Göm menyn

Peppade pedagoglusten med rebellisk kurs

Allt detta gnäll på skolan! Och yrkesvalet till lärare som ofta måste försvaras. Lärarstudenten Pauline Edwardson hämtade kraft hos Rebel Learners.

Rebellerna är en ny, nationell och ideell organisation som erbjuder kostnadsfri spetsutbildning till lärarstudenter. Rektorsakademien Utveckling tog initiativet och i samarbete med Lärarförbundet och ett tiotal huvudmän grundades Rebel Learners.

”Vi tröttnade helt enkelt på att det snackas så mycket skit om lärarstudenter”, förklarar Rebel Learners satsningen på sin hemsida.

Pauline utanför Key, i kängor och med ryggsäck för utomhusjobbSkitsnack – är det så lärarstudenter känner det?
– Jo, det är rätt ofta man måste försvara sitt yrkesval. Det är jobbigt att bli ifrågasatt för så mycket, att man alls vill bli lärare, att vi inte är kompetenta nog. Jag kan till och med uppleva att lärare har blivit en yrkesgrupp som folk ser ned på. Och hela tiden får man höra kritik mot skolan, det känns som det gnälls överallt, säger Pauline Edwardson och fortsätter:

– På något sätt blev jag trött på läraryrket redan innan jag börjat, det var ju jättesorgligt. Ändå vet man att mycket fungerar alldeles utmärkt i skolan och att det i grunden är ett underbart jobb.

Pauline Edwardson läste sin grundutbildning på Stockholms universitet, blev klar mattelärare åk 4-6 förra vårterminen och siktade direkt vidare på en master i utomhuspedagogik vid LiU. Nu är hon inne på sin andra termin.

Men däremellan fick hon höra talas om den ideella organisationen Rebel Learners och nappade direkt.

– Jag kom med på en pilotkurs förra sommaren med ett 60-tal lärarstudenter från lärosäten i hela landet. Det blev fyra intensiva dagar med internat på Tollare folkhögskola på Värmdön. Ett späckat program med föreläsare som dramapedagogen och författaren Pernilla Glaser och med erkända pedagoger som verkligen hade konkreta tips att komma med. Till exempel Ann-Marie Körling, Karin Nygårds som står bakom projektet ”Hacka Läroplanen”, Marcus Bergenord, Helena Kvarsell och Frida Monsén.

Pauline utanför Key. Kurskamrater från utomhuspedagogiken internationell master i bakgrunden.Bara att få möta delar av eliten i den svenska pedagogiska debatten triggade förstås yrkeslusten.
Kursen kretsade kring tre huvudämnen: ledarskap, digitalisering och värdegrund.

– Vi tog upp just sådant som vi alla insåg att vi inte fått tillräckligt av under våra utbildningar. Jag, som har både matte och no/teknik i min utbildning, har till exempel noll kunskaper i kodning – något som föreslagits ska ingå i framtida läroplaner.

– Allra mest gav nog mötet med alla entusiaster som vägrar tappa modet redan innan yrkesstarten, säger Pauline Edwardson som bland annat gjorde enkla filmklipp där kursdeltagare och lärare fick komma med sina bästa yrkespepp.

– Det blev en fyra dagar lång energikick. Med tid för både reflektion och oavbrutna diskussioner med likasinnade. Det fick mig att lyfta och blev en upplevelse jag önskar att varenda lärarstudent skulle få vara med om.

Intervju med Pauline Edwardson i P4 den 3 mars (2.39 in i programmet)

Länk till Rebel Learners

Text och bild: Gunilla Pravitz
2015-02-25


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Lantbruket en garant för fred och frihet

Det krävs en omvärdering av lantbrukets roll i samhällsdebatten. Nu behövs en storsatsning på innovationer, såväl för att mätta världens ökande befolkning som att undvika ännu fler krig och kriser, skriver LiU-forskaren Per Frankelius i tidskriften Lancet.

Han får fler att fatta matte

Det började med hjälp till klasskompisarna, fortsatte med vikariat som mattelärare och eget läxhjälpsföretag. Nu har LiU-studenten Björn Runow en egen Youtube-kanal där han i korta klipp förklarar matematikens mysterier.

Från LiU-student till minister

Åsa Lindhagen läste till civilingenjör på Linköpings universitet. Drygt tio år senare är hon jämställdhetsminister. Hon ger dagens studenter rådet att ibland stanna upp och reflektera.

Högtidlig invigning med överraskningar

Så där ja! Med tal, mingel, fanfar och ett par rejäla överraskningar invigdes forskningsprogrammet Agtech på onsdagskvällen. Planerna för framtiden är stora.

Delningsekonomin behöver både hjärta och plånbok

Det behövs både hjärta och plånbok för att få kollaborativ konsumtion – eller ägodelning – att fungera. Vissa verksamheter är mer ideella, andra mer affärsmässiga, men båda sidorna är lika viktiga. Det visar en ny avhandling vid LiU.

Teknikintresset ligger inte i generna

Vem bjuder du in för att lösa ett tekniskt problem tillsammans med dig? Kan det vara vårt fel att tjejer tappar intresset för teknik en bit upp i tonåren? Frågorna ställs av Ulrika Sultan, teknikpedagog och LiU-doktorand, under IVA:s Vera roadshow.

Ungas vardagsproblem inte alltid ohälsa

Larmen om den ökande psykiska ohälsan bland unga kan vara kraftigt överdrivna. Den slutsatsen drar LiU-forskare efter att ha studerat de ungas svar i nationella undersökningar. Forskarnas resultat väcker nu stort intresse i Sverige.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Mon Mar 18 14:46:12 CET 2019