Göm menyn

Skolprojekt i Guatemala blev lärdom för livet

Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson tog ett sabbatsår för att jobba med ett skolprojekt i Guatemala. Ett år som förändrade deras syn på livet men också gav eleverna i Guatemala en bättre skola.     

Sabina Nordén och Sofie Folkesson i Guatemala– Vi har utvecklats otroligt mycket på ett professionellt plan, säger Sofie Folkesson (t h på bilden).

De är tillbaka sista året på Industriell ekonomi och kan se tillbaka på sitt sabbatsår där de under sex månader på plats i byn San Juan La Laguna renoverat och byggt ut en flickskola.

Halvåret dessförinnan arbetade de hårt i Sverige för att få finansiering för projektet. Allt på helt eget initiativ. Parallellt med jobb på lager och inom omsorgen sökte de stipendier och designade armband som de sedan sålde till förmån för skolprojektet.

– Det var tufft att få ihop pengarna, vi fick slita hårt men sålde armband för över 40 000 kronor på marknader och webben, och så fick vi en del stipendier och sponsring från företag så till slut hade vi över 200 000 kronor, berättar Sabina Nordén.

Tanken bakom sabbatsåret var att göra något nyttigt för världen.

– Vi ville bidra på något sätt. Och vi ville inte bara sitta och tycka en massa, utan också agera. Så vi sa till varandra att vi testar på och gör något från grunden, säger Sofie.

Byn San Juan La LagunaGenom privata kontakter i Guatemala fick de kännedom om skolans behov av upprustning, det var startskottet för deras initiativ till hela projektet.

– Vi har upptäckt att vi är lösningsorienterade, konstaterar Sabina.

De 200 000 kronorna som de fick ihop räckte för att genomföra upprustningen av skolan. Sofie är inriktad på maskin och konstruktion i sina civilingenjörsstudier, Sabina på energi och miljö. Kombinationen av deras kunskap gjorde att de använde återanvändningsbart material i byggkonstruktionen.

Petflaskor fyllda med skräp, för skolbyggePå plats i byn samlades 2500 petflaskor ihop och fylldes med skräp – för att isolera väggarna bättre. Flaskorna staplades i hönsnät och täcktes sedan med cement. Byggarbetet gjorde de tillsammans med byggare från byn. Via sociala medier slöt volontärer upp från olika håll i världen, bybor, skolans elever och lärare hjälpte till att samla ihop och fylla flaskorna med skräp.

Det var mycket blod, svett och tårar, men också massor av skratt och glädje under tiden i byn, berättar Sabina och Sofie. De bodde hemma hos en mayafamilj, delade deras vardag och måltider, trängdes på en liten yta.

– Bara i vårt lilla rum hade vi ibland dessutom sju volontärer som sov där, säger Sofie.

I somras stod skolan upprustad och  tillbyggd, färdig att ta emot betydligt fler elever än tidigare.

Skolpojke fyller flaska med skräpSofie och Sabina tycker att året gett dem hur många lärdomar som helst. Konflikthantering, till exempel. Det säger de spontant. Att vara ung tjej i en mansdominerad by och dessutom driva ett byggprojekt där var inte lätt.

– Vi var arga såå många gånger. Folk försökte lura oss, vi fick ständigt vara på vår vakt, det var mycket ”trial and error” och många kulturkrockar, påpekar Sofie.

De lärde sig spanska, projektledning, konstruktion och praktiskt byggnadsarbete, fick insikter om sig själva och en fördjupad kunskap om omvärlden, miljö och jämställdhet.

Jobb med sopsortering, Sabina Nordén och Sofie Folkesson i Guatemala– Eftersom vi jobbade på en flickskola blev det naturligt för oss att prata om jämställdhet. Dessutom startade vi en återvinningscentral i byn. Vi kom inte så långt där, men det finns planer på hur de själva ska kunna fortsätta jobba med det, fortsätter Sofie.

– Att bry sig om miljön kan ju verka som ett lyxproblem när folk inte har mat på borden, då bryr man sig ju inte om var man slänger soporna. Men vi fick ändå stor respons från de flesta bybor och inte minst barnen hade ett stort engagemang för miljöfrågorna. Större än vad vi hade trott, säger Sabina.

Nu när de är tillbaka i vardagen reflekterar de mer över livet de lever i Sverige.

– Man nästan skäms över att man inte uppskattar levnadsstandarden här mer. I Guatemala åt, sov och jobbade vi, precis som alla andra i byn. Här har vi ett överflöd av allt, men livet blir också mer komplicerat. Jag saknar enkelheten, fortsätter Sabina.

