Reportage 2014 - 2015

Radio Skvallertorget satsade på Musikhjälpen
Studentengagemanget för Musikhjälpen var närmast otroligt. Studentradion i Norrköping, Radio Skvallertorget, var med bland alla initiativ för att dra in pengar till klimatflyktingar.

Examenshögtid för Malmstensstudenter
Fjorton diplomander från Carl Malmsten Furniture Studies fick sina diplom på skolans årliga examenshögtid förra veckan. Lokalvalet var mycket passande – Stockholms konserthus, där flera av möblerna ritats av Carl Malmsten själv. (2015-12-14)

Ingen ska behöva fly undan klimatet
Professor Björn-Ola Linnér tog plats i radiostudion som Musikhjälpens klimatexpert redan när Musikhjälpen avslöjade årets tema och blev överraskad över lyssnarnas gensvar. (2015-12-11)

Ada lyser i B huset
Med klang och jubel från LiTHe Blås inleddes firandet av Ada Lovelace 200-åriga födelsedag vid Institutionen för datatvetenskap. En tapet avtäcktes i B-huset, Campus Valla, till minnet av världens första datorprogrammerare. (2015-12-10)

USA-företag styrde forskarmöte
Ortopediprofessorn Per Aspenberg trodde att han var inbjuden till ett akademiskt möte med världens främsta forskare inom osteoporos, benskörhet. Väl på plats vid Genèvesjöns strand fick han veta att ett amerikanskt företag låg bakom.

Pepparkakebuset 2015
Pepparkaksbuset 2015 hade Världens underverk som tema. Alla tävlingspengar gick till UNHCR.
(2015-12-07)

FIA fixade robotfest
Föreningen för Intelligenta Autonoma System bjöd på robotfest när det för första gången var dags för Robotkampen i Linköping. 12 lag i alla åldrar kämpade om att bygga bästa legoroboten. (2015-12-01)

Inspirationsdag för tjejer
Datateknologföreningen Donna vill att fler tjejer ska få upp ögonen för hur spännande och kul det kan vara att gå på data- och it-utbildningar. De tog saken i egna händer och bjöd in till en inspirationsdag.

En SKÖN julkrock
En krock mellan traditionella julsånger och studentikost spex. Så beskriver studentkören SKÖN sin julkonsert ”En SKÖN julkrock”. (2015-11-27)

Mattefinal på LiU
Final i mattetävling för gymnasister utspelade sig på LiU i helgen. 21 mattekunniga gymnasieelever kom till LiU för finalskrivning i Skolornas matematiktävling. (2015-11-24)

LiU-student blev ”Årets eldsjäl inom studentidrott”
I lördags delade Sveriges Akademiska Idrottsförbund ut priset ”Årets eldsjäl inom studentidrott”. Utmärkelsen gick till Camilla Lindquist, student vid LiU. (2015-11-24)

Till minne av slukhålet
På fredag är det dags för ett udda inslag i Linköpings studentliv. Det är minnesfest för det slukhål som uppstod på Campus Valla förra året. Intresset är minst lika stort som i fjol.(2015-11-20)

Ett asabra spex
Brynhilde och draken – ett asabra spex, har premiär den 21 november. LiU-Nytts fotograf var med på en repetition. (2015-11-17)

Reflektion viktig i intensiv skolvardag
Efter femton år hoppade hon av det akademiska livet och blev rektor på Skäggetorpsskolan i Linköping. ”Jag kan sakna ett reflekterande tänkesätt i skolan”, säger Kajsa Andersson, en av årets alumner. (2015-11-09)

Mihai Aldén – Oscarsvinnare och en av årets alumner
Mihai Aldén har sitt drömjobb i Los Angeles, kan ståta med en teknisk Oscar och att vara utsedd till en av årets alumner.
(2015-11-11)

Jodel skapar gemenskap
Mobilapplikationen Jodel har växt sig stark bland LiU:s studenter. Appen används inte enbart i ett underhållande syfte – studenterna upplever också att Jodel fyller en funktion i deras vardag.(2015-11-16)

De 40 åren firades med Jubileumskonferens
När LiU:s rektor bjöd in till jubileumskonferens i Campus Norrköping blev det en dag fylld av vetenskap, nya lärdomar, mycket glädje och många möten.

