Reportage 2016

Alumner driver succéscenen Arbis
Från studenter till scenägare. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på Linköpings universitet. På ungefär ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

Kattprat blev global mediahit
Katter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, lektor på IKK, språkteknolog och docent i datorlingvistik, kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media. (2016-12-07)

Hälsa som religion
Att uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. Tron och tilliten bygger på att vi blir friskare om vi tränar och går på kontroller.
2016-12-06

Sista filmen med Tage Danielsson
I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort. (2016-11-29)

Revolutionerande ordvrängeri
Det ska vara roligt, rappt, rimmat, respektlöst och helst gå att köra baklänges, om nu publiken kräver det. Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen. (2016-11-29)

Att kompensera det förflutna
Upprättelse för personer som utsatts för vanvård i fosterhem och på institution är en svår fråga. I ett 20-tal västerländska länder har övergrepp utretts och i många fall har drabbade fått en officiell ursäkt. Forskaren Johanna Sköld var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning. (2016-11-28)

Framtidens nobelpristagare?
I våras sökte och fick Anna Lindström och Monika Lopez på IKK medel för sitt initiativ i flyktingfrågan ”Framtidens nobelpristagare”. Nu har tre grupper med nyanlända ungdomar fått besöka universitetet. Och i vår fortsätter det. (2016-11-23)

Sociala robotar hjälper barn med autism
Teknik och psykologi. Under populärvetenskapliga veckan berättade Tom Ziemke, professor i kognitiva system, om projektet DREAM som undersöker sociala robotar som hjälpmedel i terapi för barn med autism. (2016-10-31)

Sociala medier påverkar hjärnan
– Vi delar sorgen, men inte lyckan. Så sammanfattade forskningsingenjören Irene Perini sin föreläsning ”Hur fungerar en tonårings hjärna på nätet?” under årets populärvetenskapliga vecka. (2016-10-31)

Hörselforskaren Thomas Lunner – en av årets alumner
Thomas Lunners forskning inom området hörsel och hörapparater har hjälpt miljontals hörselskadade till en bättre hörsel. Nu blir han årets alumn.
2016-10-27

En vanlig statstjänsteman
Suad Ali, expert på Sveriges flyktingkvot, arbetar enträget vidare för världens flyktingar. För sitt engagemang utses hon till årets alumn 2016 vid Linköpings universitet. (2016-10-27)

Skolprojekt i Guatemala gav lärdomar för livet
Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson tog ett sabbatsår för att jobba med ett skolprojekt i Guatemala. Ett år som förändrade deras syn på livet men också gav eleverna i Guatemala en bättre skola.
2016-10-10

Åke blev Ann-Christine
”Varför skrattar vi åt män i klänning?” Det var en av frågorna som Ann-Christine Ruuth ställde till publiken på Konsert & Kongress i Linköping. Den fullsatta föreläsningen ingick i Linköpings Regnbågsvecka. (2016-09-30)

Emils idé blev LiU:s geofilter
I våras utlyste LiU en tävling där uppgiften gick ut på att skicka in ett förslag på hur LiU:s geofilter skulle kunna se ut. Studenten Emil Svedin gick vinnande ur striden. (2016-09-14)

LiU-student fick roll i amerikanska succéserien
Utbytesåret i Sydamerika ledde till en roll i Netflix-serien ”Narcos”. CiviIekonomstudenten Simon Alzéns jullov blev inte vad han hade väntat sig. I höst kan man se honom i andra säsongen av amerikanska succéserien. (2016-09-05)

Studenternas första vecka
Campusområdena fylls nu av nya och gamla studenter och mottagningsarrangemangen avlöser varandra. LiU-Nytts fotograf har fångat några av dem på bild. (2016-08-24)

Egensinnigt konstnärskap lyft ur glömskan
Rena slumpen ställde Karin Ström Lehander, konstvetare på IKK, inför en herrgårdsflygel full av det orörda arvet efter konstnären Tyra Kleen. Nu har det blivit en bok och en aktuell utställning på Östergötlands museum. (2016-07-05)

Uppdrag: granskning av utpressarvirus
Plötsligt meddelande på skärmen: betala – annars förstörs alla dina filer. Jonathan Jogenfors, doktorand på ISY, fick ett uppdrag från media att spåra bitcoinflöden till utpressare. (2016-06-22)

