Göm menyn

Reportage 2016

Stolrader i salongen på Arbisteatern

Alumner driver succéscenen Arbis

Från studenter till scenägare. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på Linköpings universitet. På ungefär ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

KAtt som jamar

Kattprat blev global mediahit

Katter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, lektor på IKK, språkteknolog och docent i datorlingvistik, kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media. (2016-12-07)

Grupp med yoga

Hälsa som religion

Att uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. Tron och tilliten bygger på att vi blir friskare om vi tränar och går på kontroller.
2016-12-06

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio

Sista filmen med Tage Danielsson

I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort. (2016-11-29)

Holgerspex2016, scenbild Lenin med röd flagga

Revolutionerande ordvrängeri

Det ska vara roligt, rappt, rimmat, respektlöst och helst gå att köra baklänges, om nu publiken kräver det. Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen. (2016-11-29)

Skuggor av människor

Att kompensera det förflutna

Upprättelse för personer som utsatts för vanvård i fosterhem och på institution är en svår fråga. I ett 20-tal västerländska länder har övergrepp utretts och i många fall har drabbade fått en officiell ursäkt. Forskaren Johanna Sköld var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning. (2016-11-28)

Bild: Elever från Skäggetorpsskolan går Corson upp mot Key-huset.

Framtidens nobelpristagare?

I våras sökte och fick Anna Lindström och Monika Lopez på IKK medel för sitt initiativ i flyktingfrågan ”Framtidens nobelpristagare”. Nu har tre grupper med nyanlända ungdomar fått besöka universitetet. Och i vår fortsätter det. (2016-11-23)

Barn gör high five med robot

Sociala robotar hjälper barn med autism

Teknik och psykologi. Under populärvetenskapliga veckan berättade Tom Ziemke, professor i kognitiva system, om projektet DREAM som undersöker sociala robotar som hjälpmedel i terapi för barn med autism. (2016-10-31)

kille med mobil

Sociala medier påverkar hjärnan

– Vi delar sorgen, men inte lyckan. Så sammanfattade forskningsingenjören Irene Perini sin föreläsning ”Hur fungerar en tonårings hjärna på nätet?” under årets populärvetenskapliga vecka. (2016-10-31)

Thomas Lunner i studio

Hörselforskaren Thomas Lunner – en av årets alumner

Thomas Lunners forskning inom området hörsel och hörapparater har hjälpt miljontals hörselskadade till en bättre hörsel. Nu blir han årets alumn.
2016-10-27

Suad Ali, porträtt

En vanlig statstjänsteman

Suad Ali, expert på Sveriges flyktingkvot, arbetar enträget vidare för världens flyktingar. För sitt engagemang utses hon till årets alumn 2016 vid Linköpings universitet. (2016-10-27)

Sabina Nordén och Sofie Folkeson

Skolprojekt i Guatemala gav lärdomar för livet

Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson tog ett sabbatsår för att jobba med ett skolprojekt i Guatemala. Ett år som förändrade deras syn på livet men också gav eleverna i Guatemala en bättre skola.
2016-10-10

Bild: Ann-Christine Ruuth, föreläsare. Foto: Melinda Reyes Hiltunen

Åke blev Ann-Christine

”Varför skrattar vi åt män i klänning?” Det var en av frågorna som Ann-Christine Ruuth ställde till publiken på Konsert & Kongress i Linköping. Den fullsatta föreläsningen ingick i Linköpings Regnbågsvecka. (2016-09-30)

Bild: Emil Svedin visar sitt geofilter på Snapchat. Foto: Melinda Danielsson.

Emils idé blev LiU:s geofilter

I våras utlyste LiU en tävling där uppgiften gick ut på att skicka in ett förslag på hur LiU:s geofilter skulle kunna se ut. Studenten Emil Svedin gick vinnande ur striden. (2016-09-14)

Simon Alzén i en roll i Narcos. Foto: Privat

LiU-student fick roll i amerikanska succéserien

Utbytesåret i Sydamerika ledde till en roll i Netflix-serien ”Narcos”. CiviIekonomstudenten Simon Alzéns jullov blev inte vad han hade väntat sig. I höst kan man se honom i andra säsongen av amerikanska succéserien. (2016-09-05)

Nolle-P ht 2016. Foto: Cecilia Olsson.