”Ett jättegarv varje dag är ett måste”
Att ha roligt på jobbet är en gemensam nämnare för Årets alumner: Mihai Aldén, Oscarsbelönad utvecklare på Dreamworks Animation i Los Angeles, och Kajsa Andersson, prisbelönt rektor för Skäggetorpsskolan.

Jubileumskonsert för jazzigt storband
Lusen Big Band firar 30 år med jubileumskonsert på Sagateatern den 14/11. Så vilka är egentligen LiU:s jazzigaste orkestermedlemmar? LiU-nytt hängde med på ett rep. (2015-11-03)

Land-läsare hjälper LiU-forskare
Hur gör en kulturhistoriker som saknar skriftliga källor? Jo, man vänder sig till tidningen Land. Och får överraskande stor respons. Nästa år kommer boken om syskonjordbruk, en ägarform som nu dött ut. (2015-10-16)

Balanskonstnär i New York
Ett år i New York ledde till att gymnasieläraren Katja Hvenmark-Nilsson kom hem med två bokmanus och en levd dröm. ”Det gick ju lika bra att sitta där och skriva som någon annanstans”. (2015-10-14)

När orden inte räcker till
Tränare, elitryttare och häst. Kommunikation mellan tre parter där bara två parter talar samma språk. Det är en situation som intresserar kommunikationsforskaren Charlotte Lundgren. (2015-09-07)

Mässvimmel och Kalasyra
Kalasmottagning 2015 för att välkomna nya LiU-studenter. En eftermiddag och kväll fylld med förenings- och företagsmässa, musik, umgänge och fest. I år med dj-duon Galantis på scen. (2015-09-03)

"Oacceptabelt att inte ge missbrukare rätt sjukvård"
Trots allt större kunskap om alkohol- och drogmissbruk som en beroendesjukdom så får de som drabbas nästan aldrig modern behandling av sjukvården. Obegripligt och oändligt sorgligt, tycker Markus Heilig, psykiater och världsledande beroendeforskare.(2015-08-18)

Chorus Lin ger vardagen balans
Andratenoren Joel Strand kan sällan låta bli att gå nynnande från en repetition med kören Chorus Lin. Musiken ger studievardagen balans. (2015-05-27)

Stiligt och extra stort på installations- och promotionshögtiden 2015
Sällan har staden skådat så många lagerkransar och hattar på en gång. Den mest prestigefyllda akademiska högtiden – doktorspromotion och professorsinstallation – hölls 23 maj i Crusellhallen, Konsert & kongress i Linköping. (2015-05-26)

Fanfar för ny profil
Efter drygt två års varumärkesarbete presenterades det som kanske syns mest utåt – den nya grafiska profilen – över hela universitet. (2015-05-21)

Kreativ mångfald på examensutställning
Nytt av skrot, experimentellt silversmide, perfektionistiska träverktyg, het kläddesign, tygtryck, keramik och textil. Sistaårsstudenterna i slöjd, hantverk och design visar en kreativ mångfald på Östergötlands länsmuseum.

Barnsligt kul på SOF 2015
Det är tur att Studentorkesterfestivalen inte hålls i Gränna som man tänkte i tidernas begynnelse. Då hade det blivit trångt, i alla fall för Kårtegen i 2015 års upplaga. (2015-05-18)

Allt kan hända efter LiU
Våga ta de chanser som kommer, vårda vännerna från studietiden och ta det lugnt. Det var några av råden till studenter från de tre alumner som medverkade i årets Career talks den 7 maj. (2015-05-08)

Astronauter till rymden via Norrköping
Erfarna astronauter som låter sig imponeras av att titta på rymdbilder? Ja, på Visualiseringscenter C vid Campus Norrköping är det möjligt. (2015-04-29)

Hommage till Tage
Specialbeställd festmusik med en hyllning till Tage Danielsson. LiU jubilerar med ett nytt, fräscht tonspråk vid årets promotion och ett uruppförande vid festkonserten. (2015-04-28)

Internationell fläkt över LiU
Trångt, roligt och massor av mat. LiU:s internationella studenter hade inte sparat på ansträngningarna när de visade upp sina hemländer, regioner och kulturer på International Day.(2015-04-10)

