Göm menyn
Sjuksköterskestudenter från Norrköping.
Studenter utanför Domkyrkan i Linköping.
Studenter på rad.
Fadder och cyklist står och pratar.
Nollor med uppblåsbara leksaker runt halsen.
Fysioterapeutnollor utanför Domkyrkan i Linköping.
Fadderiernas scenshow
Fadderiernas scenshow
Mottagning i Campushallen
Fadderi
Mottagningen hölls i Campushallen
LiTHe Blås underhöll
LiTHe Blås underhöll
Fadderi
Alla nollor gick runt och hälsade på fadderierna
Fadderi

Årets nolle-p har börjat

Nu börjar sommarödsliga campus att återigen fyllas av studenter. Den här veckan är det dags för nya studenter på Hälsouniversitets program att nollas in.

Studenterna på Filosofiska fakulteten och Utbildningsvetenskap har redan börjat. I förra veckan var det dags för Tekniska högskolans traditionsenliga nolle-p. Hundratals nya studenter och faddrar marscherade högtidligt mot Campushallen. Där mottogs de av bland annat faddeerierna som bjöd på storslagen scenshow.

Den här måndagsförmiddagen är det fullt av folk överallt utanför Nationernas Hus i Linköping. De har tagit över bänkar, gräsmattor och trottoarer. Snart är det dags för upprop för alla nya studenter på Hälsouniversitetets program.

Emilia Broström och Evelina ÅkessonEvelina Åkesson och Emilia Broström sitter på en bänk utanför NH och väntar på att allvaret ska dra igång. De ska börja på sjuksköterskeprogrammet i Norrköping, men nolle-p började för deras del redan förra veckan.

– Vi har tillverkat egna hattar, lärt känna klassen, gjort samarbetsövningar och haft fulsittning. Nu i veckan ska vi bland annat gå på ölfestivalen München Hoben och gå på finsittning.

Rebecca BodirozaEn bit därifrån nedanför Domkyrkan står ett gäng faddrar, till exempel Rebecca Bodiroza (bilden till vänster) som är huvudfadder. Hon tar hand om de nya studenterna i Linköping, där nolle-p drar igång i dag.

– Vi kommer att ha sittningar, visa studenterna runt och vi kommer att ha en nolleolympiad där alla HU:s program träffas och tävlar i olika grenar, bland annat tampongrace.

Två veckor av nolle-aktiviteter väntar nu alla studenter, parallellt med föreläsningar och lektioner.

 

Bilden tv: Fysioterapeutnollor. Bilden th: Studenterna köar för att komma in till uppropet i Nationernas Hus.
Bilden tv: Studenter utanför Domkyrkan. Bilden th: Fadder håller upp skylt där det står SSK LKPG.
Studenter på väg till mottagningen
Nollor
Fadderi och nya studenter
Nollorna hälsade traditionsenligt på alla fadderier

Text: Elisabet Wahrby & Anna Nilsen
Foto: Charlotte Perhammar & Anna Nilsen

2014-08-19
(Uppdaterad 2014-08-26)

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utvidgad kritik för oredlighet i forskning

Två tidigare LiU-forskare har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Styrelsen för tekniska fakulteten riktar skarp kritik mot de båda forskarna för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata och begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat LiU.

Fika med Figur

I trappan i Studenthusets cafédel finns ett tiotal små snillrikt konstruerade cafébord. Det är bordet Figur och upphovsmannen är Björn Sundelin som skapade bordet som en del i sin utbildning på Malmstens LiU.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Maskininlärning ska öka kunskapen om den sociala ojämlikheten

Forskare vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, får 13 miljoner kronor för att med maskininlärning fördjupa kunskapen om ojämlikheten i samhället. ”De svenska befolkningsregistren är en guldgruva”, säger projektledaren Maria Brandén.

Ett halvsekel sedan första civilingenjörerna kom

Det har gått 50 år sedan de första civilingenjörsstudenterna började sin utbildning på det som då var Linköpings tekniska högskola. Då kunde de välja mellan tre program, varav två var helt nya för svenska lärosäten. Idag har de vuxit till totalt 34.

LiU-student vinner pris för uppsats inom grafisk design

Elin Strandberg tilldelas ett pris för examensuppsatsen ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet”.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-20