Göm menyn

Lust att lära

Nya insikter ger rena energikickarna

Alla nya insikter om vad som görs och kan göras. De ger Sofie Lärkhammar hoppfulla energikickar i studierna till civilingenjör inom miljöområdet.

– Det här är min drömutbildning, säger Sofie Lärkhammar om civilingenjörsprogrammet energi – miljö - management.
Hon är inne på fjärde terminen på en utbildning som kombinerar klassiska ingenjörsämnen inom teknik och matematik med, som det står i programpresentationen, ”rykande färska kunskaper i miljöteknik och energisystem, om hållbar utveckling och förnybar energi”.

– Den här extrema bilden som så ofta visas i media och som är så allmänt spridd – att lösningar på olika miljöfrågor förutsätter tråkiga uppoffringar – är rätt onödig. Varför inte koppla förändringarna till kreativitet istället?

Sofie Lärkhammar, porträtt närbildSjälv har hon en hjärna som är som ett flugpapper.
– Den fångar oavbrutet upp idéer. Något jag hör om på en föreläsning, något i kurslitteraturen. Jag kan sällan låta bli att gå vidare – och jag blir så peppad när jag hittar bra grejer som görs, till exempel bara genom att googla.

Som alla med god kunskap om miljöfrågor och klimatförändringar pendlar hennes känslor om det möjliga upp och ned. Och pendeln slår brett: från ilskan att tre globala företag tillåts styra världens kycklingproduktion utifrån sina ekonomiska villkor till tanken på att det med överenskommelser faktiskt gick att stoppa upp utsläppen av freon.
– Ena veckan tänker jag att det här är för långt gånget, för hopplöst. Krafterna är extremt tröga, sett i det stora perspektivet. Andra dagar är det jättekul och spännande att få vara en del av nytänkandet. Jag tänker att jag faktiskt kommer att ha ett jobb där jag kommer att göra nytta.

Det är i första hand de möjliga, vardagsnära förändringarna som engagerar Sofie Lärkhammar. Kanske en följd av ett sommarjobb på Tekniska verken, där hon som driftstekniker sett till att soporna blivit jämt blandade inför förbränningen.
– Blandningen av hushållssopor, vindsurfingbrädor och bortslängda nallebjörnar … för mig innebar det ett uppvaknande. De fyra pannorna tog 50 ton sopor i timmen!

LiU:s reklampennnor i en högSådant får henne att se på studierna, till exempel i resurshushållning, med ett annat allvar. Eller tänka varvet runt när det rör återvinning och återbruk.
– Du kan inte ana hur många olika sorters plast och olika material det finns i en vanlig stiftspenna. Och ta LiU:s marknadsföringspennor, säger hon, det framhålls med viss stolthet att de är gjorda av gamla cd-fodral. Det är ju bra, men har man också tänkt på återvinningen i nästa steg?

Samtidigt är det just sådant som går att förändra. Utan större uppoffringar. Exemplen kan göras många, säger Sofie Lärkhammar:
– Det krävs styrning. Samarbete mellan designers, arkitekter, produktutvecklare, ingenjörer, programmerare, kommunikatörer.

I hennes utbildning ligger även projektledning och industriell ekonomi, så just den typen av påverkansarbete skulle hon vilja jobba med i framtiden.

– Det spelar ingen roll hur bra idéer är eller att ny teknik fungerar om inte människor och företag känner till dem. Det görs massor och det finns så mycket vi kan göra idag, men det är svårt att få en överblick och det är så frustrerande.

Sofie Lärkhammar, porträttTill viss del gäller det att få ut kunskap.
Det är också något som redan nu engagerat Sofie Lärkhammar, hon var en av nio studenterna som arrangerade LinTeks klimatvecka förra året och hon jobbade med föreläsningsprogrammet.
– Det var verkligen inspirerande att få leta rätt på folk som kunde vidga perspektiven, att vara den som hämtade föreläsarna vid tåget och få tid till ett extra samtal.

På sätt och vis jobbar hon också studentfackligt med att föra kunskap vidare, bland annat genom att vara klassrepresentant.
– Där får jag lära mig komma med konstruktiv kritik, säger Sofie Lärkhammar, skrattar och fortsätter diplomatiskt:
– Studenter kan vara rätt känslosamma när de uttrycker sina åsikter, man kan inte alltid referera dem ordagrant till de utbildningsansvariga. Jag har fått lära mig att uttrycka mig lite mer professionellt, om jag säger så.

Alla möten med studenter från andra program och årskurser ger gott om tillfällen till diskussioner med andra utgångspunkter än de hemtama inom den egna studiegruppen. Det berikar.
– Jag lär mig försvara det jag står för. Och jag får nya perspektiv. Då har du inte tänkt på det här, kan någon säga … Nja, det har jag ju inte … nu blev det lite jobbigt …

Sofie Lärkhammar ser till att ständigt vara på väg i sitt lärande och ägnar mycket tid till omvärldsbevakning.
– Det vore spännande att förstå mer av spelet i de internationella relationerna. Jag hoppas kunna ge mig ut som free mover, till School of Sustainability i Arizona. Jag snubblade över deras hemsida sent en kväll när jag satt och googlade. Det finns så mycket häftigt att göra, säger hon med en energi som skulle kunna försätta berg.

Så brukar hennes närmaste omgivning ibland utbyta blickar också, avslöjar hon och ler brett.
– Jag ser hur de tänker: Åh, går hon igång nu igen! Och det gör jag ju. Allt blir så mycket roligare när man engagerar sig på allvar.

Text och bild: Gunilla Pravitz
2014-04-15

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

77 nya doktorer på akademiska högtiden

På lördag, den 25 maj, är det dags för årets stora akademiska högtid på Linköpings universitet. 18 nya professorer, 77 doktorer och sju hedersdoktorer äras vid en ceremoni med åtföljande bankett i Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping.

Förtjänstmedalj till framgångsrik projektledare

Anders Berg, projektchef på Akademiska Hus, får universitetets förtjänstmedalj i samband med promotions- och installationshögtiden den 25 maj. Anders Berg har spelat en avgörande roll för byggandet av Studenthuset på Campus Valla, som invigs efter sommaren.

Stora mervärden när industrin sparar energi

Energieffektiviseringar i industrin ger ofta upphov till stora positiva bieffekter. Ibland är dessa väl så viktiga som energibesparingen i sig. Trots detta vägs dessa mervärden sällan in i besluten om att sänka energianvändningen.

Deras podcast vann kontrakt

Tre poddar tävlade om ett kontrakt på tio avsnitt i ett samarbete mellan Linköpings universitet och poddplattformen Radioplay. Nu är vinnaren korad.

Internationella studentutbyten ger värdefulla perspektiv

Kunskap om hiv och fascination över att lärarna lyssnar på studenterna. Svenska och kenyanska vårdstudenter lär för livet när de under några månader byter land med varandra.

Forskning hjälper aluminiumindustrin att spara energi

Support från ledning och ägare och att företaget har en långsiktig strategi för energieffektivisering står högt upp på önskelistan när aluminiumindustrin arbetar för att minska sin energianvändning. LiU-forskare har undersökt hinder och drivkrafter.

LiU-alumner på lista över supertalanger

LiU-alumnerna Kin-Bond Wu och Erik Gutwasser hamnar högt när Veckans Affärer presenterar sin årliga lista över 101 supertalanger.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-23