Läskigt kul med cirkus
Det blev inte många som hade fötterna kvar i backen när LiU-studenterna bjöd till Jongleringskonvent med akrobatikworkshops under påsken. (2015-04-08)

Tema biogas på lunchföreläsning
Studentföreningen Navitas bjöd in till lunchföreläsning om biogasproduktionen igår, idag och imorgon. Och studenterna hade en massa frågor att ställa till föreläsarna från Tekniska Verken. (2015-03-31)

Studenter möter företag på Medieteknikdagarna
Företagsmässa, inspirerande föreläsningar och stor bankett. Det är några av sakerna som väntar då Medieteknikdagarna (MTD) arrangeras på Campus Norrköping mellan den 25 och 26 mars.(2015-03-19)

Supertalang, upptäckare och framtida ledare
Sara Magnusson Magnusson Magnusson är tjejen som aldrig får nog. Hon läser industriell ekonomi, sitter i styrelsen för Sveriges Ingenjörer och driver eget företag. Snart väntar nya äventyr i Guatemala och MIT Global Startup Workshop. (2015-03-16)

Peppade pedagoglusten med rebellisk kurs
Allt detta gnäll på skolan! Och yrkesvalet till lärare som ofta måste försvaras. Lärarstudenten Pauline Edwardson hämtade kraft hos Rebel Learners. (2015-02-25)

Lust att lära
Ständigt vidgad vetgirighet. Varje kunskapslucka blir en utmaning som Nils Isacsson, psykologstudent, bara måste anta. Som bäst blir lärandet, med nya upptäcker av mening och sammanhang, självbelönande. (2015-02-10)

KSM-studenter satsar allt på filmen
Är det rätt att följa sin dröm även om man vet att vägen fram blir tuff?
Frågar man Isac Hermansson, Martin Jacobsson Andersson, Ola Almén och Tobias Sundberg blir svaret tveklöst ja. (2015-02-02)

Från LiU till solidarisk ekonomi i Managua
I somras tog Klara Friman sin examen som civilingenjör design och produktutveckling, fram till mitten av mars i år arbetar hon som We Effect-praktikant i Nicaraguas huvudstad Managua. (2015-01-28)

Vad blir det för mat - i framtiden?
Kanske proteinkorv med gräshoppa? Algsallad med myrägg? Sex KSM-studenter bestämde sig för att ta reda på vad det kan bli för mat i framtiden och bjöd besökarna i ett köpcentrum på en framtida nyårssupé. (2015-01-22)

Hektisk vardag för kårordförande
Att Consensus, LinTek och StuFF är universitetets studentkårer känner många till. Vad de gör har däremot färre koll på. Några som vet är Karin Jerner, Niclas Olsson och Johan Wester som alla är kårordföranden.(2015-01-12)

Med skräckblandad förtjusning
En domfilm för Visualiseringscenter blev avstampet för startup-bolaget Ixel, som nu jobbar med virtuella miljöer där besökare blir helt omslutna av bild och ljud. (2015-01-07)

Laddat för jul!
Sällan har väl studenterna gått in för julen som i år. Julmarknader, pepparkakor och pynt. Dussinet julkonserter, luciatåg och luciaupptåg - till och med med robotar. (2014-12-18)

Vill bidra till utsatta människors försörjning
Att tjäna pengar på sin företagsidé är inte grejen för möbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm. Genom samarbete med hantverkare över världen vill de skapa lokala jobb och utveckla sitt eget kunnande. (2014-12-22)

Schemaverktyg gör skillnad i vården
Företagsidén började som ett exjobb i optimeringslära. Nu upptäcker alltfler företaget Schemagi som utvecklat ett verktyg som både ökar vårdens kvalitet och de anställdas trivsel. (2014-12-17)

Slukhålstaggat!
Vad allt kan inte ett brott på en avloppsledning inspirera till? Ett spontant Sinkhole Party till exempel. Civilingenjörsstudenten Marcus Odlander fixade snabbt eventet via facebook och på fredagskvällen hängde hundratals nyfikna vid kravallstaketen utanför Kårallen. (2014-12-01)

Framgångsrik höst för LiU-Elitidrott
SM-guld, Finnkampseger och VM-medaljer. Ja, att det varit en framgångsrik höst för universitetets idrottande studenter råder det ingen tvekan om. Kanske stavas en av framgångsfaktorerna LiU-Elitidrott. (2014-11-29)

