Göm menyn

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

Industriell ekonomi och zebrafiskar. Det hör numera till studenten Victor Bromans vardag. Efter sitt deltagande i Sommarmatchen var han med och startade ett nytt företag.

Bild på samarbeteSommarmatchen. Ordet väcker associationer långt borta från dagens tidiga vintermörker. Men Sommarmatchen är ändå skälet till att Victor Broman, som läser sista året i industriell ekonomi, under hösten var med och startade företaget BioReperia som utvärderar läkemedel. Victor jobbar ungefär 25–40 procent med det nystartade bolaget, vilket fungerar bra i kombination med studierna.

– Jag brinner verkligen för det här, jobbet är ju roligare än studierna. Men det gäller att prioritera och lägga jobb på helgerna, säger han.

Så vad är Sommarmatchen? Det är ett initiativ som drivs av LiU Innovation, som under sex sommarveckor låter studenter använda kunskap från sina studier och hjälpa forskare med olika projekt. Lönen motsvarar studielån och Victor kallar sommarjobbet ”kommersialisering av forskarresultat”, vilket kan innebära många olika saker. Han delade till exempel kontor med en tjej vars projekt kretsade kring utvecklandet av en stomipåse – och nämner en annan som var med och utvecklade ett dataspel.

Victor Broman, studentSjälv jobbade Victor ihop med forskaren Anna Fahlgren i ett projekt om benskörhet, också det med fokus på utvärdering av läkemedel. Men Victors roll låg framför allt i att ta fram en hemsida och ”screena kunder”, alltså lista tänkbara samarbetspartners.

Vad var det som lockade med Sommarmatchen?

– Det verkade komplicerat, tekniskt, nytt och med potential att bli något större. Jag tycker att startup och innovation är kul och hörde att det kunde finnas möjlighet att fortsätta om man gjorde något bra.

Och en fortsättning blev det för Victors del. BioReperia som han driver ihop med forskarna Anna Fahlgren och Lasse Jensen är ett bolag som hjälper läkemedelsföretag att ta fram läkemedel mot cancer.

Vad hade du för kunskap om läkemedelsbranschen från början?
– Ingen alls! Jag har fått lära mig allt från grunden.

Från sin utbildning i industriell ekonomi har Victor bland annat med sig kunskap om IT- och affärssystem. Han är intresserad av företagsutveckling och står för bolagets kundkontakter. Forskarna är de som gör labbtester med bland annat zebrafiskar, som har en framträdande roll på bolagets hemsida. Genom att spruta in substanser i zebrafiskembryon kan man följa effekten på tumörer.

Hur lika är zebrafiskar människor?
– Genetiskt har jag hört kanske 80 procent, jag är lite osäker, men de är lika i reaktionen på substanser i alla fall.

Är det inte svårt att prata om sådant här med kunderna?

– Det finns ju olika nivåer av komplicerat. Om en kund har problem med effektivitet eller vill sänka kostnader vet ju jag hur det ska göras. Ofta handlar det om att de vill testa substanser snabbare eller billigare. Man behöver inte kunna allt, utan bara tillräckligt för att förstå kundens behov. Det är nyckeln.

– Sedan har jag ju förstås lärt mig mer om också det tekniska på vägen.

Vad är det mest värdefulla du har lärt dig?

– Jag har fått väldigt mycket bra hjälp från LiU Innovation. Om hur man säljer, risker, möjligheter och även kundbemötande. Det finns ju alltid en osäkerhet vid en startup, saker ändras hela tiden och man måste vara flexibel för att fånga möjligheterna. Eftersom vi precis är i början står vi ju på botten och ska uppåt.

BioReperias hemsida
LiU Innovation

Text: Melinda Reyes Hiltunen, studentreporter

Foto på Victor Broman: Ida Sörensen, studentfotograf. Övrigt foto: Gunilla Pravitz

Mer information

Om du är intresserad av att jobba med något av Sommarmatchens projekt kan du redan nu anmäla intresse på hemsidan och få en påminnelse när ansökan öppnar den 14 mars.

Är du forskare? LiU Innovation söker också regelbundet nya forskningsprojekt som studenter kan ta sig an. Sommarmatchen

Tidigare reportage

Sommarmatchen ett jobblyft för studenter (2015-08-19)

Idel vinnare i Sommarmatchen 2014 (2014-08-26)

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Håkan Olausson utsedd till Wallenberg Clinical Scholar

Håkan Olausson har utsetts till Wallenberg Clinical Scholar av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Det innebär att han får 15 miljoner kronor fördelat över fem år till sin forskning om den kliniska betydelsen av ett ultrasnabbt smärtsystem som han och hans medarbetare nyligen upptäckt.

Daniel Carlsson får första lärarpriset

Först ut att ta emot Ingemars Lärarpris är universitetsadjunkten och matematikläraren Daniel Carlsson, Matematiska institutionen, en lärare som brinner för att undervisa och för att ge studenterna verktyg och förmågor som rustar dem för livet.

Deras mjuka elektronik fångar energin

För första gången har en mjuk och töjbar termoelektrisk modul skapats i ett organiskt kompositmaterial. Materialet skördar energi från kroppsvärme, kan tryckas och lämpar sig för exempelvis smarta kläder, kroppsnära elektronik eller elektronisk hud.

Livet efter plötsligt hjärtstopp

Hur mår människor som överlevt ett hjärtstopp? Hur mår de anhöriga? Behandlingen av hjärtstopp har gått framåt, men forskningen om livet därefter har inte hängt med. Johan Israelsson sätter hälsorelaterad livskvalitet i fokus i en ny avhandling.

Kaffe, katter och lökchips

Många hemtentor lär det bli fram till midsommar. Bra, tycker Amanda Brämerson, lärarstudent, det blir mer reflektion och mindre nervositet. Och salstentor finns varken mjuka soffkuddar eller kattmys.

Så kan doktorerna lättare få arbete

Nyblivna doktorer har ofta svårt att få arbete som motsvarar deras kvalifikationer, både inom akademin och näringslivet. För att öka anställningsbarheten måste både doktorerna själva, arbetsgivarna och universiteten vara beredda att agera. Det är några slutsatser i en ny avhandling vid LiU.

Kvantmekaniska fenomen styr i organiska solceller

Forskare vid Linköpings universitet har upptäckt ett kvantmekaniskt fenomen som påverkar bildandet av fria laddningar i de organiska solcellerna. ”Kan vi förstå på djupet vad det är som händer kan vi också öka effektiviteten”, säger Olle Inganäs, professor emeritus.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-03-27