Göm menyn

Oscarspris till LiU-alumner

Mihai AldénSom liten flyttade Mihai Aldén från Rumänien till Sverige. Nu har han sitt drömjobb i Los Angeles och kan ståta med en teknisk Oscar.

Mihai Aldén är dragplåster och avslutande föreläsare vid Medieteknikdagarna på Campus Norrköping där han tog en civilingenjörsexamen 2011. Efter examensjobb på Dreamworks Animations blev han en av kreatörerna av företagets verktyg för avancerade effekter i animerade filmer.

Verktyget kallas också ramverk, heter OpenVDB och är öppet och gratis.

– Det har använts på något sätt i alla större animerade filmproduktioner de senaste åren, till och med av Dreamworks konkurrent Disney, berättar Mihai Aldén.

– En av deras artister kontaktade mig informellt om hur våra verktyg kunde användas för att bryta is i filmen Frost.

Oscars-statyettFilmteamets artister/illustratörer bygger först upp scener av figurer och bilder. I OpenVDB skapas sedan trovärdiga rörelser för vatten, moln, eld, rök, sprängningar och liknande.

– OpenVDB kan lagra och bearbeta jättestora volymer data och vi har en stor samling verktyg för olika slags effekter. Ramverket gör det möjligt att arbeta med väldigt högupplösta 3D-volymer som behövs för dagens effekt-intensiva filmer.

En animerad långfilm tar ungefär fem år att producera, varav två går till effekter.

– Det är viktigt att verktygen är snabba då artisterna behöver skapa många olika versioner av varje effekt för att hitta rätt stil.

Campus Norrköpings miljö domineras av verklighetens Motala ström.

Hur lång tid skulle krävas för att animera vattenfallet?

– Vi kan simulera det på några timmar, men i animerad film så jobbar en artist i flera månader på en effekt. De genererar många olika versioner av samma effekt för att hitta rätt stil som passar filmen.

Hur känns det att komma tillbaka till LiU?

– Det är trevligt att träffa dagens studenter och andra alumner och se hur mycket utbildningen för mediateknik har vuxit sedan jag slutade.

I Kåkenhus är det andäktigt tyst under föreläsningen, med skarpa avbrott när Mihai Aldén visar effekter: katastrofer, översvämningar och hemska odjur som dyker upp.

Medieteknikutbildningen i Norrköping har väldigt gott rykte i filmeffekts-industrin, konstaterar Mihai Aldén.

– Medieteknik-alumner jobbar idag på alla de stora effekthusen världen över, till exempel i London, Vancouver, Los Angeles och i Wellington på Nya Zeeland där Sagan om ringen producerats.

Mihai Aldén valde sin egen väg under studierna.

Mihai Aldén– Jag blev mer och mer intresserad av simulering och visualisering under de sista åren på programmet. Det blev en hobby som tog mycket tid och jag och försummade nog en del andra kurser och mycket socialt …

– Mitt tips är att välja kurser som är lagda som projekt, inte vanliga där man följer en utlagd plan. Genom att arbeta självständigt och leta svaren på ett större problem lär man sig mer.

Mihai Aldén sökte examensjobbet via Ken Museth, tidigare LiU-professor, som börjat på Dreamworks.

– Egentligen missade jag att göra det mesta av uppdraget och fokuserade på en enda sak, tekniken som nu är en del av OpenVDB, säger Mihai Aldén och ler lite snett.

Utdelningen av en teknisk Oscar, eller Technical Achievement Award, från Academy of Motion Picture Arts and Sciences föregås av att företag skickar in förslag som utreds grundligt av experter på filmeffekter.

– Vi blev intervjuade under hösten och hörde sedan inget mer. Hade nästan glömt bort det hela när jag i början på januari hittade ett kuvert med Oscar-loggan på posten. Det kändes overkligt och tog någon dag innan jag fattat att det var sant och vågade berätta för någon.

Mihai Aldén uppskattar självklart sin utmärkelse väldigt mycket men …

– Största belöningen är att ramverket har fått så stor spridning och att många företag finner det användbart. Det är superroligt att andra använder våra verktyg.

Text och foto på Mahai Aldén: Thor Balkhed

Artikeln är publicerad i LiU magasin nr 2 2015.

Fotnot: Mihai Aldén tilldelades 2015 en teknisk Oscar för Open VDB ihop med f d LiU-professorn Ken Museth och Peter Cucka. Samtidigt fick Magnus Wrenninge, också före detta medieteknik-student på LiU motsvarande pris för Field 3D, ett bibliotek för datagrafik till animerade filmer.

2015-11-09

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

77 nya doktorer på akademiska högtiden

På lördag, den 25 maj, är det dags för årets stora akademiska högtid på Linköpings universitet. 18 nya professorer, 77 doktorer och sju hedersdoktorer äras vid en ceremoni med åtföljande bankett i Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping.

Förtjänstmedalj till framgångsrik projektledare

Anders Berg, projektchef på Akademiska Hus, får universitetets förtjänstmedalj i samband med promotions- och installationshögtiden den 25 maj. Anders Berg har spelat en avgörande roll för byggandet av Studenthuset på Campus Valla, som invigs efter sommaren.

Stora mervärden när industrin sparar energi

Energieffektiviseringar i industrin ger ofta upphov till stora positiva bieffekter. Ibland är dessa väl så viktiga som energibesparingen i sig. Trots detta vägs dessa mervärden sällan in i besluten om att sänka energianvändningen.

Deras podcast vann kontrakt

Tre poddar tävlade om ett kontrakt på tio avsnitt i ett samarbete mellan Linköpings universitet och poddplattformen Radioplay. Nu är vinnaren korad.

Internationella studentutbyten ger värdefulla perspektiv

Kunskap om hiv och fascination över att lärarna lyssnar på studenterna. Svenska och kenyanska vårdstudenter lär för livet när de under några månader byter land med varandra.

Forskning hjälper aluminiumindustrin att spara energi

Support från ledning och ägare och att företaget har en långsiktig strategi för energieffektivisering står högt upp på önskelistan när aluminiumindustrin arbetar för att minska sin energianvändning. LiU-forskare har undersökt hinder och drivkrafter.

LiU-alumner på lista över supertalanger

LiU-alumnerna Kin-Bond Wu och Erik Gutwasser hamnar högt när Veckans Affärer presenterar sin årliga lista över 101 supertalanger.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-23