Halloweentema på Experimentfabriken
Närmare 30 barn och föräldrar deltog i den kreativa workshopen om Halloween för att inspirera barn i naturvetenskap och teknik på CreActive i Mjärdevi. (2014-11-05)

Tävlar i robotik
- Det är mycket mer motiverande att ”plugga” till en tävling än till en tenta, säger Fredrik Löfgren, LiU-student som tävlar i robotik och nu också arrangerar tävlingen RoboCup Junior. (2014-11-04)

Myter och sanningar om droger på Pop-veckan
Åt vikingarna flugsvamp? Är rött vin välgörande? Karin Persson, docent i farmakologi, tog upp myter och sanningar om droger på Populärvetenskapliga veckans sista dag. (2014-10-27)

Kunglig glans
Två dagar med kunglig glans drabbade universitetet förra veckan då kronprinsessan Victoria besökte Visualiseringscenter och prins Daniel pratade entreprenörskap med studenter. (2014-10-22)

En vecka för nyfikna
Hur fungerar ett EKG? Hur var livet för stormaktstidens soldater? Och hur hör bananflugor och Alzheimers egentligen ihop? Om det och mycket annat kunde man lära sig på årets Populärvetenskapliga vecka. (2014-10-22)

Roligare teknikundervidning i 3D
Kan teknikundervisningen bli roligare i skolan om eleverna har tillgång till en 3D-skrivare? Det är en fråga som sex blivande civilingenjörer just nu vill ha få reda på. De bjöd in en klass från Ekholmsskolan. (2014-10-07)

Makalös insats avgjorde trampbilsrace
Le Mans 2014 blev som vanligt en fråga om svidande prestigeförlust. För alla utom för FM-pateterna, som trampade sitt fordon till seger genom vatten och bildäckshinder. (2014-10-07)

60-åring bjuder in till festival
Den 6:e oktober 1954 slog Norrköpings filmstudio upp dörrarna för första gången. Idag, 60 år senare är Flimmer alltjämt ett viktigt inslag i Norrköpings kulturliv.
KSM-aren Teresa Häll är årets producent. (2014-10-06)

Magkänslan nyckel till framgång
Lita på magkänslan, löd rådet från Peter Agnefjäll, vd och koncernchef för IKEA, och Elnaz Baghlanian, ansvarig för Svenska PEN. De är Årets alumner och höll varsitt uppskattat föredrag när de tog emot utmärkelsen den 3 oktober. "Jag är en stolt ambassadör och tittar alltid lite extra på ett cv från LiU", sade Peter Agnefjäll. (2014-10-06)

Har du jobbat på NASA? Hur startar solen? Finns det aliens?
Ett regn av frågor möter forskaren Magnus Herberthson när han besöker Björnkärrsskolan. "Låna en forskare" är en del av evenemanget Forskarfredag, då det finns möjlighet för skolor och allmänhet att få träffa forskare. (2014-10-26)

LiU på Bokmässan
På årets bokmässa, den 30:e i ordningen, var LiU delaktiga med egen monter och med flera forskare som föreläste på Forskartorget. En av dem var Anna Sparrman, Tema Barn, som föreläste under rubriken ” Den pedofila blicken”. (2014-09-29)

Fart från start i höstens LiU-lopp
Kvällen bjöd på strålande sol och klar himmel då höstens upplaga av LiU-loppet arrangerades för sjunde gången i ordningen, 16 september. Löptävlingen anordnas varje vår och höst av studentföreningarna och i år blev det deltagarrekord. (2014-09-19)

Lärarexamen räcker långt utanför klassrummet
Med en färsk examen som gymnasielärare i bagaget ger sig Juliette Juliette Ramberg de Ruyter sitter bland studenter utanför Keyiväg till Dhaka. Ett traineejobb som utbildningsutvecklare lockar mer än ett svenskt klassrum. (2014-09-23)

Fem minuter med...
...Michael Felsberg, professor i datorseende, i organisationskommittén för internationella bildanalyskonferensen ICPR som hölls nyligen samt vinnare av VOT2014.(2014-09-12)

Den underskattade hunden
Hundars kognitiva förmågor får till och med forskarna att tappa hakan. I höst utkommer Per Jensen, etologiprofessor vid LiU, med ännu en bok om hundars beteende. (2014-09-08)

Sensommarkvällen inbjöd till häftig Kalasyra
Kalasväder att slappa i framför utescenen och tjockt kalasvimmel inne på mässorna. Tioårsjubilerande Kalasmottagningen firade med allt fler studenter på plats i Saab Arena, såväl gamla rävar som nyfikna nykomlingar. Och med Movits! på scenshowen.