Internationella studenter tog farväl
Feststämning och förväntan inför framtiden präglade årets avslutningsceremoni för de internationella masterstudenterna.(2016-06-14)

Skarp hjärna inte nog
Det krävs mer än en skarp hjärna för att överleva som forskare i den akademiska världen. Ett rejält mått av tålamod och stryktålighet är ofta nödvändigt när vetenskapliga resultat ska publiceras. Linköpingsprofessorn Christian Berggren har skrivit en bok om vetenskaplig publicering.(2016-06-14)

Ovanlig bredd på ting och tankar
Avgångsstudenterna vid Slöjd, hantverk och formgivning visar en riktig bredsida på examensutställningen på Östergötlands länsmuseum. Videokonst, plattsättningsteknik, kreativa materialval, brukskeramik och oväntade infallsvinklar. (2016-06-09)

Nytt studentboende i Norrköping
Efter knappt ett års byggande är det i augusti dags för några av Campus Norrköpings studenter att flytta in i ett sprillans nytt studentboende. Uthyrningen av lägenheterna startar inom kort. (2016-05-31)

Årets största fest
En högtidlig ceremoni följd av en fest i glädjens tecken – så blev årets promotions- och installationshögtid i De De Geer-hallen i Norrköping på lördagen. (2016-05-30)

Hon basar över apoteksbyggena
Sara Dawidson är byggnadsingenjören som hittade hem – i apoteksbranschen. Nu har hon tagit klivet upp till byggchef på Apotek Hjärtat. Där ansvarar hon för ny- och ombyggnationer av butiker. Allt började på campus Norrköping och med ett timvikariat. (2016-05-27)

De valde sin egen väg
Ytligt sett är alumnerna som medverkade i årets Career talks ganska olika. Men gemensamt för de tre är att de gått sin egen väg. Och de är överens om att nätverk är viktigare än CV. (2016-05-19)

Blåshuset
Ett hus som är en samlingspunkt för kulturintresserade studenter. Den drömmen har studentorkestern Lithe Blås. I helgen ordnade de kickoff för att samla ihop pengar till Blåshuset. (2016-04-20)

En världslig upplevelse på Campus Valla
I C-huset doftade det i fredags av all världens kryddor när studentföreningen ISA firade iDay 2016. 15 länder fanns under dagen representerade och det bjöds på både mat och kultur. (2016-04-20)

Prisregn över Againity
Här är årets miljöteknikprofil 2016, vinnare av Skapa-priset i Östergötland 2015, vinnare av Nordic Cleantech Open 2016 samt en åtråvärd plats på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-lista över de hetaste teknikföretagen.

Simulering ger lärarstudenter säkrare ledarskap
LiU-forskare har utvecklat ett simuleringsprogram som ger lärarstudenter välbehövlig träning i klassrumsledarskap och särskilt då i konsten att klara av provokationer. (2016-04-05)

Nästa steg för Trappan
Kårhuset Trappans framtid har varit ett hett samtalsämne den senaste tiden och rykten om konkurs florerar. Men studenterna behöver inte oroa sig för att bli av med sitt kårhus, säger Kårservices fastighetsansvarig Annika Samuelsson.
(2016-03-30)

Nummer ett inom sociala medier
LiU-alumnen Niklas Myhr är känd som ”The Social Media Professor” och när han kom högst i Googles träfflista började BBC och andra världsmedier ringa.

Konstvetenskap på LiU firar 30 år
1986 gavs LiU den första kursen i konstvetenskap Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid. (2016-03-16)

Forskningskritik får vika för stjärnglansen
– Misstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten.
Det konstaterade Göran Collste, , professor i tillämpad etik, vid vårens första Samtal vid Strömmen i Norrköping. (2016-03-10)

Studentinflytande sänker inga krav – tvärt om
Nyligen avslutades en intensiv debatt i Svenska Dagbladet om högre utbildning. Särskilt het blev diskussionen om studentinflytande och omprov. LiU:s studentkårer har följt debatten noga och ifrågasätter flera av argumenten i den. (2016-02-25)

Miljövetare närmare verkligheten
Numera får miljövetarna presentera sina arbeten med vattenområden i Norrköping för en extern jury. Lite mer nervöst, men en bra chans till professionell respons. (2016-02-23)

