Göm menyn

"Oacceptabelt att inte ge missbrukare rätt sjukvård"

Kvinna dricker vin

Trots allt större kunskap om alkohol- och drogmissbruk som en beroendesjukdom så får de som drabbas nästan aldrig modern behandling av sjukvården.

Obegripligt och oändligt sorgligt, tycker Markus Heilig, psykiater och världsledande beroendeforskare (bilden nedan). 
Han har skrivit en bok om kopplingen mellan hjärnan, alkoholen och drogerna. 

– Människor dör, skadas svårt av sitt missbruk och många i deras omgivning drabbas hårt. Att då inte behandla dem utifrån den medicinska kunskap vi har idag är oacceptabelt både ur ett mänskligt, ekonomiskt och medicinskt perspektiv.

Markus HeiligDet finns någon slags samlad förtvivlan hos Markus Heilig när han säger detta. Han har mött oändligt många patienter med missbruksproblematik och hans forskning kretsar kring alkohol- och drogberoende. I sommar har han flyttat från USA till Linköping där han nu ska leda uppbyggandet av ett centrum för neuroforskning för att ytterligare fördjupa världens kunskaper kring beroendesjukdomar.

whiskyTrots att stora landvinningar gjorts inom det medicinska området så är det bara en försvinnande liten minoritet av alla alkohol-och drogberoende som får ta del av läkemedel och annan medicinsk behandling, menar han.

– Sjukvården tar hand om det akuta tillståndet men sedan skickas patienterna tillbaka till socialtjänsten och till en behandling som sällan ger några bestående resultat.

cannabisMarkus Heilig är inte ute efter att klanka ner på socialtjänstens insatser, samarbetet mellan sjukvård och socialtjänst kan fungera bra, det vet han. Däremot ställer han frågan varför politiker och tjänstemän inte tar till sig den vetenskapligt baserade kunskap som finns inom beroendeforskningen och låter fler utsatta människor få en behandling som verkligen kan hjälpa mot deras missbruk.

– Det finns åtminstone tre, fyra läkemedel mot framför allt alkoholberoende, men även några på opiatområdet. En kombination av läkemedel och vetenskapligt beprövade psykologiska behandlingar under några år gör att oddsen för att bryta beroendet blir mycket större.

Han jämför med depressionssjukdomarna.
– Det var länge fult att vara deprimerad. Men med de nya läkemedlen mot depression förändrades synen delvis, plötsligt fanns mediciner som många blev hjälpta av och som media lyfte fram. Allt fler klev fram och ville ta del av medicinerna, stigmatiseringen kring de sjukdomarna var inte längre lika stark.

Markus Heilig önskar att något liknande kunde hända kring beroendesjukdomarna. Det är en anledning till att han har skrivit boken ”Alkohol, droger och hjärnan”, riktad till allmänheten.

– Jag hoppas att den ska bidra till att de medicinska kunskaper som finns börjar utnyttjas och att de behandlingar inom socialtjänsten och hos privata vårdgivare som är dyra och meningslösa tas bort.

sprutaSedan 1950-talet har det varit känt att alkohol- och drogberoende är kopplat till hjärnans belöningssystem, många får oerhörda kickar av sitt drickande eller drogande. I boken beskriver Markus Heilig de nya medicinska landvinningarna inom området. Däribland hur risken för återfall är kopplad – inte till hjärnans belöningssystem – utan till dess stress- och orossystem.

– Belöningssystemen spelar roll i inledningsfaserna av beroendesjukdomarna. Men när väl beroendet grundlagts så förlorar de sin betydelse, någon kick uppstår inte längre. När människor haft ett beroende under lång tid så aktiveras istället hjärnans stress- och orossystem oerhört snabbt. Det innebär att mycket små stimuli kan dra igång de systemen, till exempel en irritation på jobbet eller en missad buss. När väl dessa system i hjärnan triggats igång är risken för återfall stor.

En förhoppning i Markus Heiligs forskargrupp är därför att kunna utveckla metoder som kan gripa in i hjärnans stressystem och på så vis minska ner aktiviteten där till en lägre nivå. På så vis skulle risken för stress och obehag, och därmed återfall, minska. Andra nyheter inom beroendeforskningen handlar bland annat om de stora framsteg som görs inom det tvärvetenskapliga samarbetet, däribland hur beslutsfattandet påverkas av sociala faktorer och neuroekonomi – hur hjärnan hanterar riskfyllda beslut.

– Om flera får kännedom om hur kugghjulen i hjärnan fungerar när alkohol och droger tar över så borde det leda till ny och bättre behandling, är Markus Heiligs förhoppning.

Det finns flera skäl till att han skrivit en bok riktad till allmänheten.

Bok Alkohl droger och hjärnan– Att sprida kunskap är så viktigt. Folkbildning är ett av de finaste orden i det svenska språket, tycker jag. Och jag önskar att jag kan bidra till att folk ser med nya ögon på människor med beroendeproblematik, oavsett om de själva har det, deras anhöriga eller folk på gatan. Att människor förstår att det inte handlar om ett karaktärsfel utan om hur ett antal genvarianter anhopats till att göra någon sårbar, att vi kommer bort från en ”vi och dom-illusion”.

Det innebär inte att en person med missbruksproblem är fri från eget ansvar.

– Vi måste alla ta ansvar för vårt eget liv inklusive våra sjukdomar. När patienterna är tillräckligt stabila ska de uppmuntras att göra det.

Markus Heilig pekar i boken också på det motsatsförhållande som finns, inte minst i Sverige, mellan det medicinska och sociala synsättet.

– Det är en helt obegriplig polarisering med så många revir att bevaka. Som om det fanns någon motsättning mellan neurobiologi och empati. 

Eva Bergstedt

Foto på Markus Heilig: Göran Billeson

Övriga foton: Google, Istockphoto

Boken heter Alkohol, droger och hjärnan och kommer ut på Natur&Kultur i oktober.

Läs även:

Världskänd professor i psykiatri till Hälsouniversitetet

Kampen mot drogsuget

Bara samarbete kan mildra drogsuget

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26