Göm menyn

Magkänslan nyckel till framgång

Lita på magkänslan, löd rådet från Peter Agnefjäll, vd och koncernchef för IKEA, och Elnaz Baghlanian, ansvarig för Svenska PEN. De är Årets alumner och höll varsitt uppskattat föredrag när de tog emot utmärkelsen den 3 oktober.

Firandet ägde rum i C-huset på Campus Valla och startade med mingel, bubbel och lunchmackor. Därefter fylldes sal C4 med studenter, anställda och alumner som ville höra vad Årets alumner hade att säga.

Årets alumner avtäckning av plattaEfter att Linköpings Studentspex sjungit varsin hyllningssång till Elnaz och Peter fick rektor Helen Dannetun ordet och påpekade hur betydelsefulla alumnerna är för universitetet.

– Vi jobbar hårt med kvalitetsarbete – ska vi få studenter att komma hit måste våra utbildningar vara riktigt rackarns bra. Våra alumner kan både återkoppla vad som är viktigt i utbildningen och inspirera studenterna, sade Helen Dannetun.

Redan på morgonen hade Årets alumner varit på plats för avtäckningen av en platta med deras namn i alumnernas egen Walk of fame utanför Origo. Publiken i C4 fick se det på film.

Elnaz Baghlanian var den första av Årets alumner som intog podiet. Hon har examen i bland annat litteraturvetenskap från Linköpings universitet och är kansliansvarig för Svenska PEN, en ideell organisation som kämpar för yttrandefrihet. Där är hon även redaktör för Dissidentbloggen och publicerar texter av författare som censureras i sina hemländer.

Litteraturen har alltid varit viktig för henne.

– När jag var fem år lämnade min familj Iran och flydde till Sverige. I det kaoset fann jag tröst och lugn i böcker.

Årets alumn Elnaz Baghlanian talarTrots litteraturintresset tvekade hon att studera litteraturvetenskap. Hon hade en känsla av att hon borde bli något ”riktigt”, kanske advokat, läkare eller ingenjör. Till slut vann ändå magkänslan, berättade hon, och det har hon inte ångrat. Hon talade sig varm för litteraturens och humaniorans betydelse i samhället. Det är ingen slump att det är de skrivande människorna som först blir förföljda i förtryckarregimer.

– Litteratur är allvarliga saker, till och med på liv och död. Det påminns jag om dagligen i mitt arbete för Svenska PEN, sade Elnaz Baghlanian.

Vägen till Svenska PEN gick via en praktikplats på Bonniers och diverse vikariat och projektanställningar i förlagsvärlden. När ordförande Ola Larsmo frågade om hon ville bli Svenska PEN:s första och enda anställda föll alla bitar på plats och hon fick förena sitt litteraturintresse med sitt samhällsengagemang.

Elnaz Baghlanian avslutade med att tacka Linköpings universitet för utmärkelsen och studieåren som gett henne verktygen för det arbete för förföljda författare hon utför i dag.

Peter Agnefjäll leder IKEA:s utveckling i världen som vd och koncernchef för IKEA-gruppen. I botten har han en ekonomie magisterexamen från Linköpings universitet.

Han inledde sitt anförande med en tillbakablick på tiden vid LiU.

Årets alumn Peter Agnefjäll med diplom– Studieåren var en fantastisk tid i livet. Jag valde Linköpings universitet för campuskänslan och när jag är tillbaka här i dag ser jag att det som attraherade mig då har utvecklats och förstärkts ännu mer.

Efter examen bar det av till Älmhult där han påbörjade IKEA:s traineeprogram. Han ville arbeta i ett internationellt företag och med produkter som han kunde identifiera sig med. Genom traineeprogrammet fick han insyn i olika delar av verksamheten och det gav mersmak. Han blev försäljningschef, marknadschef och sedan varuhuschef i Italien, där han och familjen hade tänkt stanna ett tag.

Då ringde Ingvar Kamprad och planerna ändrades.

– Ingvar har en fantastisk övertalningsförmåga. När vi lade på hade jag lovat att bli hans assistent och flytta hem till Sverige om tre veckor, sade Peter Agnefjäll och tillade att han har ”världens bästa familj” som hängde med i svängarna.

Efter att han varit assistent några år blev han Sverigechef och så kom ett nytt telefonsamtal, den här gången från IKEA:s styrelseordförande som undrade om han ville ta över och leda hela koncernen. Det ville han och 2013 tillträdde han som vd och koncernchef.

Ibland får Peter Agnefjäll frågan om han har något råd till studenter. För det första, sade han, ska man vara medveten om att alla är ledare.

– En del leder sig själva och en del leder andra och den kanske största utmaningen är att leda sig själv och ha en idé om vart man är på väg. Om man har det är sannolikheten stor att man får jobba med det man verkligen vill, sade han.

Och det andra rådet? Här var han enig med Elnaz Baghlanian:

– Lyssna på magkänslan och glöm inte att ha roligt och njuta under resans gång.

Peter Agnefjäll tackade universitetet och sade att han är en stolt ambassadör.

– När vi får in ett cv där det står Linköpings universitet tittar jag alltid lite extra, avslutade han.

Text: Maria Karlberg

Foto: Göran Billeson

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Håkan Olausson utsedd till Wallenberg Clinical Scholar

Håkan Olausson har utsetts till Wallenberg Clinical Scholar av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Det innebär att han får 15 miljoner kronor fördelat över fem år till sin forskning om den kliniska betydelsen av ett ultrasnabbt smärtsystem som han och hans medarbetare nyligen upptäckt.

Daniel Carlsson får första lärarpriset

Först ut att ta emot Ingemars Lärarpris är universitetsadjunkten och matematikläraren Daniel Carlsson, Matematiska institutionen, en lärare som brinner för att undervisa och för att ge studenterna verktyg och förmågor som rustar dem för livet.

Deras mjuka elektronik fångar energin

För första gången har en mjuk och töjbar termoelektrisk modul skapats i ett organiskt kompositmaterial. Materialet skördar energi från kroppsvärme, kan tryckas och lämpar sig för exempelvis smarta kläder, kroppsnära elektronik eller elektronisk hud.

Livet efter plötsligt hjärtstopp

Hur mår människor som överlevt ett hjärtstopp? Hur mår de anhöriga? Behandlingen av hjärtstopp har gått framåt, men forskningen om livet därefter har inte hängt med. Johan Israelsson sätter hälsorelaterad livskvalitet i fokus i en ny avhandling.

Kaffe, katter och lökchips

Många hemtentor lär det bli fram till midsommar. Bra, tycker Amanda Brämerson, lärarstudent, det blir mer reflektion och mindre nervositet. Och salstentor finns varken mjuka soffkuddar eller kattmys.

Så kan doktorerna lättare få arbete

Nyblivna doktorer har ofta svårt att få arbete som motsvarar deras kvalifikationer, både inom akademin och näringslivet. För att öka anställningsbarheten måste både doktorerna själva, arbetsgivarna och universiteten vara beredda att agera. Det är några slutsatser i en ny avhandling vid LiU.

Kvantmekaniska fenomen styr i organiska solceller

Forskare vid Linköpings universitet har upptäckt ett kvantmekaniskt fenomen som påverkar bildandet av fria laddningar i de organiska solcellerna. ”Kan vi förstå på djupet vad det är som händer kan vi också öka effektiviteten”, säger Olle Inganäs, professor emeritus.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-03-27