Göm menyn

Studenttjejernas egen hälsotidning

Redaktionen NOG: Rebecca, Liza, Elin, Cecilia, Lydia.

Hälsa känns. Det menar KSM-studenterna som reagerar på etablerade tidningars ytliga ideal och nu därför gjort en egen hälsotidning.

Plan 6 i Kåkenhus. Vad händer där egentligen? En sen kväll sitter studenterna Rebecca Havedahl, Liza Henriksson, Elin Nordin, Cecilia Öhlin och Lydia Meneses i datorsalen och färdigställer sin allra första helt egenskapade hälsotidning.
Omslagsbild på första numretNOG är en reaktion mot redan etablerade magasin som med hälsa verkar mena att den kvinnliga läsaren alltid måste bli smalare och förbättra sig på olika sätt.

– Hälsa syns inte, hälsa känns, menar istället andraårsstudenterna på kandidatprogrammet Kultur, samhälle, mediegestaltning i Norrköping.

Hur fick ni idén?
– Vi ville göra något som vi brinner för och utgå ifrån vad vi själva upplevt, säger Cecilia Öhlin.

Rebecca Havedahl fortsätter:
– Jag blev väldigt upprörd när jag såg Katrin Zytomierska i Malou Efter tio och utifrån det började vi prata om ”fatshaming”, att det bara finns en kroppstyp som förknippas med hälsa: den smala kroppstypen. Ytliga ideal säger egentligen ingenting om hur man faktiskt mår.
 

Vad betyder projekt som detta för ert framtida arbetsliv?
– Det blir något att lägga i portfolion, något som visar att ”jag kan detta”.

Parallellt med tidningsskapandet har tjejerna skrivit uppsatser med diskursanalys av gestaltning i både tidningar och spelfilmer.

– Uppsatsernas ömma punkter har gett oss mycket att gå vidare med, säger Cecilia Öhlin som till exempel skrivit en artikel i NOG om att välja kläder efter humör istället för kroppstyp.
– Är du ledsen tycker vi att du ska ta något gosigt på dig.
 

Första uppslaget i tidningenLiza Henriksson och Elin Nordin berättar också hur de i sin tidning fått begreppet ”beach ready” att handla om annat än den perfekta strandkroppen.

– Vi tipsar om att ta med en vattenflaska, något gott att äta och använda solskydd. Det handlar om att ta hand om sig själv så att man inte blir uttorkad.

Tjejerna är noga med att poängtera att det inte är dåligt att vara smal eller vältränad om man mår bra av det.

– För oss handlar det helt enkelt om att alla olika kroppstyper ska få representeras i media. Hade vi haft mer tid hade vi även tänkt mer på representationen av olika etniciteter och funktionsvariationer. En hälsotidning för män hade också varit intressant, men ett helt annat projekt.

Vad har ni lärt er av det här projektet?
– Att göra en opinionsbildande produkt av ett ämne som vi är intresserade av.

Just opinionsbildning är något som Lydia Meneses och Cecilia Öhlin gärna fortsätter att arbeta med, medan övriga kanske främst är intresserade av visuell kommunikation på olika vis. I projektet har de hur som helst fått prova på att göra lite av varje. De från början bestämda rollerna med olika ansvarsområden luckrades upp med tiden.

Kommer NOG att leva vidare efter det första numret?
– Det beror lite på hur folk reagerar. Med vårt Facebook-event ”~ 7 dagar av pepp ~” inför tidningssläppet har vi bara fått positiv respons på de olika hälsouppdragen. Vi drömmer om att vara med på studentkåren StuFF:s livsstilsvecka om den blir av i maj.

 

Peppveckan på Facebook
Tidningen NOG

Text: Melinda Reyes Hiltunen, studentreporter
Foto: Rebecca Havedahl, studentfotograf

2016-01-15


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Artificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade gener

Ett artificiellt neuralt nätverk kan hitta mönster i stora mängder genuttrycksdata och upptäcka grupper av sjukdomsrelaterade gener. Detta enligt en ny studie ledd av LiU-forskare. Forskarna hoppas att deras tillvägagångssätt på sikt ska kunna tillämpas inom precisionsmedicin och individanpassad behandling.

Stordonation till historieforskningen vid LiU

En privat Tranåsstiftelse kommer för all framtid att bidra till finansiering av historieforskningen vid LiU. Med ett första anslag finansieras en ny doktorandtjänst vid Institutionen för kultur och samhälle.

Nationellt nätverk stärker slöjdforskningen

Sveriges slöjdforskare samlades på Linköpings universitet för att etablera ett nationellt nätverk, SLÖJDforsk. Syftet är att stärka slöjdforskningens position inom akademin och ge slöjdämnet en röst i skolpolitiken.

LiU-forskarens protokoll skyddar kryssningsfartyg mot cyberattacker

Andrei Gurtov, professor vid Linköpings universitet, har varit med och skapat ett protokoll som skyddar stora skepp. Nu ska han i ett nytt projekt ta sig an cybersäkerhet för flygplan.

De ska utveckla framtidens e-hälsa

Halva klassen läser teknik, halva medicinsk vetenskap. Tillsammans utgör de första kullen studenter som valt att påbörja LiU:s nystartade satsning inom e-hälsa.

LARM arbetsmarknadsdagar viktiga för företagen

Niotusen teknologstudenter och drygt 150 företag möttes vid årets upplaga av LARM, Linköpings teknologers arbetsmarknadsmässa, den 39:de i raden.

Rekordstor donation till barnmedicinsk forskning vid Linköpings universitet

En privat donation om 100 miljoner kronor ska stärka forskning inom barnmedicin vid Linköpings universitet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-14