Gör idrottspod vid sidan av studierna
Ekonomistudenten Anton Edman kombinerar radio, idrott och välgörenhet i en egen podcast. Han intervjuar kända idrottsprofiler och de skänker idrottsprylar som sedan auktioneras ut till förmån för välgörenhet. (2016-02-08)

VSR 2016 - en studie i lera
Under lördagen avgjordes Valla Saucer Rennen 2016. Trots utebliven snö kunde Y-sektionens festeri genomföra tävlingen nedför Vallamassivet som planerat. Allt som behövdes var lera, kreativitet och en storslagen saucer.(2016-02-08)

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb
Industriell ekonomi och zebrafiskar. Det hör numera till studenten Victor Bromans vardag. Efter sitt deltagande i Sommarmatchen var han med och startade ett nytt företag.
2016-01-19

Studenttjejernas egen hälsotidning
Hälsa känns. Det menar KSM-studenterna som reagerar på etablerade tidningars ytliga ideal och nu därför gjort en egen hälsotidning - som just heter NOG. (2016-01-15)
Lika intresserade
Heligt maktlustspel
Snart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.
Akademisk bojkott mot USA
Riskfylld perfektionism
social hållbarhet
Kritiserar socialstyrelsen
träffade ÖB
klimatvänligare bränsle
äger rockscenen
när forskare möter sårbarhet
Malin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.
spelkurs gav AF-pris
LinTek på Nobelfest
Kårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.
Ger studenter ny bild av afrika
global mediahit
Hälsa som religion
Svart i Sverige
sista filmen
Revolutionerande ordvrängeri
Upprättelse för vanvård
succé för Master i migration
Följ LiU-nytt
Notiser
Nytt nyhetsbrev om forskning och samverkan vid LiU
I nyhetsbrevet "Forskning och samhälle - nyheter från Linköpings universitet" får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan på Linköpings universitet. Genom att prenumerera får du också inbjudningar till intressanta seminarier och konferenser som kopplar till forskning och samverkan i regionen.
De programmerar framtidens kollega
Vad innebär det att jobba som ingenjör? Det får förstaårsstudenterna på Yi-programmet ta reda på genom ett första tekniskt utvecklingsprojekt – att programmera den samarbetande roboten Yumi från ABB.
Blålysande framsteg för lysdiod i perovskit
Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat lysdioder baserat på perovskiter som effektivt avger blått ljus. ”Jag ser det som ett genombrott”, säger LiU-professorn Feng Gao. Upptäckten kan på sikt leda till billig och energieffektiv belysning.
Besöksmaterial om nationalparker ger en problematisk bild av människa och natur
Pandemin har fått många svenskar att bege sig ut i skog och mark och inte minst nationalparkerna har varit välbesökta. LiU-forskare har studerat besöksinformation om svenska nationalparker och resultatet visar att materialet – kanske motsatt sitt syfte – späder på föreställningen om att människan inte är en del av naturen. Nationalparkerna framställs främst som isolerade tillflyktsorter dit man kan fly för att undkomma samhället.
Allmänheten har svårt att uppskatta allvaret i blodförlust
I händelse av en olycka är reaktionen hos den som råkar befinna sig närmast viktig. Forskare har undersökt om allmänheten uppfattar allvaret när en person i deras närhet börjar blöda och om de kan uppskatta hur mycket personen blöder. Resultatet visade en skillnad som hade med offrets kön att göra – hos blödande kvinnor underskattades både blodförlust och livshotande skador. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLoS One.
Kultur och global rättvisa i fokus för kandidatprogrammet Globala studier
Vilken roll spelar kultur i globaliseringen? I det nya kandidatprogrammet Globala studier vid Linköpings universitet är kulturfrågorna centrala. Programmet startar hösten 2021 och ger studenterna grundläggande kunskaper i interkulturella relationer och kulturpolitik i en global kontext, utvecklingsarbete, mänskliga rättigheter, social och ekologisk hållbarhet, migration och global rättvisa.
Forskare kritiska till covid-19-modeller
Rapporter från universitetet Imperial College angående spridningen och effekterna av covid-19 påverkade starkt politiken i flera av Europas länder. Men modellerna som utgjorde underlag har stora brister och kan inte användas för att dra de publicerade slutsatserna, skriver forskare från bland annat Linköpings universitet i Nature.
Sidansvarig:
webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-01-15