Göm menyn

Långa rader av diplom

Hommage till Tage Danielsson

Årets akademiska högtid kläs i ett nytt, fräscht tonspråk. Två av Sveriges hetaste unga kompositörer bidrar med specialskriven promotionsmusik och en hyllning till Tage Danielsson som ett uruppförande vid festkonserten.

 

Christina Hörnell, porträtt– Ett 40-årsjubilerande universitet som har förnyelse som riktmärke måste självklart fira med nyskriven musik, säger Christina Hörnell, director musices vid LiU.

Och att förnya musiken blev en av de första arbetsuppgifterna hon tog sig an när hon tillträdde i oktober förra året. Vad utmärker just Linköpings universitet, hur gestaltar man en akademisk högtid på just LiU musikaliskt, vad kan förstärka festkänslan ett jubileumsår som 2015?

Musiken, konstaterar Christina Hörnell, ska ju på sitt sätt spegla och förstärka LiU:s karaktär. Hon läste på om LiU, grävde i gamla jubileumsverk av diverse slag – och tänkte nytt:

– Ett universitet har rent historiskt en viktig roll som kulturbärare och kulturgenererare. Linköpings universitet är ett ungt universitet och det tycker jag ska avspeglas i musiken. Samtidigt ville jag förstås ha med en lokal anknytning.

Det landade i två uppdrag av skilda slag. Dels ett uruppförande till den akademiska festkonserten, dels promotionsmusik med sina fanfarer.

Svartvitt foto av Tage Danielsson i radiostudioFör festkonserten blev valet att hylla Tage Danielsson givet, han var uppvuxen i Linköping och hedrad som hedersdoktor vid LiU 1980.

– Tages tankar och skriverier är tidlösa och framstår som moderna än idag, trots att det i år är 30 år sedan han lämnade oss, säger Christina Hörnell.

Och en modern promotionsmusik, med in- och utgångsmusik, fanfarer och musikaliska teman som kan anpassas till det som utspelas på podiet - hur skulle den utformas?

– Så långt från traditionell marschmusik som möjligt. Inget som mutar in hur processionen ska gå, säger Christina Hörnell och skrattar.

– Istället något som knyter an till dagens filmiska tonspråk, mer böljande och böjligt. Det är ingen helt enkel beställning; det går aldrig att förutsäga hur lång tid förflyttningar och ceremonierna på scenen tar och det måste gå att anpassa musiken för stunden, förkorta eller förlänga den.

Så satt Christina Hörnell till slut där i tjänsterummet i Key-huset med en lång lista på möjliga tonsättare, lyssnade, vred och vände på sina argument för och emot och specificerade beställningarna i detalj utan att för den skull begränsa den konstnärliga integriteten.

Uppdragen gick till Andrea Tarrodi och Daniel Nelson, två av de hetaste namnen i svensk musikvärld.

– Andrea Tarrodi är lite för ung för att själv ha upplevt Tage Danielsson, men hon är uppvuxen med hans böcker och filmer. Hon fick fria händer att gestalta honom som kulturpersonlighet. Det var spännande att höra hur en ung kvinna skulle tolka Danielsson, det finns så mycket musik förknippad med honom genom filmer och revyer, säger Christina Hörnell som hade förväntningar på en lekfull och till formen ganska enkel musik.

Andrea Tarrodi kisar mot solenDet blev verket ”En droppe i Livets älv – hommage à Tage Danielsson” för kör och orkester och utgångspunkten är just Danielssons dikt En droppande droppe i Livets älv.
Verket börjar med tonerna i namnet Tage och fragment ur musiken i Tage Danielssons filmer och revyer får vara med.

– Det hela glider över i en vals där jag utgått från Tages text En droppe droppad i Livets älv där jag försökt fånga Tages humor men också det nostalgiskt känslosamma, beskriver Andrea Tarrodi (bilden th) själv sin Tage-hyllning som avslutas med en fanfar och ett typiskt danielssonskt ”Ajö!”.

Uruppförandet får inleda den akademiska festkonserten, som hittills alltid getts dagen innan promotionen. Men i år blir det ändring och den får istället avsluta högtidligheterna.

– Det blir en tidig eftermiddagskonsert klockan två på söndagen. Det tror jag passar jättebra, då har alla hunnit med en sovmorgon efter festen och kanske en riktig långfrukost!

Festmusik, scenbildFestkonsertens program i övrigt, med Francis Poulenc’s körverk Gloria från 1961 och Tjajkovskijs Violinkonsert i D-dur, skriven 1878, är vald med omsorg.
– Det riktig festmusik som jublar, dessutom behövde LiU:s orkester och två stora körensembler få något utvecklande att bita i. De är oerhört kompetenta – och därför är det spännande att utmana dem med musik där de ibland också får ta till intelligensreserven, säger Christina Hörnell.

Vilket särskilt då gäller Polenc’s stora körverk. Det gav sångarna lite hicka först, medger hon:
– Den är fräsch och egensinnig. Polenc var i princip självlärd och utvecklade tidigt ett eget tonspråk och ett unikt förhållande till texten.

Till att börja verkar det som han helt felbetonar orden i förhållande till noterna – men när man väl kommit överens med musiken går den rakt in.
Fastnar i huvudet.

– Då upptäcker man att man inte ens vill bli av med den …

Christian Ellegard, Elin Rombo, porträttOch inte blir det sämre av att festkonserten sopransolist heter Elin Rombo (th i bild). Uppvuxen i Katrineholm, gick musikgymnasium i Norrköping och debuterade på Stockholmsoperan redan understudietiden på Operahögskolan. Idag med en tilltagande internationell karriär.

En bredare svensk publik har kunnat uppmärksamma henne som hovsångerska vid tv-utsändningar från prinsessan Estelles dop eller nobelfestligheter.

– Elin Rombo har har en makalös scennärvaro, hon inte bara gestaltar en känsla, hon är den, säger Christina Hörnell som själv kommer att dirigera kör och orkester i Tarrodi och Polenc.

Ännu en dirigent kommer att ställa sig på podiet, den akademiska orkesterns ledare Merete Ellegaard, biträdande director musices på LiU. Då gäller det Tjajkovskijs violinkonsert och det blir första gången som Merete Ellegaard göra en konsert tillsammans med sin bror, violinisten Christian Ellegård (tv på bilden ovan).

Daniel Nelson mot en graffitibakgrundOch en ny promotionsmusik av Daniel Nelson, vad finns att berätta om den?
Historiskt sett fyllde den tidiga klassiska musiken nästan alltid någon form av funktion, som processionsmusik, först långt senare sågs den som en autonom konstform i egen rätt.

– Idag är det ovanligt att få uppdraget att skriva ceremoniell musik. Utmaningen har varit att sammanföra dåtid med nutid till en slags möjlig framtid, skriver Daniel Nelson om sitt arbete (bilden th).

Men hur blev det då?
– Nästan så håren reser sig. Jag har en tidig ljudfil i datorn någonstans, vänta, säger Christina Hörnell och letar febrilt bland de inkommande mejlen i sin dator.

Den har förstås försvunnit.
Återstår bara att gå på promotionen och lyssna.

 

Bilder: Gunilla Pravitz (Christina Hörnell), Louisa Sandell (Andrea Tarrodi), Emma Nelson (Daniel Nelson). Promotionsbilder Magnus Johansson. Fotograf okänd (Tage Danielsson)

Text: Gunilla Pravitz

2015-04-28


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26