Göm menyn

Prisregn över Againity 

David Frykerås och Joakim WrenÅrets miljöteknikprofil 2016, vinnare av Skapa-priset i Östergötland 2015 och vinnare av Nordic Cleantech Open 2016. Som om inte det var nog fick Againity även en åtråvärd plats på 33-listan, Ny Teknik och Affärsvärldens lista över de 33 hetaste teknikföretagen.

Bakom det blott tre år gamla företaget Againity finns entreprenören och före detta flygteknikern David Frykerås och Joakim Wren, universitetslektor i mekanisk värmeteori och strömningslära vid LiU.

– Vi har arbetat hårt för detta och det är verkligen roligt med all uppmärksamhet och uppskattning, säger Joakim Wren.

Men han är också noga med att inte ta ut några segrar i förskott.

– Jag har startat företag tidigare och vi vann Venture Cup år 2004. Efter några år fick vi sälja företaget för en symbolisk summa och nu är det nedlagt, berättar han.

Det var dock inget som hindrade honom från att starta företag på nytt när det rätta tillfället dök upp.

– Man lär sig oerhört mycket av att starta och driva företag. När det gäller engagemanget i Againity har det inneburit en boost både för min undervisning och min forskning, säger han.

Företaget Againity startades av David Frykerås och Joakim Wren för ungefär tre år sedan. David Frykerås hade grundidén, men behövde en kompanjon med lite mera teoretisk kompetens. LiU-professorn Olof Hjelm förde dem samman och en omedelbar vänskap uppstod. Idag består företaget även av två tidigare LiU-studenter, Elin Ledskog, civilingenjör i industriell ekonomi med energiteknisk inriktning samt helt nyligen utexaminerade maskiningenjören Gustav Ganslandt.

Joakim Wren– Elin Ledskog utförde sitt kandidatarbete för Againity och Gustav Ganslandt sitt examensarbete, det är perfekt att vi kan anställa duktiga människor som kommer direkt från universitetet, säger han.

Men eftersom Againitys produkt är direkt kopplad till Joakim Wrens forskningsområde är det inte han som handleder eller examinerar de studenter som gör exjobb för företaget.

– Det måste jag hålla mig borta ifrån, säger han.

Den produkt Againity prisats så många gånger för är en patentsökt turbinlösning som omvandlar värme, exempelvis spillvärme från industrin, till el. De använder sig av ORC-teknik, Organic Rankine Cycle och deras maskin fungerar ungefär som ett ångkraftverk, fast utan vatten. Istället är det en kolväteförening som omväxlande förångas och kondenseras med hjälp av värme. Ångan expanderas sedan i en turbin, som i sin tur driver en elproducerande generator.

–  Maskinen är skalbar, uppbyggd av moduler, och kan arbeta i ett stort effektintervall. Den kan byggas i en standardcontainer som levereras direkt på plats där den behövs och det gör den väldigt enkelt att installera, berättar han.

Den minsta maskinen är bara ett par meter stor, den största kräver en hel 40-fots container. Serien av maskiner hanterar värmeeffekter från 200kW upp till 15 MW.

De tänkta kunderna är exempelvis värmeverk, gärna biobränsleeldade. Turbinen gör el av 10 procent av värmen och resten skickas vidare ut i exempelvis fjärrvärmenätet. En annan tillämpning är att göra el av deponigaser eller rötgaser från avloppsreningsverk.

Här finns också en stor marknad i Afrika och Againity har stort hopp om att få en större order från Kenya, även om alla papper ännu inte är riktigt klara.

– Vår maskin fungerar då i kombination med värmepanna för sopor och rökgasrenare. Vi skickar iväg ett Gärstadverken i miniatyr. De tar hand om och bränner soporna, får el och säljer sedan värmen som blir över till ett närbeläget sjukhus och till ett mejeri.

Elen blir också billig.

– När det handlar om deponigaser har vi en återbetalningstid på ett år och för värmekraftverk ligger den kanske på tre år.  Det innebär att det inte längre är billigast att bara köra på. Men det behövs naturligtvis lite engagemang också, säger Joakim Wren.

Strategin är att bygga upp en position på den svenska marknaden, men de stora marknaderna finns trots allt i Afrika, Asien och Sydamerika.

–  Även om det är varmt så har de ett stort och ökande elbehov. De är i dag helt beroende av dyr och smutsig fossileldad elproduktion.

Againity

Monica Westman Svenselius 2016-04-12

Foto Peter Holgersson

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Forskning mellan liv och död

I över ett sekel har nedsövning med olika typer av narkos har använts inom sjukvården. Ändå återstår mycket forskning om narkosens effekter. Upp till var femte patient kan få skador som liknar dem vid hjärtinfarkt.

Bloggare, psykisk ohälsa och brukarinflytande gav pris för bästa artikel

2019 års pris för bästa artikel i tidskriften Sociologisk forskning går till Erik Eriksson, forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier (CKS).

Ett steg närmare en stabil lysdiod i perovskit

Forskare vid Linköpings universitet har, tillsammans med kollegor i Storbritannien, Kina och Tjeckien, fått fram en lysdiod i perovskit som både har hög effektivitet och är stabil över tid Resultatet är publicerat i Nature Communications.

Kommunikation inom företaget förbättrar återtillverkningen

Återtillverkning av produkter underlättas om konstruktionen redan från början anpassas för att tillverkas flera gånger. I flera undersökta företag saknas dock samarbete mellan avdelningarna för återtillverkning och
konstruktion. Det visar en ny avhandling vid LiU.

LiU gör plats för fler studenter

I ett allvarligt läge med pågående pandemi och rekordstora varsel är Linköpings universitet redo att ordna flera hundra nya utbildningsplatser. Det handlar till en början om att öka antagningen till befintliga utbildningar men det kan också bli helt nya satsningar i framtiden.

Studenthuset Årets Bygge 2020

Det skulle varit stort kalas och gala. Det blev en webbsändning, på grund av den rådande pandemin. Men vad spelar det för roll när Studenthuset på Campus Valla utsetts till Årets Bygge 2020 av tidningen Byggindustrin.

Nya insikter om upplevda negativa effekter av hormonella preventivmedel

Kvinnor som mådde psykiskt dåligt av hormonella preventivmedel värderade sitt mentala välmående högre än ett välfungerande sexliv. Upplevelserna kan påverka deras val av framtida preventivmedel. Det är ett av fyra teman som LiU-forskare ringat in i en intervjustudie med kvinnor som upplevt negativ påverkan av en del hormonella preventivmedel.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-04-03