Göm menyn

Studenter med makt (3)

Student på spaningsresa med LiU:s ledning

Universitetsflaggor på stång i vindenAtt studenterna är representerade i nämnder och styrelser på LiU är numera en självklarhet. Oskar Lyding sitter i rektors ledningsråd och följde med på den spaningsresa som ledningen nyligen gjorde. Och spanade in flera bra idéer.

Oskar Lyding är ordförande i Consensus. I juni gör han sin sista arbetsdag och går sedan tillbaka till läkarstudierna. Under året som Consensusordförande har han också suttit med i rektors ledningsråd.
- Genom att sitta i rektors ledningsråd har jag sett och lärt mig strukturerna bakom, det var en ny värld som öppnades för mig. Jag förstår hur man kan påverka och jag har utvecklats jättemycket under den här tiden.

Oskar Lyding vid kårhuset ÖratHan jämför med hur det kunde se ut på Hälsouniversitetet för bara ett tiotal år sedan. I några gamla tidningsklipp läste han om hur studenterna demonstrerade, med plakat och allt, mot fakultetsledningens planer på att skära ned i verksamheten vid biblioteket på HU Campus US. 
- Nu behöver vi inte göra på det sättet längre, det är en fördel med de mer informella kontakterna vi har nu.

Varje år gör universitetsledningen en resa tillsammans. I år gick resan till Nederländerna och Storbritannien för att se hur lärosätena där arbetar med moderna utbildningsmiljöer, en spaningsresa inför det Pedagogiska språnget som LiU just nu är på väg att ta.
Med på resan var också Oskar Lyding som fick möjlighet att besöka Glasgow Caledonian University och Glasgow Strathclyde University, två lärosäten som inte har samma akademiska tradition som de äldre och mer namnkunniga universiteten i Storbritannien.
- Därför hade de satsat mycket på att engagera studenterna, berättar han. När de hörde att jag skulle vara med på resan tog de med en studentrepresentant som jag kunde prata med.

Något som Oskar Lyding fastnade för på Caledonian var en flera våningar hög studentbyggnad med bibliotek och olika lösningar för läsplatser, både tysta platser och grupprum. I byggnaden hade man också samlat information och studentservice till en plats. Något som Oskar tycker man skulle försöka få till även på LiU.
- När jag kom hem och såg vårt bibliotek på Campus US (Hälsouniversitetets bibliotek, HUB) med nya ögon, det var först då jag såg potentialen, att man med ganska enkla medel skulle kunna göra ganska mycket.

Även om det är lätt att inspireras av nya och fina lokallösningar tror Oskar att det är viktigt att LiU har en strategi för att utveckla campusområdena, att ta ett steg i taget och inte bara springa på trender.
- Nya, flashiga lokaler har inget egenvärde, de ska vara funktionella och bidra till det pedagogiska språnget.

Lokalerna på campus är en viktig fråga, tycker Oskar Lyding. Och då menar han också lokalerna för den tiden när man inte har lektioner. Bra miljöer gör att man trivs och inlärningen gynnas i sin tur av att man trivs.
- Trots att IT-tekniken  går åt det hållet att det bara blir enklare att sitta hemma och kommunicera med andra, går studenterna åt andra hållet och tillbringar mer och mer tid på campus tillsammans med andra studenter. Därför är det också viktigt att man ser över de miljöer som nu inte ska byggas om helt, så att man inte glömmer dem.

Men lyssnar verkligen universitetsledningen på vad en 23-årig läkarstudent tycker och tänker? Blir man inte lätt bara en gisslan?
- Det är häftigt att se hur de faktiskt lyssnar, trots att de flesta är 30 år äldre än jag. Jag upplever att det finns ett genuint intresse för studentrepresentation, från högsta ledningen och nedåt. De inser värdet av studentinflytande.

- Jag tror att det är få på LiU som är så insatta som vi studentrepresentanter, fortsätter Oskar. Det kommer nog att kännas konstigt när jag slutar och inte längre kommer vara så insatt i vad som händer på LiU.

Text och bild: Elisabet Wahrby
2013-04-23

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Jonpumpen ska kunna användas i behandling av hjärncancer

Trots kirurgi och efterbehandling i form av cytostatika och strålning återkommer ofta elakartade hjärntumörer. Forskare vid Linköpings universitet har tillsammans med medicinska universitetet i Graz, visat i cellförsök att en jonpump kan användas för mer precis läkemedelsdosering i hjärnan vilket leder till mindre biverkningar vid cytostatikabehandling.

Studera på distans: En sorts frihetskänsla

Helena Graham, som läser HR-programmet, har just avverkat en fyra timmars digital föreläsning och är lite mör. Men i det stora hela tycker hon att det funkar bra att plugga på distans. Att kunna styra var och när hon pluggar passar henne. Nackdelen är att studentlivet blir lidande.

Biogas av bajs – en vinst för både klimat och ekonomi

Forskare vid Linköpings universitet har visat att en samordnad hantering av avföring från djur och människor skulle kunna spara hundratals miljoner kronor varje år i Sverige. Nyckeln är att producera biogas av bajset och sedan använda restprodukten som gödsel. Det skulle även kunna minska Sveriges växthusgasutsläpp med cirka 1,5 miljoner ton koldioxid.

En generös man före sin tid

En man före sin tid som gjort viktiga bidrag till datavetenskapen och som ständigt ville dela med sig av sin kunskap. Så beskrivs Harold ”Bud” Lawson som inrättat ett stipendium vid Linköpings universitet.

Är en sportig chef en hälsosam ledare?

Det har blivit vanligt att arbetsplatser lyfter fram rörelse som ett sätt för anställda att må bra. Det har också blivit vanligare att idrottande chefer tar sin träningsfilosofi med sig in i ledarskapet. Men, bygger ett hälso- och sportorienterat ledarskap på omtanke om medarbetarna och gynnar det hälsa? Det frågar sig forskare i en nypublicerad artikel i tidskriften Leadership.

Genombrott möjliggör spinntronik av halvledare

Framtida informationsteknologi som utnyttjar elektroners spinn för att bearbeta information skulle kunna användas i kvantdatorer. Forskare har länge strävat efter att få spinnbaserad informationsteknlogi att fungera vid rumstemperatur. Nu har forskare från Sverige, Finland och Japan konstruerat en halvledarkomponent där information effektivt kan överföras mellan elektronspinn och ljus vid högre temperaturer.

Design - mellan kreativitet och effektivitet

God design är en balansgång. Den ska vara ny, men inte alltför avvikande, och samtidigt ta hänsyn till ekonomi, funktion och marknadens krav. Dessutom ska den enkelt kunna användas på nya produkter och även förändras i framtiden. Det visar en ny avhandling i industridesign vid Linköpings universitet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-04-16