Göm menyn

Han är nummer ett inom sociala medier

Niklas Myhr är känd som ”The Social Media Professor” och när han kom högst i Googles träfflista började BBC och andra världsmedier ringa. Den USA-baserade LiU-alumnen lär sina studenter lyckas på nätet genom att bjuda på sig själva och våga tramsa.

Niklas Myhr
– Du bygger relationer i sociala medier genom att visa att du är människa. De som lyckas är de som blir personliga och öppnar upp sig. Folk får för mycket tråkinformation!

Han pratar snabbt och välformulerat och trots tjugo år på andra sidan Atlanten finns norrländskan fortfarande där. Pitebon Niklas Myhr funderade på Chalmers men lockades till Linköpings universitet av den nytänkande I-linjen, industriell ekonomi. Som hand i handske när han tvekade: ska jag bli civilingenjör eller civilekonom? 1984 landade han i Linköping.

– En fantastisk studentstad! Vi var många nya som släpptes ner på slätten samtidigt och behövde hitta nya nätverk.  

Niklas hade bestämt sig för att detta skulle bli de bästa åren i hans liv och att det inte enbart skulle handla om studier. Han engagerade sig som ”Storkåta” i Norrlands nation och var med och ordnade en studieresa till Tyskland efter kursen i kvalitetsteknik. Mitt i utbildningen tog han ett sabbatsår och backpackade jorden runt.

Sedan började han jobba och upptäckte ”att jag inte kunde allt om business efter I”. För utbildningsföretaget IFL:s räkning åkte han runt i världen, intervjuade chefer och skrev praktikfall till deras chefsutbildning. Han fann att många ledare brottades med frågor om kommunikation och marknadsföring. Det gjorde honom nyfiken och hans mentor uppmanade honom att doktorera. Han valde University of Virginia, grundat av Thomas Jefferson, vars Darden Business School är mycket framstående inom chefsutbildning.

Niklas MyhrEfter sin doktorsexamen i industriell marknadsföring började Niklas Myhr undervisa. Först vid Tulane University i New Orleans, sedan vid American University i Washington DC och nu vid Chapman University i Kalifornien, där han varit i nio år. Han berättar att det är ”ett ambitiöst men ändå så pass litet universitet att man kan hitta på tokiga saker”, såsom reskursen Business in Scandinavia som han till sommaren ordnar för sjätte gången.

– Första gången jag kallade en kurs för Social media marketing var 2010. Jag insåg att det var många som såg sociala medier som kanaler för produktinformation i stället för att erbjuda värde, ta hand om de kunder man har och dela innehåll som är intressant för dem.

Det var studenterna som började kalla honom ”The Social Media Professor”.

– Jag insåg naturligtvis att det fanns fler som jag men lekte med tanken: kan jag få Google att ranka mig som etta i världen vid sökningar efter ”social media professor”?  

Ett målmedvetet arbete för att synas gav resultat och sedan han hamnade i topp har han framträtt som expert hos BBC, the Washington Post, ABC, CBS, NBC och Fox News, för att nämna några.

Ett starkt engagemang för marknadsföring och sociala medier driver honom att hela tiden lära nytt och föra ut kunskapen till andra. Han föreläser, skriver böcker och leder workshops och trivs när han får överbrygga klyftor och kombinera discipliner.

– Man måste jobba med något man är passionerad för, annars konkurreras man ut. Om ditt jobb kan beskrivas i en manual är det det som kommer att robotiseras först.

Framtiden då? Familjen har dubbelt medborgarskap, men barnen är födda och uppvuxna i USA och Niklas Myhr gissar att de blir kvar. Kontakten med Sverige vill han dock värna om.

– Det är ju lätt att hålla kontakt, tack och lov. Inte som på Mobergs tid.

Det illustreras av ett diskret ljud från mobilen. Hans fru undrar om han kan vara med och sjunga för sonen, som fyller fjorton år i dag. Niklas ringer upp och stämmer in i familjens ”Ja, må han leva”.

Läs mer om Niklas Myhr på thesocialmediaprofessor.com

Text: Maria Karlberg

Foto: Göran Billeson

Ur LiU magasin nr 1 2016

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Digitala tvillingar hjälpmedel för skräddarsydd medicinering

Avancerade datormodeller av sjukdomar kan användas för att förbättra diagnos och behandling. Målet är att utveckla modellerna till ”digitala tvillingar” av enskilda patienter för att kunna prova ut den bästa medicinen för just den patienten.

Autonoma fordon lär sig runda hinder

Kristoffer Bergman, doktorand vid avdelningen Reglerteknik, har i sin licentiatavhandling tagit fram metoder som får autonoma farkoster att hitta den snabbaste eller mest energisnåla vägen från start till mål, även om det finns hinder på vägen.

Andreas Nobel hyllar hållbart trä

Trä är det ultimata materialet för tillverkning av möbler, hävdar Andreas Nobel, nytillträdd professor i möbeldesign vid Malmstens Linköpings universitet. Kärleken till trä får honom att rysa när formgivning och träslag i en möbel inte talar samma språk.

Tjejer med självskadebeteende påverkas starkare av sociala medier

Unga tjejer med självskadebeteende upplever i en simulering av sociala medier att de får mer negativ feedback än de faktiskt får. De tar också ogilla-markeringar hårdare. Det visar Irene Perini, forskare vid CSAN, i en nyligen publicerad artikel.

Hör vi dåligt är risken större att drabbas av demens

Demenssjukdomar breder ut sig och är ett hot mot folkhälsan. Forskning har visat att det finns en länk mellan sjukdomen och hörselproblem. Vad kan man göra för att förhindra eller bromsa demens? Det var ett av de ämnen som diskuterades under en internationell forskningskonferens i Linköping.

Smärtsignalering hos människa snabbare än man trott

Smärta kan signaleras lika snabbt som beröring, enligt en ny studie av forskare vid bland annat LiU. Upptäckten att människan har ett snabbt smärtsignaleringssystem utmanar den rådande bilden av smärta. Studien publiceras i tidskriften Science Advances.

Biogas ökar pappers- och massabrukens kapacitet

Avloppsströmmarna från sulfatmassabruken har hittills ansetts för svåra att röta till biogas, detta trots att de innehåller stora mängder organiska ämnen. Eva-Maria Ekstrand, Tema Miljöförändring, har i sin doktorsavhandling hittat en lösning.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-08-16