Studenternas första vecka

Campusområdena fylls nu av nya och gamla studenter och mottagningsarrangemangen avlöser varandra. LiU-Nytts fotograf har fångat några av dem på bild. (2016-08-24)

Illustrationen Le Chevelure till Baudelaires diktsamling De ondas blommor

Egensinnigt konstnärskap lyft ur glömskan

Rena slumpen ställde Karin Ström Lehander, konstvetare på IKK, inför en herrgårdsflygel full av det orörda arvet efter konstnären Tyra Kleen. Nu har det blivit en bok och en aktuell utställning på Östergötlands museum. (2016-07-05)

Jonatan Jogenfors

Uppdrag: granskning av utpressarvirus

Plötsligt meddelande på skärmen: betala – annars förstörs alla dina filer. Jonathan Jogenfors, doktorand på ISY, fick ett uppdrag från media att spåra bitcoinflöden till utpressare. (2016-06-22)

farewell ceremoni 2016, publik tar bilder

Internationella studenter tog farväl

Feststämning och förväntan inför framtiden präglade årets avslutningsceremoni för de internationella masterstudenterna.(2016-06-14)

Christian Berggren

Skarp hjärna inte nog

Det krävs mer än en skarp hjärna för att överleva som forskare i den akademiska världen. Ett rejält mått av tålamod och stryktålighet är ofta nödvändigt när vetenskapliga resultat ska publiceras. Linköpingsprofessorn Christian Berggren har skrivit en bok om vetenskaplig publicering.(2016-06-14)

Målarbok, detalj omslag.

Ovanlig bredd på ting och tankar

Avgångsstudenterna vid Slöjd, hantverk och formgivning visar en riktig bredsida på examensutställningen på Östergötlands länsmuseum. Videokonst, plattsättningsteknik, kreativa materialval, brukskeramik och oväntade infallsvinklar. (2016-06-09)

Bild: Bovärd Fredrik Farholt sätter nyckeln i låset. Foto: Rebecca Havedahl

Nytt studentboende i Norrköping

Efter knappt ett års byggande är det i augusti dags för några av Campus Norrköpings studenter att flytta in i ett sprillans nytt studentboende. Uthyrningen av lägenheterna startar inom kort. (2016-05-31)

Promotion 2016

Årets största fest

En högtidlig ceremoni följd av en fest i glädjens tecken – så blev årets promotions- och installationshögtid i De De Geer-hallen i Norrköping på lördagen. (2016-05-30)

Sara Dawidson

Hon basar över apoteksbyggena

Sara Dawidson är byggnadsingenjören som hittade hem – i apoteksbranschen. Nu har hon tagit klivet upp till byggchef på Apotek Hjärtat. Där ansvarar hon för ny- och ombyggnationer av butiker. Allt började på campus Norrköping och med ett timvikariat. (2016-05-27)

Bild: Lena Miranda, Elnaz Baghlanian, Erik Byrenius och moderator Marcus Höök. Foto: Anna Nilsen.

De valde sin egen väg

Ytligt sett är alumnerna som medverkade i årets Career talks ganska olika. Men gemensamt för de tre är att de gått sin egen väg. Och de är överens om att nätverk är viktigare än CV. (2016-05-19)

Bild: Lithe Blås uppträder i Kårallen. Foto: Cecilia Olsson.

Blåshuset

Ett hus som är en samlingspunkt för kulturintresserade studenter. Den drömmen har studentorkestern Lithe Blås. I helgen ordnade de kickoff för att samla ihop pengar till Blåshuset. (2016-04-20)

IDAY 2016, asiatisk docka

En världslig upplevelse på Campus Valla

I C-huset doftade det i fredags av all världens kryddor när studentföreningen ISA firade iDay 2016. 15 länder fanns under dagen representerade och det bjöds på både mat och kultur. (2016-04-20)

Joakim Wren

Prisregn över Againity

Här är årets miljöteknikprofil 2016, vinnare av Skapa-priset i Östergötland 2015, vinnare av Nordic Cleantech Open 2016 samt en åtråvärd plats på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-lista över de hetaste teknikföretagen.

Tomt klassrum med uppställda stolar

Simulering ger lärarstudenter säkrare ledarskap

LiU-forskare har utvecklat ett simuleringsprogram som ger lärarstudenter välbehövlig träning i klassrumsledarskap och särskilt då i konsten att klara av provokationer. (2016-04-05)

Ordet Trappan målat på träplanket utanför Trappan

Nästa steg för Trappan

Kårhuset Trappans framtid har varit ett hett samtalsämne den senaste tiden och rykten om konkurs florerar. Men studenterna behöver inte oroa sig för att bli av med sitt kårhus, säger Kårservices fastighetsansvarig Annika Samuelsson.
(2016-03-30)

Niklas Myhr föreläser

Nummer ett inom sociala medier

LiU-alumnen Niklas Myhr är känd som ”The Social Media Professor” och när han kom högst i Googles träfflista började BBC och andra världsmedier ringa.

Arbetare på Empire State Building 1930. Högt upp och i livsfarlig position.

