Göm menyn

Myter och sanningar om droger på Pop-veckan

Åt vikingarna flugsvamp? Är rött vin välgörande? Karin Persson, docent i farmakologi, tog upp myter och sanningar om droger på Populärvetenskapliga veckans sista dag.

Fakta utan allt för stränga pekpinnar, så kan man sammanfatta föreläsningarna som var två till antalet, och följde tätt inpå varandra, i olika delar av C-huset. Båda med samma ämne och med mycket publik. Något som var uppskattat både av åhörare och föreläsare.

Karin Pettersson föreläser- Jag tycker det är jätteroligt att vara här, och att det är så många som kommer och lyssnar. Dels blir det inte lika strikt som när jag vanligtvis har föreläsningar, och så är man mer fri att välja vad man vill prata om och hur man väljer att prata om det. Man är inte lika styrd, och det blir mer avslappnat när de som lyssnar kan lyssna helhjärtat på en utan att behöva sitta och anteckna samtidigt, säger Karin Persson.

På internetforum och annan nymedia är det lätt att hitta olika myter om droger. Det kan ibland vara svårt att sålla bland de olika påståenden man matas med och i förlängningen att veta vad som är myt och vad som är fakta. Under den sista dagen på årets Populärvetenskapliga vecka försökte Karin Persson därför att hjälpa sin publik på traven genom att sätta några av de vanligaste myterna kring droger under luppen.

- Den info som finns på nätet är oftast inte så bra. Dels så finns det många opålitliga sidor som kan redigeras av vem som helst som Wikipedia, men det finns även annan opålitlig info som kommer dels ifrån människor som själva missbrukar eller säljer droger.

Mingel efter föreläsningKaffe är föga förvånande den drog som vi i Norden missbrukar mest. Få vet dock att kaffe inte alls är en böna utan ett bär och att kaffe på grund av sin förmåga att vidga luftvägarna, användes som astmamedicin under 1700-talet. Eller att te precis som kaffe också innehåller koffein, även om det bara är drygt hälften. Andra ämnen som innehåller rika mängder koffein, betydligt mer än kaffe, är kolabönan, framförallt känd som smaksättare i Coca-Cola, och guarana som används i många energidrycker.

- Jag vet en mormor som sa att hennes barnbarn ville dricka kaffe på kvällen men att hon gav henne Coca-Cola istället, men att hon sedan ändå inte kunde somna. Nä, det är inte så konstigt, tänkte jag då. Jag vet att många ungdomar drycker energidrycker och Cola varje dag, tillskillnad mot kaffet, innehåller de här dryckerna en massa socker vilket gör att de är mycket lättare att bli beroende, och att dricka större mängder av, säger Karin Persson.

Något annat som få vet vad de får i sig när de röker en cigarett. Trots det är tobak en av de vanligaste och mest använda drogerna, framförallt i form av just rökning. Tio procent tillsatt socker för att lindra den äckliga smaken, men även andra tillsatser såsom lakrits och mentol, inte för smaken skull, utan för att de vidgar luftrören och får röken att hitta ännu längre ned i lungorna och öka beroendet.

- När man bränner tobak bildas flera hundra kemikalier, och där är inte nikotin den stora boven, utan andra kemikalier såsom tjära och nitrosaminer. Förr använde man tobak som bekämpningsmedel och strödde ut på fälten, men även som behandling mot inälvsparasiter, genom att man blåste in rök via ändtarmen, säger Karin Persson.

Även det välgörande glaset rött till maten, som en bra preventiv åtgärd mot hjärt- och kärlsjukdomar, togs upp. En studie utförd vid LiU har visat att det snarare är ämnen i själva druvan, än alkoholen i sig som ger en positiv effekt.

- Det har pratats mycket de senaste åren om att alkohol, speciellt rött vin, skulle minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är man dock inte överens om. Vissa studier visar att det minskar risken. Men jag var med på en studie, utförd här på LiU, där vi undersökte effekterna på ett blodtrycksystem i kroppen som heter renin-angiotensensystemet, genom att testa fem olika viner från Systembolaget. Vi fick precis samma resultat när vi istället provade en druvjuice gjord på samma Cabernet-Sauvignon druvor, säger Karin Persson.

Även myter om heroin, cannabis och kokain togs upp, och även den kanske allra vanligaste myten: att man inte blir beroende av att prova bara en gång.

-Dels så hoppas jag att de som lyssnade tyckte att det verkar spännande det här med forskning, och kanske rentav vill läsa här på LiU, men även att ge dem riktiga fakta så att de tänker sig för mer än en gång innan de provar droger.

Fotnot: Se Karin Perssons populärvetenskapliga föreläsning om kärlekens biologi från förra årets besöksdagar: ”Varför klappar hjärtat så hårt när man blir kär?”

Text och bild: Patrik Andersson, studentreporter

2014-10-27

 

 

 

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Forskning mellan liv och död

I över ett sekel har nedsövning med olika typer av narkos har använts inom sjukvården. Ändå återstår mycket forskning om narkosens effekter. Upp till var femte patient kan få skador som liknar dem vid hjärtinfarkt.

Bloggare, psykisk ohälsa och brukarinflytande gav pris för bästa artikel

2019 års pris för bästa artikel i tidskriften Sociologisk forskning går till Erik Eriksson, forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier (CKS).

Ett steg närmare en stabil lysdiod i perovskit

Forskare vid Linköpings universitet har, tillsammans med kollegor i Storbritannien, Kina och Tjeckien, fått fram en lysdiod i perovskit som både har hög effektivitet och är stabil över tid Resultatet är publicerat i Nature Communications.

Kommunikation inom företaget förbättrar återtillverkningen

Återtillverkning av produkter underlättas om konstruktionen redan från början anpassas för att tillverkas flera gånger. I flera undersökta företag saknas dock samarbete mellan avdelningarna för återtillverkning och
konstruktion. Det visar en ny avhandling vid LiU.

LiU gör plats för fler studenter

I ett allvarligt läge med pågående pandemi och rekordstora varsel är Linköpings universitet redo att ordna flera hundra nya utbildningsplatser. Det handlar till en början om att öka antagningen till befintliga utbildningar men det kan också bli helt nya satsningar i framtiden.

Studenthuset Årets Bygge 2020

Det skulle varit stort kalas och gala. Det blev en webbsändning, på grund av den rådande pandemin. Men vad spelar det för roll när Studenthuset på Campus Valla utsetts till Årets Bygge 2020 av tidningen Byggindustrin.

Nya insikter om upplevda negativa effekter av hormonella preventivmedel

Kvinnor som mådde psykiskt dåligt av hormonella preventivmedel värderade sitt mentala välmående högre än ett välfungerande sexliv. Upplevelserna kan påverka deras val av framtida preventivmedel. Det är ett av fyra teman som LiU-forskare ringat in i en intervjustudie med kvinnor som upplevt negativ påverkan av en del hormonella preventivmedel.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-04-03