Idel vinnare i Sommarmatchen
Tjugo studenter satte 16 forskningsidéer i verket under sex veckor i årets Sommarmatch. Mathias Nordvall, doktorand på IDA, fick se två av sina projektidéer ta rejäla kliv mot kommersialisering. (2014-08-26)

Årets nolle-p har börjat
Nu börjar sommarödsliga campus att återigen fyllas av studenter. På tisdagen var det dags för Tekniska högskolans nya studenter att traditionsenligt nollas in. (2014-08-19)

LiTHe Blås på europeiskt segertåg
Jublande publik i EU-parlamentet och silver i holländsk Dweilmusik. LiTHe Blås och baletten Blåsyran på sommartour gjorde succé var än de drog fram. Och dessförinnan hann de föräras titeln Sveriges bästa studentorkester.(2014-08-15)

Mer av allt på Kalas 2014
Från symfoniorkester till Movits! på scen, ännu större uteområde med fler lokala band.
På LiU:s tionde Kalasmottagning för nya studenter kommer det att hända mer hela tiden. (2014-08-15)

Lust att lära
Eufori. Och känslan av att befinna sig on the bleeding edge. För Olle Abrahamsson är abstrakt matematik häftig utmaning – och lycka. (2014-08-11)

Hon vill göra skillnad
Erfarenheten av att själv vara flykting har lett till att Suad Ali numera arbetar med flyktingfrågor på nationell och internationell nivå. För ett år sedan läste hon statsvetenskap på LiU.(2014-07-24)

De skapar jobb åt sig själva
Det har inte varit svårt för första kullen civilingenjörer i energi, miljö, management att få jobb, tvärtom. Men Filip Celander och Johan Haglund vågar ta språnget och startar eget direkt efter examen. (2014-06-23)

Farewell Ceremony 2014
Internationella masterstudenter vid Linköpings Universitet tog farväl av lärare, klasskamrater och livet som student på avskedsceremonin den 11 juni. (2014-06-13)

Arbetslivet lockar första kullen EMM:are
Sara Baumgarten, Matilda Nilsson och deras kurskamrater är Sveriges första civilingenjörer i energi - miljö - management, EMM, ingenjörer som vill kunna göra skillnad. (2014-05-27)

Brett spektrum av mänskligt vetande
– Ni utgör en viktig del av vår framtid, konstaterade rektor Helen Dannetun när hon riktade sig till de tio nya professorer, sju nya hedersdoktorer och 42 nya doktorer som hedrades vid vårens akademiska högtid. (2014-05-12)

På upptäcksfärd i Kåkenhus
Vattenkanaler där en gång Motala ström rusade rakt in i huset, ett torn med utsikt över staden. Skyddsrum från kriget som blivit byggbarack och boulebana. Campus Norrköpings huvudbyggnad, Kåkenhus, har en hel del dolda sevärdheter. (2014-05-06)

Hans Lundgren tackar för sig
Efter 35 år sänker Hans Lundgren taktpinnen. Men först väntar Fine, avskedskonserten den 10 maj med 180 sångare och instrumentalister på scenen i Crusellhallen.(2014-05-06)

Lust att lära
Alla nya insikter om vad som görs och kan göras. De ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar i studierna till civilingenjör inom miljöområdet. (2014-04-15)

Gränslösa ingenjörer
Studentföreningen INUG, Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser, vid Linköpings universitet blir i vår en del av den nationella föreningen Ingenjörer utan gränser. (2014-04-08)

Hemma igen från Nepal
Nu är Johan Alsterhag och David Falk hemma igen efter sitt cykeläventyr till Nepal.De åkte i augusti förra året för att stötta ett flickhem i Nepal och för att få utlopp för sin äventyrslusta. (2014-03-27)