Konstvetenskap på LiU firar 30 år

1986 gavs LiU den första kursen i konstvetenskap Idag finns ett helt kursutbud. Så är det kanske mer fascinerande än någonsin att ge sig i kast med vår bildspäckade tid. (2016-03-16)

Forskning, labb, händer och provrör

Forskningskritik får vika för stjärnglansen

– Misstankar om forskningsfusk bör utredas av en oberoende instans utanför universiteten.
Det konstaterade Göran Collste, , professor i tillämpad etik, vid vårens första Samtal vid Strömmen i Norrköping. (2016-03-10)

Bokläsare i soffan. Bara bok och fot syns.

Studentinflytande sänker inga krav – tvärt om

Nyligen avslutades en intensiv debatt i Svenska Dagbladet om högre utbildning. Särskilt het blev diskussionen om studentinflytande och omprov. LiU:s studentkårer har följt debatten noga och ifrågasätter flera av argumenten i den. (2016-02-25)

Provtagning vid Ensjön hösten 2015. Foto Sara Jonsson

Miljövetare närmare verkligheten

Numera får miljövetarna presentera sina arbeten med vattenområden i Norrköping för en extern jury. Lite mer nervöst, men en bra chans till professionell respons. (2016-02-23)

Detalj tröja "Tack Sverige"

Gör idrottspod vid sidan av studierna

Ekonomistudenten Anton Edman kombinerar radio, idrott och välgörenhet i en egen podcast. Han intervjuar kända idrottsprofiler och de skänker idrottsprylar som sedan auktioneras ut till förmån för välgörenhet. (2016-02-08)

Lerig backe med leriga lag

VSR 2016 - en studie i lera

Under lördagen avgjordes Valla Saucer Rennen 2016. Trots utebliven snö kunde Y-sektionens festeri genomföra tävlingen nedför Vallamassivet som planerat. Allt som behövdes var lera, kreativitet och en storslagen saucer.(2016-02-08)

Människor i samarbete

Sommarmatchen som ledde till ett vinterjobb

Industriell ekonomi och zebrafiskar. Det hör numera till studenten Victor Bromans vardag. Efter sitt deltagande i Sommarmatchen var han med och startade ett nytt företag.
2016-01-19

Beskuret omslag, övre delen

Studenttjejernas egen hälsotidning

Hälsa känns. Det menar KSM-studenterna som reagerar på etablerade tidningars ytliga ideal och nu därför gjort en egen hälsotidning - som just heter NOG. (2016-01-15)

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

30 miljoner kronor till tvärvetenskaplig forskning om postcovid

LiU får 30 miljoner kronor av Vetenskapsrådet inom ramen för den utlysning som kallas ”tvärvetenskapliga forskningsmiljöer”. Bidraget möjliggör en satsning där forskare med mycket olika bakgrund bidrar till att bättre förstå postcovid som en brådskande hälsoutmaning.

Barnens skärmtid ökade under pandemin - Vad innebär det?

Att barnen lagt mer tid på digitala medier under pandemin behöver nödvändigtvis inte vara dåligt. Vad de gör när de sitter framför skärmen spelar däremot stor roll, och om de har sällskap. Det visar en forskare vid Linköpings universitet.

Jul, jul, hållbara jul

Den globala uppvärmningen är akut och mänsklig aktivitet är orsaken till klimatförändringarna. Det visar FN:s senaste klimatrapport. Samtidigt förväntas julhandeln slå nya rekord år efter år med allt fler paket och större julbord som svämmar över. Hur kan julfirandet bli mer klimatvänligt? Här ger Hugo Guyader, forskare inom företagsekonomi och hållbar konsumtion, och studentföreningen Navitas sina bästa tips för en hållbar jul.

En matematisk beräkningsmodell kan ge mer effektiva klimatsamtal

Att uppnå konsensus bland länder i globala klimatförhandlingar är en lång och komplicerad process. Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en matematisk modell som beskriver hur länderna kom fram till Parisavtalet 2015 och som kanske kan bidra till effektivare förhandlingar när man strävar efter enhällighet.

Lagspel lockar LiU:s nya prorektor

En företagsam lagspelare som inte är rädd för att ta beslut. Så beskrev Karin Axelsson sig själv när hon utsetts till ny dekan för Filosofiska fakulteten. Nu, fyra år senare, står hon inför ett nytt uppdrag – som prorektor för Linköpings universitet.

Precisionsmedicin till folket: Vinnova förlänger satsning

En nationell satsning för att införa individanpassad vård och behandling, så kallad precisionsmedicin, får fortsatt finansiering. Linköpings universitet och Region Östergötland ingår i en av de sju noderna i Genomic Medicine Sweden.

LiU-professor: Barnarbete uttryck för grundläggande fel

Musikhjälpen har i år temat ”För en värld utan barnarbete”. Bengt Sandin, professor emeritus vid Linköpings universitet, tycker det är bra att ämnet lyfts upp – men säger att det inte går att se barnarbete som något isolerat problem.
- Barnarbete är ett uttryck för något som är grundläggande fel i de sociala och ekonomiska villkoren för alla människor i ett land.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-12-17