Göm menyn

Schemaverktyg gör skillnad i vården

Är det snart slut på det tidskrävande pusslandet med scheman för chefer inom vård och omsorg? Ja, alltfler upptäcker företaget Schemagi som utvecklat ett verktyg som både ökar vårdens kvalitet och de anställdas trivsel.

Företagsidén började som ett exjobb i optimeringslära. Sakta växte tankarna fram att det där examensarbetet kring schemaläggning skulle kunna göra nytta i vårdens vardag.

Elina Rönnberg visar avancerade beräkningarSå blev det också.
– Jag hade aldrig haft en tanke på att starta ett företag. Absolut inte!, säger matematikern Elina Rönnberg och skrattar gott åt frågan eftersom hon tidigare i livet aldrig sett sig själv som entreprenör.

Men idén ville inte släppa taget. Examensarbetet gick ut på att hitta ett effektivt matematiskt system för schemaläggning inom vård- och omsorgsarbete. Systemet fungerade bra i teorin och Elina Rönnberg, idag forskare i optimeringslära på Linköpings universitet, insåg att detta var något som kunde göra nytta i verkligheten. Både för kvalitén i vårdarbetet men även för vårdpersonalens arbetsliv och fritid.

Elina Rönnberg visar avancerade beräkningar– Den insikten skapade i sig en slags drivkraft. Många i min familj jobbar inom vården, jag har sett på nära håll hur viktigt det är att ha välfungerande scheman för att både verksamhet och arbetstrivsel ska bli bra.

När hon läste till civilingenjör på Linköpings universitet sommarjobbade hon på ett äldreboende och upplevde även själv behovet av bra scheman.

– Eftersom jag inte kunde släppa idén så fortsatte min handledare Torbjörn Larsson och jag att jobba på den även under min doktorandtid. Vi tog sedan kontakt med LiU:s innovationskontor. De, ja hela innovationssystemet på universitetet, stöttade oss genom processen på ett fantastiskt sätt och höll oss i handen under hela arbetet med att starta.

En del av de anställda med bakgrund på LiUFör idén ledde fram till starten av ett företag. 2010 bildades Schemagi (med betoning på ordet magi). Företaget skräddarsyr scheman till arbetsplatser inom vård och omsorg i Sverige.
När affärerna väl hade kommit igång lämnade Elina Rönnberg och Torbjörn Larsson över till andra personer som var vana vid att driva företag.

Idag har Schemagi 15 anställda, 13 av dem är utbildade på Linköpings universitet och har olika slags utbildningsbakgrund, däribland civilingenjörer, matematiker, personalvetare och sjuksköterskor (på bilden th är några av dem samlade).

Viktoria Lundin är en av de tidigare studenterna. Hon läste personal- och arbetsvetenskap i slutet av 90-talet.  Som affärsansvarig och projektledare söker hon upp nya presumtiva kunder och håller kontakt med nuvarande. Kunderna finns inom kommuner, landsting och privat vård, däribland inom hemtjänst, olika slags boenden och vårdavdelningar på sjukhus.

– Alla som arbetat med schemaläggning vet hur svårt det är att få till bra scheman. Nu kan cheferna lämna in en kravlista till oss, både vad gäller verksamheten och personalens individuella Viktoria Lundinönskningar. Optimeringsmotorn väljer sedan ut det alternativ som bäst överensstämmer med alla önskemål, säger Viktoria Lundin (bilden tv)

Kunderna finns över stora delar av södra Sverige och företaget har på två år växt med tio anställda.

– Cheferna inom vård och omsorg slipper schemapusslet. Det frigör jättemycket tid för dem, resurserna används bättre och patientsäkerheten höjs. Vi har även fått positiva reaktioner från fackliga organisationer och det är vi förstås glada för, säger Viktoria Lundin.

Marie Yoo, sjuksköterska från LiU som numera jobbar på Schemagi, funderade själv mycket över schemaläggningen när hon arbetade på sjukhus.

– Schemana styr ju människors liv, att de blir bra har jättestor betydelse både för vårdens kvalitet och för de anställdas privatliv.

I sin nya yrkesroll möter hon vårdpersonal och fungerar som en länk mellan företagets teknik och det konkreta vårdarbetet.

– Jag kan till exempel våga ifrågasätta gamla traditioner kring schemaläggning på avdelningarna. Genom min sjuksköterskebakgrund vet vårdcheferna att jag kan området och lyssnar därför. Det i sig kan leda till bättre scheman för alla inblandade, säger Marie Yoo.

Elina Rönnberg, som startade företaget, fortsätter med sin forskning inom optimeringslära.

– Jag vill inte driva företag. Men vi har hittat människor som brinner för just det. Själv har jag förhoppningsvis bidragit till att förbättra något i samhället. Och dessutom fått en utmanande och otroligt lärorik resa på köpet.

 

Text: Eva Bergstedt
Foto: Vibeke Mathiesen
2014-12-17

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26