Ett lyft för flyg- och miljö
Kalla och varma strömmar flyter galant genom gasturbinen på skärmen. När Jörg Schminder lägger till en störning påverkas flödet direkt. En ny flygmotor- och gasturbinsimulator har tagit plats i A-huset. (2014-03-05)

BrandVisors, en ny brygga mellan studenter och företag
Rätt jobb och rätt student. Nya studentföreningen BrandVisors vill underlätta kontakterna. Det ska kännas naturligt för företag att ha kontakt med studenter, menar Patrik Jutterström. (2014-03-03)

Stor kraft i Lyskraft
Norrköpings kommun och LiU fortsätter att samverka i Lyskraft. Nyligen skrevs ett nytt avtal under, det femte i ordningen. Nu tar andra efter modellen men när det hela startade var man tvärförst i hela Sverige. (2014-02-24)

Kick och kontroll när UKÄ sätter betyg
En viss oro sprider sig när universitetens utbildningar ska få sina betyg enligt UKÄ:s nya modell. Gunvor Larsson Abbad, psykologprogrammet, och Ulf Nilsson, Tekniska högskolans dekanus, har lite olika syn på processen.(2014-02-24)

Spex om stjärnornas intrig
Dekor, mat, PR, kostym, smink, manus, skådespelare, orkester och åtskilliga fler – Linköpings studentspex sysselsätter mängder av ansvarsgrupper till årets föreställning. För 33:e året i rad sätter de upp sitt spex som pågår till den 22 februari.(2014-02-13)

Fem minuter med Niklas Selander ...
... som är ny vd för Kårservice.
Vad fick dig att söka just den tjänsten?
(2014-02-10)

Lärarstudent i Singapore
Några minuter med blivande gymnasieläraren Ida Nordström som nyligen kommit hem efter en utbytestermin i Singapore. (2014-01-22)

Prisad student
Några minuter med Anna Asratian som läser en masterutbildning i medicinsk biologi och som fått en förtjänstmedalj av Hälsouniversitetet.(2014-01-15)

Fjärde året gillt för hybridbilen
Nu är den äntligen klar, besiktigad och godkänd att tas i trafik: fyra år och lika många årskullar studenter har klurat och byggt. Resultatet är en SmartCar från 1999 ombyggd till en full fungerande elhybrid. (2014-01-08)

Dokumentär om bärarna på Kilimanjaro
Fyra LiU-studenter reste till Kilimanjaro för att göra en dokumentärfilm om bärarna vid berget. Det blev en dramatisk strapats och de var nära att kastas ut ur landet. (2014-01-10)

Fem minuter med Desireé Ljungcrantz,
… genusdoktorand som fick närmare tusen personer gå i fackeltåg mot rasism i Norrköping.
(2014-01-09)

De har grönt bälte i kvalitet
Kajsa och Anna har liksom Sergio, Gustavo och ytterligare tjugosex studenter erövrat grönt bälte i kvalitetsmetoden Six Sigma. De har kompetens att driva kvalificerat förändringsarbete i industrin. (2013-12-20)
Fler Reportage
Nyheter
Nytt nyhetsbrev om forskning och samverkan vid LiU
De programmerar framtidens kollega
Blålysande framsteg för lysdiod i perovskit
Besöksmaterial om nationalparker ger en problematisk bild av människa och natur
Allmänheten har svårt att uppskatta allvaret i blodförlust
Kultur och global rättvisa i fokus för kandidatprogrammet Globala studier
Forskare kritiska till covid-19-modeller
LiU-forskare kritiseras för oredlighet
LiU-forskare leder nordisk integrationsforskning
12 miljoner kronor från Riksbankens jubileumsfond
Vägen mellan demokrati och envälde
Kvantfysikens mysterier i LiU-professorns populärvetenskapliga bok
"Arbetsgivare kommer att efterfråga kunskaper i Agenda 2030"
Tre miljoner kronor för projekt om klimatomställning
Östgötskt forskningssamarbete för effektivare sjöfart
Nya studenter kommer få ett varmt digitalt välkomnande
Hemmaplugg med kakor, film och en stor dos självdisciplin
Så kan forskningen bidra till hållbar design
Lyckat samarbete i ny kampanj
Amanda Borneke leder klimatomställningen i byggsektorn
Sidansvarig:
webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-01-15