Göm menyn

Linnea Ömmelspång i studionRadio Skvallertorget satsade på Musikhjälpen

Studentengagemanget för Musikhjälpen var närmast otroligt. Studentradion i Norrköping, Radio Skvallertorget, var med bland alla initiativ för att dra in pengar till klimatflyktingar.

Nere i radions lokaler alldeles bredvid Skvallertorget i Norrköping sitter Linnea Ömmelspång vid mixerbordet. Hon studerar sitt första år på Kultur, samhälle, mediegestaltning i Norrköping, är ny som sekreterare i Radio Skvallertorgets styrelse och en av alla studenter som gick igång på möjligheten att göra en insats.

 

Varför är du med i studentradion?
– I början av året fick vi gå runt på en visning och möta Linofilm, Linopressen och studentradion. Radion presenterade en form som passade mig. “Du får göra precis vad du vill, det finns inga gränser, inga begränsningar" och då kände jag bara: yes, nu kör vi!

 

Linnea Ömmelspång i studionVad valde du att göra till slut?
– Jag kör ett program som heter Mellosnackisen på onsdagar mellan klockan 20-21. Det handlar om allt från Melodifestivalen till Eurovision och all information som finns att inhämta där. Jag får sitta och pilla mycket själv, och det tycker jag är roligt. Man lär sig mycket mer om man bara får sitta själv och lära sig och upptäcka. 

 

Berätta lite om radions initiativ för Musikhjälpen.
– Det var jag och David Brostedt (vice ordförare i styrelsen) som kom på det. Vi klickade nästan från första stund och började prata om musikhjälpen. Det är ju i Linköping detta året, vilket är jättebra tycker jag. Jag är väldigt intresserad och har varit där flera år innan i Malmö och Göteborg. Då tänkte jag, ok nu ska jag ta chansen att åka dit så mycket som möjligt, och chansen kunna verkligen göra något. Så vi startade en insamlingsbössa och pratade med resten av radiostudion. Bössan går det väl sådär med, vi har inte samlat in så mycket men förhoppningsvis kommer den igång lite nu under veckan. Varje krona räknas och kan man göra någonting, få folk att lägga pengar i en bössa, så är det jättebra. Det är också roligt att läsa på om ämnet. Jag tycker att det är viktigt att engagera sig. 

– Jag tycker att årets ämne är jättebra. Det är viktigt. I och med att det klimatkonferens i Frankrike denna veckan där man fattar stora beslut. Även om man fattar stora beslut där så kommer de inte kunna göra så stor skillnad. De kan sätta målen men det måste vara folket som åtar sig att uppnå dem. Därför är det viktigt med informationen som musikhjälpen ger, så att man sprider kunskap. 

 

Decirée Åkesson och David Brostedt på MusikhjälpenVad gör radion för att nå ut med det här?
– Vi går ut i våra radioprogram om att man ska skänka pengar och vi informerar på vår facebooksida och hemsida.

– Vi har också två stycken som jobbar som roddare för Musikhjälpen, Decirée Åkesson och David Brostedt. De fick jobbet tack vare radion och nu jobbar de där, sprider kunskap och hjälper till. De har hjälpt till att nå de som jobbar med musikhjälpen så att vi har kunnat starta fler engagemang. Till exempel för att många som åkte dit för att sjunga Stad i ljus. Det viktigt att Linköping representeras också av studentkårerna vid LiU och att vi visar att vi ser och hör vad som händer och vi vågar ta ställning och hjälpa till. Varje krona räknas och vill vi att våra barn ska växa upp på en bättre planet så är det nu vi måste göra något.

 

Fotnot: Studenterna vid LiU samlade totalt in närmare en halv miljon kronor.

 

Text och bild: Rebecca Havedahl, studentfotograf
2015-12-18


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26