ett A och det är en möjlig framtida arbetsplats för Suad Ali. Eller FN-högkvarteret i New York.

– Det viktiga är att jag är där jag gör mest skillnad, var det är vet jag inte ännu och det behöver jag inte heller bestämma just nu, säger Suad Ali.

Hon har tiden för sig, det har hon rätt i. Som 26-åring har hon hunnit vara Migrationsverkets delegationsledare för förberedande insatser för 200 flyktingar i världens största flyktingläger, krönikör i tidningen Chef och bli utsedd till en supertalang av Veckans Affärer. Hon har dessutom ingått i, nu avgående, generaldirektören Anders Danielssons stab på Migrationsverket.

Tidigare i veckan gav regeringen beskedet att antalet kvotflyktingar ska höjas från 1 900 personer till 5 000 personer fram till 2018. Genom att öka kvoten kan fler människor på ett säkert sätt ta sig till Europa.

– Jag ser direkt vilken skillnad kvotarbetet gör. Det är tydligt när man är i ett flyktingläger hur olika beslut slår mot människorna där. Att se flyktingarnas vardag gör att jag får ökad förståelse för mitt uppdrag. [flyktingläger unhcr]

Flyktingläger, UNHRCDet är också på det personliga planet som Suad Ali har fått reflektera över vad flyktingskap innebär. Familjen lämnade inbördeskrigets Somalia när hon var 1,5 år och flyktinglägret Dadaab, i Kenya, var ett möjligt hem i väntan på att konflikten skulle ta slut.

– När jag var i Dadaab förra året träffade jag människor i min ålder. Deras liv kunde varit mitt.

Istället hamnade familjen i Sverige och när Suad Ali många år senare besöker flyktinglägret är hon en välutbildad trespråkig expert anställd vid ett svenskt statligt verk, med kurser i fältsäkerhet i bagaget.

Kunskaper som kom till nytta när en terrorattack inträffade i lägret.

– Om jag var rädd? Nej, jag var försiktig och säkerhetsmedveten. Där och då var mitt fokus på att ta hem mitt team. Jag är en vanlig statstjänsteman som gör sitt jobb. Men det är tragiskt för de vars liv detta är, säger hon och puttar guldbågarna lite högre upp på näsan.

Suasd Ali, porträtt helfigurTrots en del resande – mellan hemmet i Linköping och Migrationsverkets kontor i Norrköping, flyktingläger i Dadaab och UNHCR:s högkvarter i Genève – är det ”på fältet” hon trivs bäst. När hon får möta människorna bakom siffrorna och se deras liv känner hon att hennes arbete gör nytta.

– Kanske mer nytta än på ett FN-kontor i New York.

Det humanitära intresset kommer hemifrån. Föräldrarna, som själva varit engagerade, har alltid uppmuntrat diskussioner om världens tillstånd. De har också låtit henne veta vad hon är kapabel till ”jaha, vill du skriva en bok, skriv ett bibliotek!”. Men även erfarenheter från skolåren gjorde att hennes sociala intresse vaknade tidigt.

Suad Ali kom till Sverige som treåring. Trots sin uppväxt i Sverige placerades hon av skolan i svenska 2.

– I skolan trodde man att ”one size fits all”. Alla invandrare sattes där, oavsett kunskaper. Inte förrän i högstadiet fick jag göra ett språktest – då blev jag fri.

Skolan lärde henne att hon var annorlunda, därför skulle hon få det svårare än alla andra.

– Det där var något jag utgick ifrån ganska länge, att allting skulle vara svårare för mig.

Skolans pådyvlade utanförskap har hon skakat av sig. Idag är hon glad över att hon kan vara det hon själv saknade under skolåren – en förebild.

– Jag satt på Linköpings resecentrum och jobbade för ett tag sedan. Då kom en tjej fram till mig och sa att jag var anledningen till att hon läste statsvetenskap. Sådant är kul, att kunna få någon annan att drömma.

Inte dåligt för en vanlig statstjänsteman.

 

text: Therese Ekstrand Amaya
Foto: Bilder på Suad Ali: Vibeke Mathiesen. Bild på flyktingläger, från UNHCR

2016-10-27


 

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Håkan Olausson utsedd till Wallenberg Clinical Scholar

Håkan Olausson har utsetts till Wallenberg Clinical Scholar av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Det innebär att han får 15 miljoner kronor fördelat över fem år till sin forskning om den kliniska betydelsen av ett ultrasnabbt smärtsystem som han och hans medarbetare nyligen upptäckt.

Daniel Carlsson får första lärarpriset

Först ut att ta emot Ingemars Lärarpris är universitetsadjunkten och matematikläraren Daniel Carlsson, Matematiska institutionen, en lärare som brinner för att undervisa och för att ge studenterna verktyg och förmågor som rustar dem för livet.

Deras mjuka elektronik fångar energin

För första gången har en mjuk och töjbar termoelektrisk modul skapats i ett organiskt kompositmaterial. Materialet skördar energi från kroppsvärme, kan tryckas och lämpar sig för exempelvis smarta kläder, kroppsnära elektronik eller elektronisk hud.

Livet efter plötsligt hjärtstopp

Hur mår människor som överlevt ett hjärtstopp? Hur mår de anhöriga? Behandlingen av hjärtstopp har gått framåt, men forskningen om livet därefter har inte hängt med. Johan Israelsson sätter hälsorelaterad livskvalitet i fokus i en ny avhandling.

Kaffe, katter och lökchips

Många hemtentor lär det bli fram till midsommar. Bra, tycker Amanda Brämerson, lärarstudent, det blir mer reflektion och mindre nervositet. Och salstentor finns varken mjuka soffkuddar eller kattmys.

Så kan doktorerna lättare få arbete

Nyblivna doktorer har ofta svårt att få arbete som motsvarar deras kvalifikationer, både inom akademin och näringslivet. För att öka anställningsbarheten måste både doktorerna själva, arbetsgivarna och universiteten vara beredda att agera. Det är några slutsatser i en ny avhandling vid LiU.

Kvantmekaniska fenomen styr i organiska solceller

Forskare vid Linköpings universitet har upptäckt ett kvantmekaniskt fenomen som påverkar bildandet av fria laddningar i de organiska solcellerna. ”Kan vi förstå på djupet vad det är som händer kan vi också öka effektiviteten”, säger Olle Inganäs, professor emeritus.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-03-27