Göm menyn

Nästa steg för Trappan

Exteriör, CeCecilia Sandhu intervjuas på trätrallen framför huset

Kårhuset Trappans framtid har varit ett hett samtalsämne den senaste tiden och rykten om konkurs florerar.  Men studenterna behöver inte oroa sig för att bli av med sitt kårhus, säger Kårservices fastighetsansvarig Annika Samuelsson.

Kårhuset Trappan vid Campus Norrköping bildades 2006 och har varit en mötesplats för studenter ända sedan dess. Extra viktigt har det varit nya studenter, eftersom många av mottagningens aktiviteter äger rum där. Trappan ägs av Kårservice, som är studentkårernas egna serviceorganisation. Eftersom det bara finns ett kårhus i Norrköping är antalet alternativa lokaler för sittningar, kravaller och torsdagspubar få. Det gör naturligtvis kårhuset extra känsligt för förändringar.

Cecilia Sandhu i dörren till TrappanRedan 2013 kom insikten att en flytt är nödvändig eftersom lokalerna ända sedan kårhusets begynnelse varit ordentligt tilltagna. Vad många kanske inte vet är att byggnaden till största del består av konferens- och kontorsrum; nattklubbslokalen är bara en liten del.

Fastighetsansvarig vid Kårservice Annika Samuelsson förtydligar dock att inget kommer att hända med Trappan under läsåret 16/17 och att studenter inte behöver oroa sig för att bli av med sitt enda kårhus.

Det som händer i detta nu är att man letar efter nya lokaler som passar verksamheten bättre; att kårhuset ska försvinna helt är alltså inte sant. Annika Samuelsson tillägger att det finns en rad olika faktorer som gör att dagens kårhus inte är helt optimalt. Avståndet till campus och frånvaron av daglig aktivitet är några av dem.

Önskan är att skapa ett kårhus där studenter inte bara dansar på lördagskvällar eller dricker öl på torsdagsspubar, utan faktiskt pluggar på dagtid. På frågan varför man valde att ha ett kårhus i den nuvarande lokalen om den inte motsvarar verksamhetens behov svarar Annika Samuelsson såhär:

– Jag vet att när kårhusprojektet startades trodde man att det skulle bli fler studenter i Norrköping. Men den bakgrunden ansåg man att lokalen var bra och hade utrymme för ett växande studentunderlag. Utbredningen av campusområdet skulle också vara en annan, trodde man.

Någon som vet hur viktigt kårhuset är för både nuvarande studenter och under mottagningen, eller nolle-p som det också kallas, är sektionsaktiva Cecilia Sandhu (bilden th). Hon är aktivitetsansvarig i phadderiet Legionen och planerade årets mottagning för nya studenter vid LinTek.

Cecilia i samtal med Paulina– Kårhuset Trappan är jätteviktigt för nolle-p eftersom alla sittningar och fester är där. Skulle det flytta längre bort från campus eller ligga krångligare till skulle logistiken kring nolle-p bli jobbig. Det är svårt för nollan att hitta i Norrköping i början, så att kårhuset ligger så pass centralt underlättar.

Hon förklarar att Trappan är av väldigt stor betydelse för studenter under hela läsåret eftersom det är där olika sektioner möts och umgås. Skulle det inte finnas något kårhus skulle interaktion mellan studenter från olika program vara betydligt sämre.

Att Norrköpingsstudenterna ska gå kårhuslösa är alltså inget som kommer att ske. Så fort ett beslut om kårhusets framtida lokal har tagits, kommer studenterna vid LiU informeras.
Efter att ha avslutat intervjun med Annika drar jag faktiskt en liten suck av lättnad. En studentstad utan ett kårhus vore ju lite som en svensk vår utan minusgrader.

Text: Paulina de Klerk, studentreporter
Foto: Melinda Danielsson, studentfotograf

2016-03-30

 

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Kandidat till rektor för Linköpings universitet presenteras för samråd

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp har beslutat att för samråd om ny rektor föra fram professor Jan-Ingvar Jönsson, Linköpings universitet.

Ämneslärarprogrammen vid LiU bland de bästa i landet

Vid Universitetskanslersämbetets granskning av landets ämneslärarutbildningar får Linköpings universitet fortsatt toppbetyg. Statistiken visar att LiU är det enda lärosätet som fått godkänt för sin ämneslärarutbildning i matematik, åk 7-9.

Fem framtida forskningsledare vid LiU

Stiftelsen för Strategisk Forskning har utsett 20 unga forskare till Framtidens forskningsledare. Fem av dem finns vid Linköpings universitet. Alla får de 12 miljoner kronor under fem år samt möjlighet att delta i ett ledarskapsprogram.

Föräldrars användning av digitala media leder till långsammare språkutveckling

Språket hos barn vars föräldrar ofta använder digitala media utvecklas långsammare visar ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet.

Gymnasister i närkontakt med forskare på LiU

Hur tillverkar man nanopartiklar för att rena vatten? Går det verkligen att styra växters fotosyntes? Ett avancerat kemilabb – vad gör man där? Kanske man skulle bli ingenjör i nanoteknik...

Flera olika faktorer påverkar företags revisionskostnader

Kostnaderna för revision varierar stort mellan olika företag, både beroende på ägarform och bolagets resultat. Vid framtagandet av årsredovisningar kan enskilda personer sätta stor prägel på arbetet med årsredovisningen och dess innehåll. Det visar ny forskning vid LiU.

Artificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade gener

Ett artificiellt neuralt nätverk kan hitta mönster i stora mängder genuttrycksdata och upptäcka grupper av sjukdomsrelaterade gener. Detta enligt en ny studie ledd av LiU-forskare. Forskarna hoppas att deras tillvägagångssätt på sikt ska kunna tillämpas inom precisionsmedicin och individanpassad behandling.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-21