Göm menyn

Reflektion viktig i intensiv skolvardag

Kajsa AnderssonEfter femton år på Linköpings universitet hoppade hon av det akademiska livet och blev rektor på Skäggetorpsskolan i Linköping.”Jag har kommit nära en puls men kan sakna ett reflekterande tänkesätt i skolan”, säger Kajsa Andersson.

Engagemanget för skolan och dess människor har funnits med i hela Kajsa Andersson yrkesliv. Under 15 år som mellanstadielärare, lika många år på lärarutbildningen vid Campus Norrköping och de senaste två åren som rektor på en grundskola.

– Jag har i nästan hela mitt yrkesliv haft ett växelspel mellan skola och akademi. Som mellanstadielärare tog jag emot många lärarkandidater och jag var redan då intresserad av forskningen och kontakter med universitetet som ett sätt att befrukta den praktiska verklighet jag befann mig i.

Dagen efter vårt möte är det dags för höstterminsstart och på Skäggetorpsskolan i Linköping råder en lugn men intensiv stämning inför elevernas ankomst. Personalen är på plats och Kajsa Andersson är uppbokad på möten i stort sett hela tiden.

Kajsa AnderssonSommaren har varit extra kritisk i Skäggetorp, långvariga oroligheter och gängkriminalitet har kulminerat i en dödsskjutning i juli. Skolan, med sin devis ”Många nobelpristagare lever i dubbla kulturer! Vi vill utbilda framtidens nobelpristagare!” deltar i nätverksarbetet för att motverka våld och lyfta fram goda motkrafter.

Rektor Andersson suckar lite trött.

– Som vanligt målar kvällspressen fram en svartvit bild av området. Det är så få av de som bor här som är inblandade i bråken, de allra flesta vill förstås leva helt vanliga liv.

Kajsa Anderssons starka intresse för både elevers, studenters och skolans utveckling ledde henne till en anställning på universitetet. I slutet av 1990-talet blev hon tillfrågad om hon, parallellt med lärarjobbet på mellanstadiet, ville bidra med det vardagliga skol-och lärarperspektivet när det nya grundskollärarprogrammet skulle byggas upp. Det ville hon. Några år senare sa hon upp sig från skolan och blev istället ansvarig för den verksamhetsförlagda utbildningen i Norrköping. Under några år var hon också avdelningschef. Ett chefskap som 2012 ledde fram till Årets ledarskapspris på LiU, ett pris som röstades fram av de universitetsanställda.

I den vevan hoppade hon av, till Skäggetorp. Hon ville utveckla sitt ledarskap, men även skolans utmanande och mångfacetterade värld lockade återigen.

– En anledning till att jag började jobba på universitetet var mitt intresse för att få in skolans perspektiv i lärarutbildningen. Av samma anledning, fast tvärtom, hoppade jag på rektorsjobbet. Jag vill få in det forskande och lärande perspektivet i skolan.

Skolan ska ha en vetenskaplig förankring enligt läroplanen.

– För mig är det givet, med min erfarenhet från universitetet betonar jag kanske det starkare än många av mina kollegor. Jag vet nu i praktiken hur betydelsefullt det är att undervisningen är forskningsbaserad, men också hur viktigt det är med beprövad erfarenhet. Att få dessa två huvudlinjer att gå hand i hand och befrukta varandra är en av mina yrkesutmaningar.

Kajsa AnderssonDet hon själv tagit med sig från universitetsvärlden in i rektorsjobbet är inte minst ett reflekterande synsätt, något hon vill ge mer tid för bland lärare och övrig personal.

– Den akademiska kunskapen gör i bästa fall att man inte tar saker för givet, att man vänder och vrider på resonemang.  Själv har jag haft en enorm nytta av de reflekterande samtal jag haft genom åren på universitetet med både studenter och kollegor. De har gjort mig mer modig. Samtalen har gett mig verktyg att hantera svåra situationer, jag har lärt mig att lyssna, men också att uttrycka mig tydligt.

Dagar som på universitetet var fyllda med möten med studenter, skolfolk och kollegor, seminarier, internationella samarbeten och ledarskap, har ersatts av andra fullspäckade rektorsuppgifter som inte kan vänta, utan som måste lösas direkt.

– En helt vanlig dag kan rymma allt ifrån personalfrågor till att en elev kommer in på rektorsexpeditionen och ber om ett plåster för att på så sätt få en liten pratstund. Därtill fastighetsmöten, träffar med socialtjänsten om en akut placering i familjehem eller kontakt med polisen kring ett ensamkommande flyktingbarn. Akuta situationer uppstår hela tiden.

Centralt i arbetet är mötet med människor, små som stora, och på olika nivåer i samhället.

­– I de mötena har jag stor nytta av att ha lärt mig att tänka kritiskt och reflekterande, men också av att lyssna lyhört.

Text: Eva Bergstedt

Foto: Staffan Gustavsson/redakta

Artikeln är publicerad i LiU magasin nr 3 2014.
2015-11-09

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26