Göm menyn

Supertalang, upptäckare och en framtida ledare

Sara Magnusson är tjejen som aldrig får nog. Hon läser industriell ekonomi, sitter i styrelsen för Sveriges Ingenjörer och driver ett eget företag. Snart väntar nya äventyr i Guatemala och MIT Global Startup Workshop.

Dessutom fick hon nyligen ta emot utmärkelsen ”Årets framtida ledare” på Berns under årets upplaga av Universum Awards.

Sara Magnusson, porträttDet är svårt att inte imponeras av Sara Magnussons driftighet.
Själv beskriver hon sig som något av en upptäckare. Ständigt på jakt efter nya upplevelser och möten. Nyfikenheten var också en viktig anledning till att hon år 2005 lämnade föräldrahemmet i Växjö och begav sig till Kiruna för att läsa på Rymdgymnasiet.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av naturvetenskap och teknik.  Det händer så mycket häftigt runt omkring oss som är väldigt svårt att förstå. Det är det som gör livet spännande. Att flytta till Kiruna var en fantastisk möjlighet att få dyka ner i allt det där okända.

Så småningom växte sig även intresset för ekonomi och entreprenörskap allt större. Efter studenten bar det därför av till Linköpings universitet och utbildningen till civilingenjör i Industriell ekonomi.

Rosa slimeKärleken till naturvetenskapen dröjde sig dock kvar. År 2013 bestämde hon sig därför för att förena sina intressen och tillsammans med kurskamraten Adam Schield startade hon Experimentfabriken. Företaget anordnar kurser inom naturvetenskap och teknik. Undervisningen sköts av studenter på universitetet och riktar sig till barn och ungdomar. Ett alternativ till mer traditionella fritidsintressen, menar Sara Magnusson:

– Idag finns det så många bra möjligheter för de som tycker att det är kul att spela fotboll eller piano. Om du däremot tycker att det är roligt att programmera och labba så är du hänvisad till att lära dig på egen hand. Jag vill att fler ska få chansen att prova på alla de här spännande sakerna innan det blir sådär väldigt teoriförankrat och tungt i skolan.

Segerintervju på Universum awardSedan starten har Sara Magnusson och hennes kollega fått en hel del uppmärksamhet i media och 2013 utsågs hon till Årets Supertalang av tidningen Veckans affärer och nyligen fick hon också titeln Årets framtida ledare på Universum Awards (bilden th).

Livet som entreprenör är samtidigt inte enbart en dans på rosor. I synnerhet då man samtidigt studerar heltid. Trots det upplever Sara Magnusson inte att hon tvingas offra något. 

– Visst, jag är förmodligen inte den som går på flest fester men det är inte det som skapar värde för mig. Jag gör det jag brinner för och min inställning är att ta alla chanser som kommer. Om det sedan visar sig att det inte funkar i slutändan så får jag ta det då.

Det var just en sådan chansning som skulle komma att leda henne in på nästa äventyr. Allt började med att en kompis publicerade en uppmaning på Facebook om att söka MIT:s stipendium för deltagande vid MIT Global Startup Workshop, en årligt återkommande konferens för studenter och entreprenörer från alla världens ändar.

Trots att Sara Magnusson knappt visste vad det hela gick ut på så lät hon sin vana trogen nyfikenheten styra och skickade in en ansökan. Ett par veckor senare kom svaret. Hon var en av de utvalda.

Konferensen arrangeras denna gång i Guatemala city och då stipendiet inte täckte resan så beslutade sig Linköpings universitet för att gå in med sponsring. Så nu kan Sara Magnusson blicka fram emot tre dagar fullspäckade med paneldebatter och föreläsningar, men kanske framförallt nya spännande möten.

– Det ska bli riktigt kul. Det jag ser fram emot allra mest är nog ändå att få träffa alla studenter och entreprenörer som kommer dit. Dels för att få idéer till coola företag men också för att knyta nya kontakter. Vem vet kanske hittar jag mina framtida affärspartners i myllret av människor.

Att det är inom näringslivet som Sara Magnusson ser sin framtid råder det ingen tvekan om. På frågan om var hon hoppas befinna sig om femton år kommer svaret lika snabbt som säkert.

– Jag vill jobba som vd för ett stort teknikföretag som arbetar med innovativ teknik. Fast skulle det inte bli så, så kommer jag inte att vara besviken. För då gör jag säkert något mycket coolare.

Läs Saras blogg på www.liu.se

Text: Joel Käll Karlsson, studentreporter
Foto: privat samt KPMG Karriär
2015-03-16


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26