Göm menyn

Supertalang, upptäckare och en framtida ledare

Sara Magnusson är tjejen som aldrig får nog. Hon läser industriell ekonomi, sitter i styrelsen för Sveriges Ingenjörer och driver ett eget företag. Snart väntar nya äventyr i Guatemala och MIT Global Startup Workshop.

Dessutom fick hon nyligen ta emot utmärkelsen ”Årets framtida ledare” på Berns under årets upplaga av Universum Awards.

Sara Magnusson, porträttDet är svårt att inte imponeras av Sara Magnussons driftighet.
Själv beskriver hon sig som något av en upptäckare. Ständigt på jakt efter nya upplevelser och möten. Nyfikenheten var också en viktig anledning till att hon år 2005 lämnade föräldrahemmet i Växjö och begav sig till Kiruna för att läsa på Rymdgymnasiet.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av naturvetenskap och teknik.  Det händer så mycket häftigt runt omkring oss som är väldigt svårt att förstå. Det är det som gör livet spännande. Att flytta till Kiruna var en fantastisk möjlighet att få dyka ner i allt det där okända.

Så småningom växte sig även intresset för ekonomi och entreprenörskap allt större. Efter studenten bar det därför av till Linköpings universitet och utbildningen till civilingenjör i Industriell ekonomi.

Rosa slimeKärleken till naturvetenskapen dröjde sig dock kvar. År 2013 bestämde hon sig därför för att förena sina intressen och tillsammans med kurskamraten Adam Schield startade hon Experimentfabriken. Företaget anordnar kurser inom naturvetenskap och teknik. Undervisningen sköts av studenter på universitetet och riktar sig till barn och ungdomar. Ett alternativ till mer traditionella fritidsintressen, menar Sara Magnusson:

– Idag finns det så många bra möjligheter för de som tycker att det är kul att spela fotboll eller piano. Om du däremot tycker att det är roligt att programmera och labba så är du hänvisad till att lära dig på egen hand. Jag vill att fler ska få chansen att prova på alla de här spännande sakerna innan det blir sådär väldigt teoriförankrat och tungt i skolan.

Segerintervju på Universum awardSedan starten har Sara Magnusson och hennes kollega fått en hel del uppmärksamhet i media och 2013 utsågs hon till Årets Supertalang av tidningen Veckans affärer och nyligen fick hon också titeln Årets framtida ledare på Universum Awards (bilden th).

Livet som entreprenör är samtidigt inte enbart en dans på rosor. I synnerhet då man samtidigt studerar heltid. Trots det upplever Sara Magnusson inte att hon tvingas offra något. 

– Visst, jag är förmodligen inte den som går på flest fester men det är inte det som skapar värde för mig. Jag gör det jag brinner för och min inställning är att ta alla chanser som kommer. Om det sedan visar sig att det inte funkar i slutändan så får jag ta det då.

Det var just en sådan chansning som skulle komma att leda henne in på nästa äventyr. Allt började med att en kompis publicerade en uppmaning på Facebook om att söka MIT:s stipendium för deltagande vid MIT Global Startup Workshop, en årligt återkommande konferens för studenter och entreprenörer från alla världens ändar.

Trots att Sara Magnusson knappt visste vad det hela gick ut på så lät hon sin vana trogen nyfikenheten styra och skickade in en ansökan. Ett par veckor senare kom svaret. Hon var en av de utvalda.

Konferensen arrangeras denna gång i Guatemala city och då stipendiet inte täckte resan så beslutade sig Linköpings universitet för att gå in med sponsring. Så nu kan Sara Magnusson blicka fram emot tre dagar fullspäckade med paneldebatter och föreläsningar, men kanske framförallt nya spännande möten.

– Det ska bli riktigt kul. Det jag ser fram emot allra mest är nog ändå att få träffa alla studenter och entreprenörer som kommer dit. Dels för att få idéer till coola företag men också för att knyta nya kontakter. Vem vet kanske hittar jag mina framtida affärspartners i myllret av människor.

Att det är inom näringslivet som Sara Magnusson ser sin framtid råder det ingen tvekan om. På frågan om var hon hoppas befinna sig om femton år kommer svaret lika snabbt som säkert.

– Jag vill jobba som vd för ett stort teknikföretag som arbetar med innovativ teknik. Fast skulle det inte bli så, så kommer jag inte att vara besviken. För då gör jag säkert något mycket coolare.

Läs Saras blogg på www.liu.se

Text: Joel Käll Karlsson, studentreporter
Foto: privat samt KPMG Karriär
2015-03-16


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14