Göm menyn
40-årsekipaget inifrån flaket
40-årstårtan vid Stora torget från luften
Säckvis med popcorn delas ut
Översikt Stora torgets folkmassor
Många barn får popcorn
Kvinna och barn får popcorn
Den nästan självstyrande bilen, panorering, ser ut att gå fort
Bästa bidraget, Holgerspexet
Barnpublik med ballong på mur bakifrån
Bonnkapellet-medflem dansar med student
Sagofigurer fajtas
Studenter tittar på från en mur
Ett ekipage
Ett ekipage
Barn får svart ballong av Lintek
Lastbilar och folk samlas på Snickargatan
Babydolls
Flammans bidrag
Innebandyspelande ko gör high five med liten flicka
OS i Rio-ekipaget
House of Tards
Holgerspexare på flak
Studenter på flak
En studentselfie på flaket

Barnsligt kul på SOF 2015 

Bonnkapellet dansar med studentDet är tur att Studentorkesterfestivalen inte hålls i Gränna som man tänkte i tidernas begynnelse. Då hade det blivit trångt, i alla fall för Kårtegen i 2015 års upplaga. I Linköpings centrum, från Ågatan ut mot Gamla Linköping, deltog 31 ekipage som lockade tusenden att se på.

 Innebandyspelande koStudentmusikanter satt i början av 1970-talet och räknade ut vilken den "mittersta" och lämpligaste orten för en festival var mellan alla städer med studentorkestrar. Matematiken fick ge vika för det praktiska och numera körs SOF i Linköping och STORK i Uppsala vartannat år.
 
Det var trångt och trivsamt när deltagarna ställde upp på Snickargatan, en dryg akademisk kvart försenade. Värdigt och galet drog tåget sedan fram på fötter, rullskridskor, skottkärra, rullstol, lastbilar, rymdfärja och en nästan förarlös bil.

Temat var en smula oväntat "2016" och bidragen bedömdes när de passerade Folke Filbyter på Stora torget. Juryn bestod av Jonas Blom, Studenthälsan, Marianne Lindh, VD Linköping City, Kristina Edlund, kommunalråd i Linköping och Helen Dannetun, rektor LiU.
 
Noaks rymdarkHolgerspexet spelade högt med en reslig djävulstron och klimatsmältande isar som rann ned till helvetet, och vann priset som bästa bidrag. Priset för bästa teknik fick TackLing (högskoleingenjörs-utbildningarna) som med cykelkraft och jetmotorer drev rymdfärjanNoaks ark som ska rädda djuren från översvämning nästa år. Till skillnad från vid bibelns översvämning var slutmålet nya utforskade planeter.
 
Bästa estetik stod PILS (personalvetarnas sexmästeri) för, som med karneval, kristusstaty och klassiska OS-ringar illustrerade sommarspelen i Rio nästa år. Slutligen blev Clubmästeriet från industriell ekonomi bästa spex med dansande småapor och King Kong i New York.
 
Galet rullande rullstolOm "Populärast" varit en klass skulle nog "Linköpings universitet fyller 40 år" ha vunnit. Jubileet manifesterades med ett barnkalas eftersom nollan trillat bort någonstans i planeringen. 4-årsfesten således, var komplett med ansiktsmålad besättning, en stor rosa tårta och popcorn till alla åskådare som ville ha. När popcornmuggarna tog slut fortsatte utdelningen ur stora säckar.
 
Patient lyfter ned rullstolSOF-arrangörerna kan en smula trötta blicka tillbaka på ett lyckat arbete.
– Det blev precis så bra som vi hoppades på – oväntat maffigt, säger SOF-general Johan Strömbäck. Jag är supernöjd.

Han berättar att SOF-organisationen som bestått av 53 personer samlades på dansgolvet kl fem i tre på lördagsnatten till stängningslåten "Stad i ljus”.
– Det fanns en liten tår här och där.

Biljetterna till lördagsfestivalen sålde slut och försöket att slå världsrekord i ölprovning på fredagen kan ha gått vägen.
– Vi slog rekordet med fler än 100 personer och har skickat in dokumentationen till Guinness, nu får vi se om det godkänns.

Nyheten "SOF-i-stan", där Studentorkesterfestivalen och studentlivet tog över Stora Torget med studenttävlingar från festerier och spelningar med orkestrar, slog ut väl.

Studenter på flakPolisen ger också godkänt.
– Vi har bara haft två till tre ingripanden med anslutning till festligheterna, det är ett mycket gott betyg, säger Linköpings stationsbefäl Anders Motéus. På minuskontot noterar han att en man på Campus Valla välte en bajamaja med en ung tjej i och hon fick innehåll över sig.

Fler bilder från SOF 2015

Läs mer om SOF:s historia

Text och bild: Thor Balkhed
2015-05-18
 

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26