Göm menyn

FIA fixade robotfest

Färdig robot som jobbar

Föreningen för Intelligenta Autonoma System bjöd på robotfest när det för första gången var dags för Robotkampen i Linköping.

Fredrik LöfgrenSista lördagen i november samlades 12 förväntansfulla lag på eventarenan Creactive i Mjärdevi. Uppdraget var att på sex timmar bygga och programmera en robot i lego som skulle kunna plocka ned bollar från en mur.  

Tävlingen arrangerades av studentföreningen FIA och med i projektgruppen för tävlingen var Fredrik Löfgren, Emil Fernlund och Sebastian Gustafsson. Fredrik Löfgren som går femte året på Civilingenjör teknisk fysik och elektroteknik berättar att detta är första gången de arrangerar tävlingen, men konceptet är inget nytt.

– Nej vi har lånat idén, med tillåtelse såklart, från Framtidsmuseet i Borlänge där vi själva har varit med och tävlat flera gånger, säger han.

Detta var första gången som den här tävlingen anordnades i Linköping och den inföll även som det enda robotevent i Sverige under EU Robotics Week. Att tävlingen var ett uppskattat inslag rådde det ingen tvekan om.

– Vi är jätte glada att så många har visat intresse och anmält sig. Vi hade räknat på att det kanske skulle bli 5 – 6 lag, men nu blev det ju 12 så vi är jättenöjda. Två lag har till och kommit från Göteborg, berättar Fredrik Löfgren.

Bland de tävlande fanns både barn, vuxna och studenter och åldrarna sträckte sig från 10 till 47 år.

Lag Wall-E i aktionEtt av lagen som var med under lördagens robotkamp kallades sig lag Wall-E och bestående av medieteknikstudenterna Linnea Rothin och Ingela Rossing, tredje lagkamraten, Julia Nilsson har även hon studerat medieteknik men är klar med sin utbildning. Deras första robot byggde de bara två dagar innan tävlingen.

– Vi tyckte det verkade roligt så vi tänkte att vi ställer upp även om vi inte riktigt hade några förkunskaper inom just robotprogrammering, vi är här för att lära oss, förklarar de.

De är alla tre intresserade av programmering och har tävlat i så kallade hackatons tidigare och de är även engagerade i Coderdojo i Norrköping, där de varannan lördag lär ut programmering till barn.

– Det var lite därför vi ville vara med på det här också, just robotar är något som barn ofta tycker är roligt så då kan vi ta med oss det vi lär oss här till Coderdojo, säger de.

Och bland de andra lagen fanns några bekanta ansikten.
– Ja, vi känner igen flera av barnen från Coderdojo, och nu slår de oss, skrattar de.

Vinnarna av robotkampen 2015Efter att alla tre rundor var avklarade stod det klart att lag Wall-E hamnade på en nionde plats. Även om det inte vart någon topplacering så är Linnea, Ingela och Julia ändå nöjda med dagen.

– Vi hade lite problem med att vår robot fastnade på banan men vi har lärt oss massor idag. Vi kommer absolut fortsätta träna på robotprogrammering hemma, säger de.

Förutom pris till första och andra platsen så delades det även ut ett pris till bästa konstruktion och design som utsågs av arrangörerna.

Efter en spännande final mellan Old man group och lag Helt analogt så var det slutligen lag Old man group som tog förstaplatsen (bilden th) och design och konstruktionspriset gick till lag Circuit Brickers.

Arrangörerna var efter dagen väldigt nöjda. Blir det en tävling nästa år också?
– Det blir det absolut! Och då hoppas vi på att kunna dubblera antalet tävlande, säger Fredrik Löfgren.

 

Text: Marlén Karlsson, studentreporter
Foto: Anton Kurkkio , studentfotograf

2015-12-01


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26