Göm menyn

Oscarspris till LiU-alumner

Mihai AldénSom liten flyttade Mihai Aldén från Rumänien till Sverige. Nu har han sitt drömjobb i Los Angeles och kan ståta med en teknisk Oscar.

Mihai Aldén är dragplåster och avslutande föreläsare vid Medieteknikdagarna på Campus Norrköping där han tog en civilingenjörsexamen 2011. Efter examensjobb på Dreamworks Animations blev han en av kreatörerna av företagets verktyg för avancerade effekter i animerade filmer.

Verktyget kallas också ramverk, heter OpenVDB och är öppet och gratis.

– Det har använts på något sätt i alla större animerade filmproduktioner de senaste åren, till och med av Dreamworks konkurrent Disney, berättar Mihai Aldén.

– En av deras artister kontaktade mig informellt om hur våra verktyg kunde användas för att bryta is i filmen Frost.

Oscars-statyettFilmteamets artister/illustratörer bygger först upp scener av figurer och bilder. I OpenVDB skapas sedan trovärdiga rörelser för vatten, moln, eld, rök, sprängningar och liknande.

– OpenVDB kan lagra och bearbeta jättestora volymer data och vi har en stor samling verktyg för olika slags effekter. Ramverket gör det möjligt att arbeta med väldigt högupplösta 3D-volymer som behövs för dagens effekt-intensiva filmer.

En animerad långfilm tar ungefär fem år att producera, varav två går till effekter.

– Det är viktigt att verktygen är snabba då artisterna behöver skapa många olika versioner av varje effekt för att hitta rätt stil.

Campus Norrköpings miljö domineras av verklighetens Motala ström.

Hur lång tid skulle krävas för att animera vattenfallet?

– Vi kan simulera det på några timmar, men i animerad film så jobbar en artist i flera månader på en effekt. De genererar många olika versioner av samma effekt för att hitta rätt stil som passar filmen.

Hur känns det att komma tillbaka till LiU?

– Det är trevligt att träffa dagens studenter och andra alumner och se hur mycket utbildningen för mediateknik har vuxit sedan jag slutade.

I Kåkenhus är det andäktigt tyst under föreläsningen, med skarpa avbrott när Mihai Aldén visar effekter: katastrofer, översvämningar och hemska odjur som dyker upp.

Medieteknikutbildningen i Norrköping har väldigt gott rykte i filmeffekts-industrin, konstaterar Mihai Aldén.

– Medieteknik-alumner jobbar idag på alla de stora effekthusen världen över, till exempel i London, Vancouver, Los Angeles och i Wellington på Nya Zeeland där Sagan om ringen producerats.

Mihai Aldén valde sin egen väg under studierna.

Mihai Aldén– Jag blev mer och mer intresserad av simulering och visualisering under de sista åren på programmet. Det blev en hobby som tog mycket tid och jag och försummade nog en del andra kurser och mycket socialt …

– Mitt tips är att välja kurser som är lagda som projekt, inte vanliga där man följer en utlagd plan. Genom att arbeta självständigt och leta svaren på ett större problem lär man sig mer.

Mihai Aldén sökte examensjobbet via Ken Museth, tidigare LiU-professor, som börjat på Dreamworks.

– Egentligen missade jag att göra det mesta av uppdraget och fokuserade på en enda sak, tekniken som nu är en del av OpenVDB, säger Mihai Aldén och ler lite snett.

Utdelningen av en teknisk Oscar, eller Technical Achievement Award, från Academy of Motion Picture Arts and Sciences föregås av att företag skickar in förslag som utreds grundligt av experter på filmeffekter.

– Vi blev intervjuade under hösten och hörde sedan inget mer. Hade nästan glömt bort det hela när jag i början på januari hittade ett kuvert med Oscar-loggan på posten. Det kändes overkligt och tog någon dag innan jag fattat att det var sant och vågade berätta för någon.

Mihai Aldén uppskattar självklart sin utmärkelse väldigt mycket men …

– Största belöningen är att ramverket har fått så stor spridning och att många företag finner det användbart. Det är superroligt att andra använder våra verktyg.

Text och foto på Mahai Aldén: Thor Balkhed

Artikeln är publicerad i LiU magasin nr 2 2015.

Fotnot: Mihai Aldén tilldelades 2015 en teknisk Oscar för Open VDB ihop med f d LiU-professorn Ken Museth och Peter Cucka. Samtidigt fick Magnus Wrenninge, också före detta medieteknik-student på LiU motsvarande pris för Field 3D, ett bibliotek för datagrafik till animerade filmer.

2015-11-09

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26