Sabina Nordén undervisar om miljö i klassrumOch även om de är tillbaka i sina studier så släpper de inte byn i Guatemala. Redan innan de åkte startade de den ideella föreningen Engineering for Mayan Students med syfte att förbättra mayabefolkningens ställning i Guatemala. De vill också få igång ett volontärprogram för personer som kan utbilda eleverna i engelska och har påbörjat ett samarbete med en kvinna från Guatemala som håller på att bygga en förskola där.

– Vi har också kontaktat lärarsektionen här på LiU och hoppas få igång ett samarbete så att lärarstudenter härifrån ska kunna åka ner på sommarlovet och hjälpa till med pedagogisk kompetens på plats, säger Sofie.

Sabina är inriktad på att jobba inom området avfall, energi och miljö när hon är färdig med studierna.

– Den viljan har blivit ännu starkare av det här projektet.

Sofie vill jobba på något mindre företag eller starta ett själv.

– Vi hade ingen aning om vad vi gav oss in på men det är häftigt att upptäcka att allt går om man kämpar. Det är så kul att driva projekt och dra i alla trådar.

Vad tror de då att bybefolkningen i Guatemala fått ut av att de varit där?

– Tjejerna har fått se vad kvinnor kan åstadkomma. Lärarna och eleverna får behålla sin skola och för byn betyder tillgången till en gymnasieskola mycket, säger Sofie.

Sabina lägger till att de skapat jobb eftersom de köpt tjänster från byggjobbare i byn och även sått ett frö kring avfallshantering.

– Vi kommer fortsätta hålla kontakten, det här är bara början.

Bild 1: Sabina Nordén och Sofie Folkesson bygger väggar med hjälp av PET-flaskor fyllda med skräp.

Bild 2: Mayabyn San Juan La Laguna

Bild 3: Flaskorna staplades i hönsnät och täcktes sedan med cement.

Bild 4: Barnen i byn hjälpte till att fylla flaskorna med skräp.

Bild 5: Sofie Folkesson och Sabina Nordén vid den egenbyggda återvinningsstationen i byn.

Bild 6: Sabina och Sofie ägnade mycket tid åt att föreläsa om återvinning och hållbarhet på olika skolor i byn.

Föreningen Engineering for Mayan Students

Studenter skapar skolprojekt i Guatemala

Text: Eva Bergstedt

Foto: Privata

2016-10-10

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Forskning mellan liv och död

I över ett sekel har nedsövning med olika typer av narkos har använts inom sjukvården. Ändå återstår mycket forskning om narkosens effekter. Upp till var femte patient kan få skador som liknar dem vid hjärtinfarkt.

Bloggare, psykisk ohälsa och brukarinflytande gav pris för bästa artikel

2019 års pris för bästa artikel i tidskriften Sociologisk forskning går till Erik Eriksson, forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier (CKS).

Ett steg närmare en stabil lysdiod i perovskit

Forskare vid Linköpings universitet har, tillsammans med kollegor i Storbritannien, Kina och Tjeckien, fått fram en lysdiod i perovskit som både har hög effektivitet och är stabil över tid Resultatet är publicerat i Nature Communications.

Kommunikation inom företaget förbättrar återtillverkningen

Återtillverkning av produkter underlättas om konstruktionen redan från början anpassas för att tillverkas flera gånger. I flera undersökta företag saknas dock samarbete mellan avdelningarna för återtillverkning och
konstruktion. Det visar en ny avhandling vid LiU.

LiU gör plats för fler studenter

I ett allvarligt läge med pågående pandemi och rekordstora varsel är Linköpings universitet redo att ordna flera hundra nya utbildningsplatser. Det handlar till en början om att öka antagningen till befintliga utbildningar men det kan också bli helt nya satsningar i framtiden.

Studenthuset Årets Bygge 2020

Det skulle varit stort kalas och gala. Det blev en webbsändning, på grund av den rådande pandemin. Men vad spelar det för roll när Studenthuset på Campus Valla utsetts till Årets Bygge 2020 av tidningen Byggindustrin.

Nya insikter om upplevda negativa effekter av hormonella preventivmedel

Kvinnor som mådde psykiskt dåligt av hormonella preventivmedel värderade sitt mentala välmående högre än ett välfungerande sexliv. Upplevelserna kan påverka deras val av framtida preventivmedel. Det är ett av fyra teman som LiU-forskare ringat in i en intervjustudie med kvinnor som upplevt negativ påverkan av en del hormonella preventivmedel.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-04-03